Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nabavka repromaterijala
  • 24.03.2020. 11:30
  • Srednjobosanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Gornji Vakuf

Predsjednik UO Saveza zadruga FBiH apeluje na vlasti da omoguće brži protok roba

Virus COVID-19 je izazvao brojne probleme u cijelom svijetu pa tako i u Bosni i Hercegovini. Pored straha od zaraze, javlja se i problem nabavke sjemenskog materijala i stočne hrane za stoku. Pitali smo nekoliko vlasnika poljoprivrednih apoteka kakvo je stanje kod njih

Foto: Naila Čaušević
  • 1.527
  • 89
  • 0

Novonastala situacija izazvana širenjem virusa COVID-19, uveliko utiče kako na nabavku i cijene prehrambenih proizvoda, tako i na nabavku stočne hrane i  sjemenskog materijala. Količine koje su se zatekle na stanju u trgovinama i veleprodaji nisu dovoljne jer sve je više onih koji kupuju i skladište zalihe brašna, ulja i stočne hrane čim se ukaže prilika za to. 

Kad je u pitanju sjemenski materijal, većina poljoprivrednih apoteka pripremila je količine kao i prošle godine, s tim što je potražnja svakim danom veća jer se sve više ljudi odlučuje da proizvodi vlastito povrće, ne znajući kakva situacija će biti za par mjeseci.

Nema nabavke novih količina?

Kontaktirali smo nekoliko vlasnika poljoprivrednih apoteka i svi su nam potvrdili da imaju problema sa nabavkom ovih proizvoda. 

"Na stanju imamo nekoliko tona krompira, čija se cijena kreće u rasponu od 1,15 do 1,70 KM. Cijena je niža nego prošle godine, iako sada imamo veću potražnju. Imamo kupce koji kupuju po 300 ili 500 kg krompira, koji planiraju posaditi, a do sada se prodavalo najviše do 50 kilograma po kupcu. Cijena sadnog crvenog luka je 5 KM/kg. Imamo još određene količine na stanju, ali moram da naglasim da nakon što prodamo ovo što imamo, nećemo imati odakle nabaviti nove količine jer su cijene transporta visoke pa će i sama roba biti skuplja. Tražili smo takođe da se registrovani poljoprivredni proizvođači liše policijskog sata, kako bi nesmetano mogli obrađivati svoja imanja", kaže Nermin Šutković, vlasnik Zemljoradničke zadruge i poljoprivredne apoteke "AT" iz Donjeg Vakufa.

Ove godine je velika potražnja

Kako kaže, sadni materijal koji su imali na stanju je pri kraju. Imaju nekoliko vreća od po 10 kilograma sjemenskog krompira, sorte Agria i Flamenco i nekoliko kilograma sjemenskog luka. Ostalo je i nešto kesica sitnog sjemena. Zvali su i dobavljače iz Hercegovine i Banja Luke i oni takođe nemaju sjemenskog materijala na stanju. Ukoliko će ga nabavljati iz inostranstva, cijene su drastično veće pa ne planiraju nabavljati novu robu dok ovaj virus ne prođe. "Razmišljam da privremeno zatvorim radnju jer nema puno ni kupaca", kazao nam je Ivica Juričević, vlasnik Poljoprivredne apoteke "Ivica" iz Gornjeg Vakufa - Uskoplja.

Potražnja za stočnom hranom velika

Kontaktirali smo i vlasnika farme krava "Alić", Hajrudina Alića iz Gornjeg Vakufa - Uskoplja, koji je u tom trenutku obilazio trgovine stočnom hranom, pokušavajući stvoriti zalihe hrane za 20 grla, koliko broji njegova farma.

"Upravo obilazim trgovine stočnom hranom i mogu da kažem da nemaju dovoljne količine na stanju, a istovremeno i podižu cijene stočne hrane. Do sad sam skupio zalihu za desetak dana, ali kad je u pitanju veliki broj krava, to je nesigurno za reći. Na području naše općine dolaze i stočari iz drugih mjesta pa je potražnja velika. Nadam se da ću uspjeti skupiti zalihu bar za mjesec dana dok krave ne budu mogle ići na ispašu", kazao je Alić.

Apel na poljoprivrednike da pristupe sjetvi

"Ovim putem apelujemo na vlasti na svim nivoima  da omoguće brži protok roba: prehrambenih proizvoda, koncentrata, stočne hrane i repromaterijala za proizvodnju istih, kako ne bi ispaštali poljoprivrednici i njihova imanja. U protivnom će se i poljoprivrednici i proizvođači stočne hrane, kao i proizvođači mesne industrije naći u velikim  problemima i njihov posao će ispaštati", dodaje Šutković, koji je ujedno i predsjednik Upravnog odbora  Zadružnog saveza Federacije BiH.

Sjetva u doba koronavirusa: Ima li dosta sjemena, đubriva i drugog repromaterijala?

Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Srednjobosanskog kantona, u cilju suzbijanja posljedica novonastale situacije izazvane globalnom pandemijom korona virusa, apelira na poljoprivredne proizvođače u ovom kantonu da pristupe sjetvi, a Ministarstvo se obavezuje da će svojim programom osigurati sufinanciranje sjemena, goriva, đubriva i zaštitnih sredstava.

"Slijedom navedenog mole se poljoprivredni proizvođači da sačuvaju fiskalne račune i porezne fakture o nabavci istog, koji će u postupku realizacije mjera biti dokaz o opravdanosti dodjele sredstava", saopšteno je iz ovog ministarstva.


Tagovi

Stočna hrana Sjemenski materijal Zemljoradnička zadruga Poljoprivredna apoteka Nermin Šutković Zadružni savez FBIH Hajrudin Alić Ivica Juričević


Autorica

Naila Čaušević

Više [+]

Majka dvoje djece. Po struci PR menadžer, po zanimanju poljoprivrednica.