Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj u pustinji
  • 19.03.2021. 18:00

Prikupili 50 milijuna dolara za uzgoj 75 tona rajčice tjedno - u pustinji

Tvrtka za staklenički uzgoj povrća i voća u Ujedinjenim Arapskim Emiratima ima ukupno 60 milijuna dolara kapitala za izgradnju dva nova staklenika usred pustinje.

Foto: Facebook/Pure Harvest
  • 373
  • 70
  • 0

Pure Harvest, tvrtka za uzgoj stakleničkog povrća i voća u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE), prikupila je 50 milijuna dolara putem takozvanih islamskih obveznica poznatih pod arapskim imenom sukuk, piše reuters.

To je prvi puta da si je ova tvrtka dugom osigurala kapital na tržištu. Osim toga, u siječnju su prikupili i 10 milijuna dolara vlastitog kapitala. Sada će ukupno 60 milijuna dolara uložiti u izgradnju dva visokotehnološka hibridna staklenika usred pustinje.

Cilj povećanje proizvodnje pa onda izvoz? 

U njemu će proizvoditi rajčice. Osim nje, ova tvrtka je poznata i po uzgoju lisnatog povrća. Također, dodatne financije će im omogućiti da unaprijede postojeći pogon za proizvodnju bobičastog voća i izgrade centar za uzgoj rajčice u Saudijskoj Arabiji. To će ostvariti u partnerstvu s Nacionalnom poljoprivrednom razvojnom tvrtkom (NADEC), koja je inače 20 postotno vlasništvo Fonda za javna ulaganja te države.

U novom stakleniku planiraju proizvoditi oko 75 tona tog povrća tjedno do lipnja, što je priličan pomak u odnosu na sadašnjih 10 do 14 tona. "U planu tvrtke još uvijek nije izvoz proizvoda", rekao je njen osnivač, Sky Kurtz. Pojasnio je da prvo žele pokriti potrebe u Zaljevu, gdje se trenutno uvozi čak do 90 posto svježe hrane. To je ujedno i jedan od glavnih razloga za osnivanje ove tvrtke, kao i zabrana uvoza regionalnih proizvoda zbog visokih razina ostataka pesticida.

Emirati ustrajni u proizvodnji vlastite hrane: Korona dokazala da se isplati

Međutim, ovaj proizvođač očekuje izlazak na tržišta izvan regije sljedeće ili 2023. godine, a kako otkrivaju, pregovaraju o izgradnji projekata u jugoistočnoj Aziji u partnerstvu s jednim bogatašem s Filipina.


Tagovi

Pure Harvest UAE Staklenik Kapital Ulaganje Uzgoj rajčice Uzgoj u pustinji


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Uljemat

Nemoguće je pronaći prodavače M/Ž. Zato se pripremam za montažu uređaja (umjetna inteligencija) koji će raditi na obnovljive izvore, dati doprinos u klimatskoj neovisnost...

Više [+]