Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sadnja luka
  • 19.01.2022. 15:00

Priprema lukovica za sadnju i zaštita od lukove muhe

Kako aktivirati lukovice i postići da ujednačeno niknu? Koju otopinu koristiti protiv lukove muhe?

Foto: Depositphoto/Taden1
  • 8.969
  • 390
  • 3

Rano proljeće je vrijeme sadnje jarog češnjaka i crvenog luka. Kao i za ostale povrćarske kulture, i kod njih postoji mnoštvo bolesti i štetnika koje ih napadaju i uništavaju.

Zbog toga je najbolje tretirati lukovice (arpadžik) prije sadnje. Najčešća oboljenja ovog omiljenog povrća su plamenjača, hrđa i trulež, a od štetnika broj jedan je lukova muha.

Kako bi osigurali ujednačeno nicanje, lukovice je potrebno pripremiti i namočiti da se aktiviraju.

Priprema lukovica

Prije sadnje potreban je odabir i termička obrada. Obavite vizualni pregled i odstranite sve one koje su oštećene, suviše male, lomljive, sa simptomima bolesti, deformirane. One ne smiju biti smežurane, jer se luk hrani hranjivim tvarima iz glavice prije nego što se dobro ukorijeni i niknu listovi koji vrše fotosintezu. Ne sadite onaj koji je proklijao. 

Sortirajte ih po veličini. Naime, ako su različite veličine, dolazi do neujednačenog klijanja i rasta što za sobom povlači zahtjevniju brigu oko usjeva.

Veličina treba biti ujednačena (Foto: Depoisitphotos/alcijane)

Ako lukovice imaju gornji sloj takav da se može oljuštiti, to i učinite da vidite u kakvom su stanju ispod tog suhog sloja. 

Zagrijavanje lukovica

Postupak zagrijavanja lukovica možete izvesti posebno ili kada radite namakanje. Samo zagrijavanje je najbolje obaviti dva do tri tjedna prije sadnje. Najjednostavnije je da ih držite pored radijatora ili nekog drugo izvora toplline koji neće razviti visoke temperature koje bi ih oštetile i isušile.

Brzi postupak zagrijavanja je kada se one potope u toplu vodu čija je temperatura od 40 do 50ºC na 2 do 3h. Može se kombinirati s postupkom namakanja.

Namakanje luka

Postoje razne tehnike namakanja luka. Osnovna je da se on namače od pola do 2 sata u vodi čija je temperatura +30ºC. S ovim postupkom može se kombinirati brzo namakanje i tada je temperatura vode od 40 do 50ºC. Ona ne smije biti veća, jer ćete tako skuhati lukovice. Posudu s njima umotajte kako bi voda duže bila topla.

Ovako tretirane se odmah sade ili ih prosušimo na sobnoj temperaturi kako bi ih sačuvali do trenutka sadnje.

Što uzgajati pored češnjaka i crvenog luka?

Drugi način namakanja je u slanoj otopini. Tako istovremeno namačemo lukovice i štitimo ih od napada štetnika, prvenstveno lukove muhe. Otopina se priprema kada u 1l tople vode, od 40 do 50ºC, dodamo 200 do 240g soli i sve dobro izmiješamo. U njemu potopljene lukovice držimo najviše pola sata.


Povezana biljna vrsta

Češnjak

Češnjak

Sinonim: Bijeli luk | Engleski naziv: Garlic | Latinski naziv: Allium sativum L. ssp. vulgare Kuzn.

Smatra se da su češnjak prvi počeli uzgajati Egipćani te je odigrao važnu ulogu u njihovoj kulturi. Smatrali su ga svetom biljkom te se često pronalazio u grobnicama faraona. Zbog... Više [+]

Tagovi

Sadnja luka Lukovice Proljetna sjetva Crveni luk Češnjak Aktiviranje Namakanje Lukova muha


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jeste li uočili kampanju?