Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bordovska čorba
  • 15.04.2020. 18:00

Priprema bordovske čorbe za zaštitu povrća od plamenjače

Toplo vrijeme i povremene padavine pogoduju razvoju plamenjače na povrću, a kao dobra mjera zaštite pokazala se bordovska čorba.

Foto: Julijana El Omari
  • 8.336
  • 408
  • 0

Toplo vrijeme i povremene padavine pogoduju razvoju plamenjače paradajza, krastavaca, luka, krompira i ostalog povrća, a za zaštitu se koristi bordovska čorba u koncentracijama od 0,5% do 1%.

Bordovska čorba naziv je za tekuću mješavinu modre galice i vapna, a ujedno je i najstariji fungicid koji se koristi za suzbijanje peronospore vinove loze. Osim u vinogradarstvu svoju svrhu ima u voćarstvu, ali i povrtlarstvu.

Prednosti njene primjene

Dobro prijanja na dijelove koji se tretiraju, a ima sposobnost da se sporije ispire sa tretiranih biljaka pa se primjenjuje u jesen i u proljeće kada ima dosta padavina i kada su drugi fungicidi manje efikasni.

Iako danas na tržitu postoje i gotove mješavine bordovske čorbe, možete je pripremiti sami kako se to radilo još prije stotinjak godina. Ona se dobije miješanjem modre galice, vapna i vode u određenom odnosu.

Pazite na količinu dodatog vapna

Za pripremu 100 litara 1%-ne bordovske čorbe potrebno je 1 kg modre galice i 1,2 kg gašenog, 0,40 kg živog ili 0,55 kg hidratizovanog vapna, piše savjetodavna.hr. Premalo vapna uzrokuje kiselost mješavine koja može izazvati palež listova, a višak smanjuje njegovu učinkovitost pa tu treba biti oprezan. 

U drvenu ili plastičnu posudu treba staviti 50 l vode i odvagati 1 kg modre galice koja se stavi u platnenu ili jutenu vreću dan prije nego što želimo obaviti zaštitu. Ta vreća se objesi preko nekog štapa u bačvu s pripremljenom vodom. Do jutra se modra galica otopi, a u vreći ostaju nečistoće.

Zatim se druga bačva od 100 l napuni s 50 l vode i u nju otopi odvagana količina vapna preko gustog sita da bi se dobilo vapneno mlijeko. U njega se zatim stavlja otopljena modra galica uz stalno miješanje.

Bordovska čorba bi trebala biti neutralne pH rekacije pa se to može provjeriti crvenim lakmus papirom koji bi trebao postati plave boje.

Ne miješa se s drugim pesticidima

Ona se koristi odmah nakon primjene jer stajanjem gubi fungicidno djelovanje. Međutim, čorba se može stablizovati dodavanjem 250 g šećera na 100 litara čorbe ili jednu litru prokuhanog mlijeka. Tako stabilizovana, pri normalnim uslovima zadržava svoju aktivnost i više dana.

Najveći nedostatak ove mješavine je njena nemogućnost miješanja s drugim pesticidima, posebno ne s insekticidima.  

Oprezno s primjenom 

Prilikom primjene koristite masku kako biste izbjegli udisanje vapna, navucite rukavice, dugu odjeću i čizme. Takođe izbjegavajte primjenu po visokim temperaturama jer može uzrokovati žućenje i opadanje lišća. Nemojte tretirati biljke po jakom vjetru ni kada su temperature ispod 10°C.


Tagovi

Bordovksa čorba Zaštita povrća od plamenjače Plamenjača Modra galica Vapno Kako Odnos


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U mirovini su, ali ne miruju..😊 Ana i Slavko su obnovili stari mlin, napravili mini muzej, kućice za najam i zasadili nasade žitarica, voća i povrća od kojih prave različite proizvode. Sve su to zaokružili u jednu lijepu priču koja privlač... Više [+]