Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sadnja paprike
  • 01.06.2021. 09:45

Presađivanje paprike na otvoreno - odradite i zaštitu na bazi bakra, kako bi spriječili bolesti

Prije nego što će se paprika iznijeti na parcelu, preporuka je da se izvrši i osnovna zaštita sredstvima na bazi bakra, u zavisnosti u kakvom se stanju nalazi usjev.

Foto: Bigstockphoto/NataliaL
  • 8.590
  • 1.067
  • 0

Na području Lijevče polja krenulo se sa presađivanjem paprike na otvorenom polju. Vremenski uslovi pogodovali su ovoj operaciji, što su poljoprivrednici iskoristili kako bi odradili dodatnu obradu i postavili sistem za navodnjavanje, ali i malč folije. 

Prema riječima stručnjaka, Živka Šašića, iz PSSRS, ovo povrće presađuje se na foliju u dva reda, pri čemu je međuredni razmak od 30 do 40 cm, a rastojanje u redu od 25 do 35 cm. Optimalna veličina presadnica je kada imaju od osam do deset razvijenih pravih listova i tu se ne računaju kotiledoni. Nakon što se odradi presađivanje, obavezno je zalijevanje, a Šašić savjetuje da je norma navodnjavanja uslovljena stanjem zemljišne vlage. 

Paralelno sa prvim navodnjavanjem, odraditi i prihranu vodotopivim đubrivima, formulacije 1:3:1 ili 1:4:1, u dozi od dva grama po biljci. "Prihrana NPK hranjivima sa naglašenim udjelom fosfora važna je za bolje ukorijenjavanje usjeva i razvijanje korijenovog sistema. Ostali termini i norme zalijevanja, zavise od vlažnosti tla, padavina i faze razvoja presadnice", pojašnjava ovaj agronom. Kako se prihranjivanje izvodi u skladu sa fazom razvoja, samim tim mijenjaće se formulacije NPK hranjiva, a svakih sedam do deset dana trebalo bi obaviti i prihranu kalcijumom i to folijarno ili fertirigacijom, kako bi se sprječila pojava suve truleži ploda. 

Najveći učinak postiže se kontinuiranim pregledom usjeva

Prije nego što će se paprika iznijeti na parcelu, preporuka je da se izvrši i osnovna zaštita sredstvima na bazi bakra, u zavisnosti u kakvom se stanju nalazi biljka. U tom slučaju najvažnije je obratiti pažnju na pojavu biljnih vaši, tripsa, ali i ostalih štetočina. Svakako, kao preventiva savjetuje se svakodnevni obilazak zasada jer se na takav način postižu najbolji rezultati. 

"U slučaju nestabilnih vremenskih prilika, usjeve tretirati aminokiselinama u cilju smanjenja stresa na najmanju moguću mjeru. Takođe, važno je prilikom zalijevanja, dodati i huminske ili fulvinske kiseline, kako bi se podstakao rast i razvoj korijenovog sistema, ali i bolje usvajanje hranjivih materija", napominje savjetodavac PSSRS, dodajući da je razvijen korijen izuzetno važan za razvoj usjeva, za plodnošenje, a na kraju i za ukupan prinos povrća. 

Uzgoj paprike na otvorenom: Na što posebno treba paziti?

Kako smo nedavno pisali, najbolje rezultate daje na dubokim, rastresitim i bogatim humusnim tlima, a pH mu treba biti 6.0 - 6.8. Zato se prije sadnje preporučuje napraviti analizu tla. 

Najbolje ju je saditi nakon kultura iz porodice mahunarki, a izbjegavati nakon paradajza i krompira zbog mogućeg prijenosa bolesti. Nakon paprike se mogu uzgajati korjenaste vrste i kupusnjače. 

Gnojidba je jako važna jer ova povrtnica iz zemljišta iznosi velike količine hranjiva. U osnovnoj (jesenskoj) gnojidbi, gdje god je to moguće, preporučljivo je koristiti stajnjak (40-50 t/ha) ili NPK 6:18:36 (200-300 kg/ha) ili pak NPK 7:14:26. U pripremi tla za sadnju paprike, kao dopunska dodaje se NPK 15:15:15 ili NPK 20:10:10 (150-200 kg/ha).

A za kraj još jednom - ne pretjerujte s gnojidbom, posebno ako niste napravili analizu tla. 


Tagovi

Presađivanje paprike Živko Šašić Suva trulež ploda Prihranjivanje Vodootopiva đubriva Zaštitni tretmani Kultiviranje tla Gnojidba paprike


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U mirovini su, ali ne miruju..😊 Ana i Slavko su obnovili stari mlin, napravili mini muzej, kućice za najam i zasadili nasade žitarica, voća i povrća od kojih prave različite proizvode. Sve su to zaokružili u jednu lijepu priču koja privlač... Više [+]