Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ljetna sjetva
  • 18.06.2022. 07:30

Povrće za postrnu sjetvu - što možemo uzgajati ljeti?

Neophodno je osigurati navodnjavanje za uspješan uzgoj tijekom ljeta.

Foto: Depositphoto/Chretien
  • 1.739
  • 235
  • 0

Postrna sjetva povrća nam omogućava kontinuiranu berbu i veći urod. Neke kulture su već napustile površine, poput graška, a pred nama je berba crvenog luka, češnjaka, žetva žitarica i drugih kultura.

Tako dobivamo mjesto idealno za postrnu sjetvu povrća, ali će biti neophodno osigurati navodnjavanje. Posijano klije i niče u najtoplijem dijelu godine s manje vlage u zemljištu.

Što možemo uzgajati?

Kada imamo osigurano navodnjavanje možemo uzgajati većinu povrtnih vrsta. Poslije uklanjanja prve kulture ostaje dugo razdoblje s povoljnim uvjetima, a biljke se mogu nesmetano razvijati i rasti do prvih mrazeva.

Najbolje je izabrati kulture ili sorte, hibride, koji imaju kratak period vegetacije, odnosno da ih odlikuje brz rast i ulazak u plodonošenje. U narednom periodu možemo posijati: mahune (najbolje niske sorte), krastavce, mrkvu, ljetnu blitvu, tikvice, hokaido tikve, bosiljak, rotkvu, zimske salate, endiviju, radič, kupusnjače, poriluk, kelj, kelj pupčar.

Kada su u pitanju mahune, posijte sorte kod kojih od sjetve do berbe ne prođe više od dva do tri mjeseca kako bi u njima uživali tijekom kasnog ljeta i jeseni. Možemo ih sijati direktno u zemlju, dok za ostale vrste možemo pribjeći uzgajanju presadnica kako bi osigurali ujednačeno nicanje.

Ljeto je idealno i za sjetvu mrkve, jer ćemo tako izbjeći štetu od mrkvine muhe koja najintenzivnije leti tijekom svibnja i lipnja.

Redovito zalijevajte povrće (Foto: Depositphoto/Xalanx)

Bosiljak je najbolje posijati u plitke posudice na supstrat kojega smo obilno zalili vodom. Posijano sjeme prekrijemo tankim slojem zemlje, a preko posudice stavimo prozirni plastični kapak ili najlon čija je uloga spriječiti prebrzo isušivanje površinskog sloja. On je u fazi klijanja i nicanja osjetljiv na isušivanje.

Koje povrće treba puno vode? 

Kao postrni usjev možemo uzgajati paprike kratke vegetacije i za njih je potrebno osigurati obilno zalijevanje. Kvalitetne sadnice sadimo na razmak u redu od 15 do 20 cm i međuredni razmak oko 55 cm. Svi ostali radovi su kao i kod paprike koju smo posadili početkom svibnja. 

Rezidba paprike za zdraviji i bolji rod

Od kupusnjača u ovom periodu se siju i uzgajaju kupus, kelj, i cvjetača. I ove vrste traže dovoljno vlage u zemljištu. Pored njih popularno je uzgajanje kelja pupčara i kineskog kupusa.

Kod cvjetače je potrebno odabrati sorte koje imaju prirodan položaj listova koji štiti cvjetnu glavu ili otkidati listove.

Cherry rajčica, ali i klasične sorte koje imaju brzu vegetaciju su idealne za sadnju. Isto vrijedi i za sadnju patlidžana.

Kod krastavca i rajčice veliku ulogu igra zaštita od bolesti, posebno plamenjače. U ovom periodu nestaje nadzemna masa krumpira, a krumpirova zlatica intenzivno prelazi na rajčicu i patlidžan što može biti još jedna ograničavajuća okolnost za postrno uzgajanje ovih povrtnica.


Tagovi

Postrna sjetva Ljetna sjetva Sjetva povrća Postrno povrće Ljetno povrće


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]