Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj autohtonog paradajza
  • 17.08.2017. 08:00

Prenose sjeme paradajza sa koljena na koljeno

Ljubica Peulić i Josip Barišić iz Bok Jankovca kod Gradiške u baštama veoma uspješno uzgajaju stare sorte paradajza, koji opstaje dugi niz godina.

  • 8.105
  • 658
  • 0

Ljubica je uprkos suši ubrala plodove paradajza teže od 500 grama, izuzetno zdrave, sočne i prijatnog ukusa. Priznaje da je za ovaj paradajz vežu prelijepe emocije.

"Još kao djevojčica odlazila sam sa majkom u njivu, sadila, a potom okopavala, zalijevala i brala paradajz. Svakog ljeta ostavim nekoliko najboljih plodova da uzriju i iz njih povadim sjeme za narednu godinu. U određeno vrijeme posijem sjeme, uzgojim rasadu i tako iz godine u godinu, ne kupujem paradajz nepoznatog kvaliteta, već uzgajam oprobanu sortu", priča Ljubica.

Zanimljivo je da je Ljubičin paradajz veoma lijepog izgleda i boje, a kad se rasiječe unutra je podjednako zreo, ukusan i sa lijepom aromom. Ljubica ga je nesebično poput jabuka kao miloštu odnijela svojim komšijama.

"Ne sjećam se koja je ovo sorta, ali znam da podjednako liči na takozvano "volovsko srce" i "pogačar". Kao da je zadržao najbolje karakteristike ove dvije cijenje sorte. Ovaj paradajz oduvijek ravnomjerno dozrijeva i kad se razreže unutra je mesnat i sočan, nema mnogo zelenih nedozrelih dijelova poput paradajza koji možemo nabaviti u prodavnicama. Da sam bila u prilici da ga navodnjavam, plodovi bi bili daleko veći i sočniji", kaže Ljubica Peulić.

I Josip uzgaja paradajz svojih predaka

Josip Barišić, komšija Ljubice Peulić, kaže da je on osma generacija Barišića koji žive na desnoj obali rijeke Save. Svima je poljoprivreda bila osnovna djelatnost, a njemu tek pomoćna da popravi kućni budžet uz skromnu penziju. I Josip se hvali svojom sortom paradajza, koja je takođe autohtona.

"Moj dida i baka su uzgajali ovaj paradajz, toga se odlično sjećam, nastavili su roditelji, evo sad i ja. Često samnom u baštu, koja je malo podalje i nalazi se u neposrednoj blizini savske obale, odlaze i unučad. Uvjeren sam da će oni poslije mene nastaviti sa uzgojem baš ove sorte paradajza, kaže Barišić.

Prema njegovim riječima, paradajz koji prenose sa koljena na koljeno nema potrebe tretirati pesticidima, niti ga posebmo njegovati.

Navodnjavaju ga toplom vodom

"Mi tačno znamo kada treba zimi posijati sjeme, kada ga treba pikirati, a kada rasaditi na otvorenom. Važan je idealan međuredni razmak, kako se što kažu stari ljudi ,ne bi potpario i obolio od plamenjače. Mi imamo posebnu metodologiju otkidanja zaperaka i ostavljanja dovoljnog broja listova. Navodnjavamo ga toplom vodom iz jama odakle je kopana zemlja za ciglu. Možda su to sve finese koje su presudne za dobar i zdrav urod", kaže Barišić.

Josip i Ljubica osim paradajza uzgajaju i njima dobro poznate stare sorte paprika feferoni, koje koriste u kasnu jesen za zaljućivanje domaćih kobasica i kulena. Osim toga sa posebnom pažnjom i ljubavlju uzgajaju i stare sorte luka te kruške lubeničarke i ječmenjarke, kao i jabuke "petrovnjače".

"Starim sortama povrća i voća treba posvetiti dovoljno pažnje i ljubavi i ono uzvrati prelijepim sočnim plodovima. Ponosan sam što sam zadržao ove dobre sorte, a još ponosniji što ih ima ko naslijediti i sačuvati u narednim decenijama", kaže Josip Barišić.


Povezana biljna vrsta

Paradajz

Paradajz

Engleski naziv: Tomato | Latinski naziv: Lycopersicum esculentum

Paradajz je jednogodišnja biljka iz porodice Solonaceae. Uzgaja se u plastenicima, staklenicima i na polju. Dijeli se na srednje ranu i kasnu. Ima dobro razvijen vretenast korijen... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Paradajz Sjeme Sorta Volovsko Srce Pogačar Ljubica Peulić Josip Barišić


Autor

Boško Grgić

Više [+]

Boško je inžinjer menadžmenta sa dugogodišnjim iskustvom u poljoprivredi i novinarstvu. Autor na desetine tv, radio i štampanih serijala o poljoprivrednoj proizvodnji.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Što će Brad pit' na ovogodišnjem Oskaru?

Brad Pitt nije nominiran ni za jednu nagradu na ovogodišnjem Oskaru, ali i dalje ima važnu ulogu na ovoj ceremoniji. Njegov zadatak je osvježiti goste i to - šampanjcem....

Više [+]