Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja povrća
  • 07.04.2018. 12:00

Primjena raznobojnih malč folija u povrćarstvu

Boja malča puno utiče na temperaturu ispod i iznad malča kroz apsorpciju, prijenos i odbijanje sunčeve energije, kao i na mikrosredinu koja okružuje biljke.

Foto: Bigstockphto/onepony
  • 2.578
  • 160
  • 0

Boja malča itekako utiče na temperaturu ispod i iznad malča kroz apsorpciju, prenos i odbijanje sunčeve energije, napominje savjetodavka Slavica Kodžopeljić, dodajući da boja folije utiče i na mikrosredinu koja okružuje biljke. Ona objašnjava da što je kontakt između malča i zemljišta bolji, utoliko je efikasnija i njegova osobina zagrijavanja.

Prenos topline optimalan ako malč prianja uz zemljište

Kodžopeljićeva ističe da se u industrijskoj proizvodnji povrća najčešće koristi crni malč, jer on dobro suzbija korov. Ova plastika, poput crnog tijela, upija veliki dio sunčevog zračenja, uključujući i vidljivu, infracrvenu i ultraljubičastu svjetlost. Prenos toplinske energije u zemljište optimalan je ako malč potpuno prianja uz zemljište. Temperatura zemljišta prekrivenog crnom plastikom tokom dana može biti i do 30°C viša na dubini od 5 cm, odnosno za 1,7°C viša na dubini od 10 cm, nego u slučaju kada imamo nepokriveno zemljište.

Ispod providnog plastičnog malča mogu niknuti i korovi

Temperature zemljišta ispod providnog plastičnog malča, u toku dana mogu biti za 4,5°C do 8°C više na dubini od 5 cm i za 3,3°C više na dubini od 10 cm, nego na nepokrivenom zemljištu na istim dubinama. To se postiže zahvaljujući boljem prenosu sunčeve radijacije (85%-95%). Providna plastika upija vrlo malo sunčeve radijacije. Vodene kapi, koje se kondenziraju na unutrašnjoj strani providnog plastičnog malča, upijaju sunčevu svjetlost, ali istovremeno spriječavaju izlazak dugovalnog infracrvenog zračenja (toplina). Ta toplina, koju emitira nepokriveno (golo) zemljište, gubi se u atmosferi. Ipak, zbog sunčevog zračenja koje prodire u zemljište, ispod providnog plastičnog malča može se pojaviti korov, ukoliko prije toga nisu primjenjeni herbicidi ili fumiganti. 

Solarizacija i dezinfekcija zemljišta mjere protiv bolesti i korova

Kako ne bi došlo do pojave bolesti biljaka, koje se prenose preko zemljišta, te da bi se suzbio korov, u nekim krajevima se primjenjuje solarizacija i dezinfekcija zemljišta. Da bi se postigla dovoljno visoka temperatura za solarizaciju, zemljište mora nekoliko sedmica ostati pokriveno tokom najtoplijeg diijela ljeta. Ako je zemljište dobro natopljeno vlagom, to će omogućiti bolji prenos topline u zemljišni profil. Sa bijelog plastičnog malča svjetlost se odbija nazad u atmosferu ili u habitus biljke, zbog čega je temperatura zemljišta malo niža do 10°C na dubini od 2,5 cm. Bijeli plastični malč može se iskoristiti za sadnju za vrijeme ljeta, kada bi snižena temperatura zemljišta bila djelotvorna. Svjetlo koje se odbija sa bijelog malča u habitus biljaka, takođe, se može upotrijebiti i za kulture koje se uzgajaju u stakleniku gdje nema dovoljno svjetlosti. 

Na tržištu postoje i srebrni, crveni i žuti malčevi

Refleksivni srebrni ili aluminijumski malčevi takođe utiču na sniženje temperature zemljišta. Oni odbijaju uši, koje ponekad mogu biti prenosnici različitih viroza. Primjena crvenog plastičnog malča se dobro odrazila na povećanje prinosa paradajza i njegov kvalitet, kao i na smanjenje intenziteta pjegavosti. Takođe, ovaj malč povećava prinose dinja i tikvica. Uz to, pokazalo se i da u znatnoj mjeri crveni plastični malč povećava temperaturu zemljišta. Žuta boja malča, privlači određene insekte, poput biljnih vaši koje napadaju veliki broj povrćarskih kultura. Takvi malčevi bi se na njivi mogli upotrijebiti za uzgajanje međuusjeva, da bi se insekti otjerali sa drugih usjeva.


Tagovi

Malčiranje Folije Slavica Kodžopeljić Malč Crni malč Bijeli malč Crveni malč Žuti malč


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Osobito je zainteresiran za teme i zbivanja u agraru, a zamjenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Što će Brad pit' na ovogodišnjem Oskaru?

Brad Pitt nije nominiran ni za jednu nagradu na ovogodišnjem Oskaru, ali i dalje ima važnu ulogu na ovoj ceremoniji. Njegov zadatak je osvježiti goste i to - šampanjcem....

Više [+]