Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivredne zadruge
  • 14.05.2018. 08:00

Povrtari se udružuju kako bi ostvarili bolji plasman

Poljoprivrednici iz Ugrinovaca i Gornjeg MIlanovca primer su onih koji su shvatili da su udruženi jači. Šansu za posao vide u povrtarstvu.

Foto: Pixabay / HansWildVeganGarden
  • 430
  • 20
  • 0

Poljoprivrednici iz Ugrinovaca i Gornjeg MIlanovca primer su onih koji su shvatili da su udruženi jači. Prvi se bave stočarstvom, ali žele da ulažu u plastenike, a drugi povrtarstvom. Kako bi unapredili proizvodnju, sve češće osnivaju zadruge. 

Ugrinovčani kupili 23 plastenika

Devet poljoprivrednih proizvođača iz Ugrinovaca opredelilo se da novac, koji su dobili po konkursu Vlade, ulože u kupovinu 23 plastenika. Kažu da je to jedina mogućnost za intenzivnu proizvodnju, jer su do sada mnogi "svaštarili", pa nisu mogli da naprave vrhunski rezultat. Odlučili su da, po prvi put, gaje paradajz i papriku.

"Mnogo nam znači udruživanje, jer možemo mnogo da naučimo, a kasnije to i da primenimo u praksi. Očekujem da se moj trud i rad isplate", kaže Ankica Radojičić za RTS, dok Zoran Miličić dodaje da mu je žao što udruženje nije bilo ranije formirano, ali kaže da ima sina koji će nastaviti posao.

Poljoprivrednici iz Gornjeg Milanovca u zadruzi vide šansu za dobar posao

Zajedničku proizvodnju i plasman, kao šansu za dobar posao, prepoznali su i poljoprivrednici iz Gornjeg Milanovca, ali i lokalna samouprava, koja im pomaže. Ove godine je za podsticaj poljoprivredi izdvojila 50 miliona dinara.

"Ove godina osnovano je već nekoliko zadruga na području opštine Gornji Milanovac, uz našu značajnu tehničku podršku i pomoć. Poljoprivredna gazdinstva koji su članovi te zadruge moći će da računaju na značajna sredstva po raznim osnovama", kaže Milka Nedeljković iz Kancelarije za poljoprivredu opštine Gornji Milanovac.

Povrtari u zemljoradničkoj zadruzi ulažu u sistem za navodnjavanje, pa u prvoj godini očekuju sto tona povrća.


Izvori

RTS


Tagovi

Povrće Plastenik Gornji Milanovac Ugrinovci Zadruga Milka Nedeljković


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.