Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj krastavca
  • 01.05.2021. 13:30

Prije sjetve krastavaca, dezinficirajte sjeme otopinom češnjaka

Biljke krastavca iz presadnica počinju plodonositi 15 dana ranije. Najčešće bolesti ovog povrća izazivaju gljivični patogeni. U zaštiti usjeva, prednost dati prirodnim pripravcima.

Foto: Julijana Kuzmić
  • 5.872
  • 464
  • 0

Pored paprike i rajčice, u vrtu najčešće uzgajamo krastavce. Oni se mogu sijati u dva sjetvena roka. Prvi termin je kraj travnja i početak svibnja kada se sije kao glavna kultura. Sljedeći rok, kada ide kao drugi usjev, je tijekom ljeta.

Uzgojem iz presadnica, plodonosi 15 dana ranije

Sjetva krastavaca se može obaviti direktno ili sadnjom presadnica. Treba znati da usjevi koje uzgajamo iz presadnica ranije stupaju u plodonošenje. Plodove počinju donositi 15 dana prije biljaka iz direktne sjetve koja se obavlja kada se tlo zagrije. Optimalna temperatura zemlje se kreće između 17 i 18°C. Pri tim vrijednostima, povrće niče za sedam do deset dana.

Prije sadnje dobro je sjeme dezinficirati, a u ovom slučaju najbolje otopinom češnjaka. Ona se priprema od 30 grama češnjaka koji se protisne kroz gnječilicu i razmuti u 100 ml vode. U ovoj smjesi držimo sjemenke jedan sat. Kako bi se ubrzalo nicanje, sjeme dezinficirano na ovaj način se stavi između navlaženog papira tijekom dva dana na toplo mjesto. Direktna sjetva najčešće se obavlja u redove, na dubinu do jednog centimetra.

Preventivom protiv gljivica

Sadnice krastavca spremne su za sadnju kada se razviju tri do četiri stalna lista. Ovoj agrotehničkoj operaciji pristupa se kada se zemlja zagrije na temperaturu minimalno 20°C, a prođe opasnost od kasnog mraza. Razmak na koji se obavlja ovisi o tipu sadnje - u redove ili kućice. Svaku je posađenu biljku potrebno dobro zaliti.

Pripremite čaj od ljusaka jaja koji odlično djeluje na biljke

Gljivice najčešće izazivaju bolesti kod navedene povrtlarske vrste. U borbi protiv ovih patogena veliku ulogu imaju preventivne mjere. Za sjetvu je poželjno odabrati otporne sorte ili hibride. Biljke ne treba saditi pregusto. Povećana vlažnost pospješuje pojavu oboljenja.

Mlijeko, jod i soda

Otopina mlijeka i joda može da se napravi kada se u litru mlijeka doda 30 kapi joda i 20 grama usitnjenog sapuna za rublje. Tretiranje se izvodi u intervalima od deset dana. Navedeni preparat upotrebljava se za zaštitu biljaka od plamenjače.

Kod zaštite usjeva od pepelnice preporučljivo je primijeniti smjesu sode bikarbone. Za njenu pripremu potrebno je u litru vode dodati četiri grama sode bikarbone. Dodavanje malo sapuna smanjit će se površinsku napetost vode i poboljšati djelovanje otopine.

Kada se u litru vode potopi 200 g ljuski crvenog luka i češnjaka te ostavi preko noći, dobit ćemo odlično sredstvo za zaštitu krastavca.


Tagovi

Uzgoj krastavca Sadnja rasada Dezinfekcija sjemena Preventivne mjere Otopina mlijeka i joda Soda bikarbona Zaštita krastavca


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poštovani, nekaj mi je napalo ružmarin koji stoji na lođi cijelo vrijeme (već drugu godinu), nisam sigurna dal su uši ili pepelnica od previše zalijevanja? Na svaki način trebam riješiti taj problem pa sam planirala obrezati sve do korijena... Više [+]