Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja kornišona
  • 02.12.2022. 16:30
  • Srednjobosanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Jajce

Poziv poljoprivrednicima u Jajcu - javite se za uzgoj kornišona, otkup osiguran

Za svakog zainteresiranog bit će osiguran repromaterijal, otkup uz unaprijed poznatu cijenu, obuka, te stručni nadzor i klasiranje kornišona.

Foto: Depositphotos/vvoennyy
  • 116
  • 31
  • 0

Zemljoradničke zadruge "Gračanka" iz Gračanice i "AT" iz Donjeg Vakufa planiraju prošiti uzgoj kornišona na područje Jajca. Tim povodom njihovi predstavnici sastali su se s načelnikom ove općine Edinom Hozanom.

Naime, Gračanka u saradnji AT-om na području Donjeg Vakufa vrši otkup kornišona, te svoju proizvodnju i otkup planiraju proširiti i na ovo područje, a za početak cilj je upoznati tamošnje poljoprivrednike s proizvodnjom i načinima uzgoja ove kulture. Za svakog zainteresiranog bit će osiguran repromaterijal, otkup uz unaprijed poznatu cijenu, obuka, te stručni nadzor i klasiranje kornišona.

"Općina Jajce svoj razvoj gradi i na stvaranju uslova za razvoj poljoprivrede, a uzgoj kornišona uz osiguran otkup i plasman na evropsko tržište zasigurno će potaći poljoprivrednike da ovom kulturom zasiju svoje poljoprivredne površine", saopćeno je.

Ovaj inicijalni sastanak imao je za cilj upoznati se sa uslovima koje ove zadruge nude jajačkim poljoprivrednim proizvođačima. Svi zaniteresovani za proizvodnju kornišona mogu se obratiti Službi privrede Općine Jajce, kako bi se upoznali s detaljima plana proizvodnje, otkupom i cijenama kornišona.

Inače, Gračanka je prošle godine izvezla oko 1.300 tona kornišona u Njemačku, Poljsku i Slovačku. Ova zadruga ima oko 320 proizvođača te je ovom kulturom zasijano oko 230 dunuma.


Tagovi

Kornišoni Jajce Gračanka Zemljoradnička zadruga Otkup kornišona Uzgoj kornišona


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.