Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Jesenja sadnja
  • 09.10.2018. 08:00

Pravo vrijeme za sadnju ozimog bijelog luka

Oktobar je optimalno vrijeme za sadnju bijelog luka. Za jesenju sadnju odabrati ozime varijetete koji su otporniji na niske temperature, daju krupnije lukovice, ali se mogu skladištiti kraće vrijeme.

Foto: Bigstockphoto/Olga_Kruglova
  • 6.295
  • 275
  • 1

Oktobar je idealan mjesec za sadnju jesenjen bijelog luka. Ova povrtnica pripada najstarijim vrstama povrća koje je čovjek počeo uzgajati zahvaljujući njegovoj ljekovitosti. Za ishranu, prvenstveno kao začin, koristi se lukovica sastavljenja iz čenova. Odlikuje se sadržajem bjelančevina, vlakana, šećera, joda, minerala, vitamina, fermenata, sumporna jedinjenja i drugih korisnim materija. Najviše je cijenjen zbog isparljivog eteričnog ulja alicina koje ima jako baktericidno dejstvo.

Razlika između ozimih i jarih varijeteta

Za uspješnu jesenju sjetvu potrebno je odabrati ozimi varijetet koji odlično podnosi niske temperature i daje veće prinosi, ali mu je mana što se može kratko čuvati poslije vađenja iz zemlje.

Lukovice ozimih i jarih sorti se raspoznaju po veličini, cvjetnom stablu, broju, krupnoći i rasporedu čenova unutar lukovice. Lukovice ozimog bijelog luka su krupnije sa više zaštitnih listova koji obavijaju čenove u lukovici, a cvjetno stablo izraženo i čvrsto. Kod jarih varijeteta cvjetno stablo je slabo izraženo, mekano. Čenovi ozimog luka su krupniji, ima ih manji broj u lukovici i na presjeku lukovice vidljiv je njihov kružni raspored u jednom redu oko cvjetnog stabla. U lukovici jarih varijeteta prisutan je veći broj manjih čenova koji su raspoređeni u spiralnoj formi u nekoliko redova.

Pripreme za sadnju

Lukovice bijelog luka koje ćemo koristiti za sadnju trebaju da su zdrave, bez znakova oboljenja i oštećenja, čiste, suve i čvrste. Najbolje ih je do momenta sadnje čuvati uskladištene na temperaturi od 15 do 16°C koja će osigurati dobru očuvanost. Pred sadnju vrećicu sa lukovicama stavite u frižider na 2 do 3 dana kako bi se potaknuo novi rast i razvoj. Kao sadni materijal koristiti krupne čenove iz zdravih lukovica.

Za sadnju odaberite suvo i osunčano mjesto. Bijeli luk ne voli zabareno i zbijeno zemljište. Takvo zemljište će dovesti do trulenja i propadanja lukovica.

Kao i druge povrtne vrste ni bijeli luk ne voli stalnu sjetvu na isto mjesto. Tokom godina dolazi do nakupljanja prouzrokovača bolesti i štetočina u zemljištu. Zbog toga na isto mjesto bijeli luk treba saditi u razmaku od 3 do 4 godine poštujući rotaciju usjeva. Dobri predusjevi su krastavci, mahunarke, rane kupusnjače.

Sadnja bijelog luka

Sadnja se obavlja u dobro pripremljeno i pođubreno zemljište. Optimalno vrijeme sadnje u kontinentalnom području je sredina oktobra, dok se u južnim predjelima sadnja može produžiti do sredine novembra. Zadnji rok sadnje je mjesec dana prije pojave niskih temperatura i zimskih padavina.

Kod sadnje je važno pravilno posaditi odvojen čen bijelog luka. Dio koji je bio povezan sa osnovom lukovice treba da je okrenut prema dolje, a uski, šiljasti vrh čena prema gore. Neće biti šteta čak i ako pogriješite, jer će biljka sama da to popravi i zauzme odgovarajući položaj. Nedostatak je što tada mlada biljka gubi dosta hranjivih materija i energije, kasnije niče i na kraju ćete dobiti sitniju lukovicu.

Sadnja se obavlja u redove, a razmak sadnje se može prilagoditi uslovima i krupnoći sorte. Razmak sadnje može biti:

  • od 10 do 15x15cm razmak u međuredu i redu,
  • 20 do 30cm u međuredu i od 10 do 15cm u redu,
  • 40cm u međuredu i 8 do 10cm u redu.

Dubina sadnje zavisi od pripremljenosti zemljišta i krupnoće sadnog materijala, naviše iznosi 8 do 10cm. Uobičajena dubina je oko 5cm. Dovoljno je da je čen ispod površine tla kako ne bi ostao na površini i propao od isušivanja ili dejstva drugih uslova sredine.

Sadnju možemo obaviti na više načina:

  • kopanjem jarčića u koje polažemo sadni materijal,
  • pravljenje jamica kočićem ili sadilicom i
  • utiskivanjem čenova u tlo.

Koji ćemo od ovih načina koristiti zavisi od pripremljenosti sadnog sloja.

Nakon sadnje gredicu možemo prekriti malčom. Izbor malč materijala može biti različit, a možemo koristiti sijeno, slamu, grane crnogoričnog drveća.


Tagovi

Jesenja sadnja Bijeli luk Sadnja bijelog luka Ozimi bijeli luk Jari bijeli luk


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Što će Brad pit' na ovogodišnjem Oskaru?

Brad Pitt nije nominiran ni za jednu nagradu na ovogodišnjem Oskaru, ali i dalje ima važnu ulogu na ovoj ceremoniji. Njegov zadatak je osvježiti goste i to - šampanjcem....

Više [+]