Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Luk
  • 24.01.2021. 16:00

Pripremite se na pravi način za uzgoj luka

Kod nas se luk pretežno gaji iz arpadžika. To je siguran i jednostavan način , ali ne i najekonomičniji.

Foto: Bigstock/63ru78
  • 615
  • 51
  • 0

Luk (Allium cepa) se isključivo uzgaja zbog lukovice koja tokom proletnjeg razdoblja stvara takozvanu lažnu stabljiku sa lišćem i kao takav je poznat pod nazivom mladi luk. Sadi se na osunčana ili delomično osunčana mesta jer ne podnosi potpunu senku i to u plodno, propusno zemljište slabo kisele do neutralne pH rekcije.

Postoje tri načina proizvodnje luka: direktno iz semena, iz arpadžika i iz rasada. Kod nas se luk pretežno gaji iz arpadžika. To je siguran i jednostavan način , ali ne i najekonomičniji.

Zemljište se priprema što ranije pri čemu se rasturaju mineralna đubriva, kompleksna NPK hraniva čiji odnos treba da bude 1:2:0 ili 1:2:1. Umereno plodna zemljišta đubre se sa 60 - 70 kg N, 120 - 150 kg fosfora po hektaru. Na siromašnijim zemljištima mogu se primeniti veće norme uz upotrebu kalijuma, navodi stručnjak za povrtarstvo Poljoprivredno stručne službe Šabac Gordana Rehak.

Rana setva povrća na otvorenom - od luka do rotkvice

Za sadnju treba upotrebiti srednje krupan arpadžik, prečnika 10 - 20mm. Sadi se u rano proleće čim bude moguće da se zemljište pripremi. Obično se sadi u brazdice na razmak 15 x 15 ili 20 x 10 cm. Na velikim površinama, uz primenu mehanizacije, arpadžik se sadi na redove razmaknute 30 cm ili u trake sa četiri do šest redova. Između traka ostavlja se razmak od oko 50 cm, a između redova u traci 20 cm. Razmak u redu je osam do 10 cm.

U toku vegetacije zaštiti luk od korova

Za jedan hektar potrebno je 300 do 500 kg sitnog arpadžika, 500 do 800 kg srednje krupnog ili 800 do 1.000 kg krupnog. Prilikom sadnje arpadžika primenjene mašina za sadnju su vrlo uspešne, ali su prinosi ipak za 10 odsto niži.

U toku vegetacije potrebno je zaštititi biljke od korova. Postoje vrlo efikasni herbicidi protiv korova u luku, ali i pored toga je potrebno dva do tri puta okopati, ne samo radi suzbijanja korova, nego i radi održavanja rastresitog sloja u površinskom delu. Treba okopavati plitko i ne suviše blizu biljaka. Postoje mnogi efikasni herbicidi za useve crnog luka gajenih iz arpadžika, napominje šabački stručnjak.

Crveni luk u plasteniku - sadnja i zaštita

Pre sadnje koriste se herbicidi na bazi dinitroanalina ili trifluralina u dozama od 1-2.5 l/ha (u dva navrata manjom dozom i uz obaveznu konsultaciju sa zaštitarom koji vodi proizvodnju), kao i u zavisnosti od tipa zemljišta. Nakon tretiranja površinu treba obraditi prikladnim oruđem da se herbicid izmeša sa zemljom do dubine od pet do 10 cm.

Kada biljka omekša i pada na zemlju - može da se bere

Crni luk je stasao za berbu u momentu kada biljka omekša i padne po zemlji, pri čemu se vađenje obavlja kad veći deo biljaka polegne. Na većim površinama berba započinje i završava kada biljke masovno polegnu.

Nasilno obaranje nesazrelih biljaka nije preporučljivo i nepotrebno je, jer na vreme izvađene lukovice dobro čuvaju ovojne ljuspe i dugo se čuvaju. Na rastresitim zemljištima lukovice se jednostavno ručno počupaju i slože u gomilice i ostave nekoliko dana da se stabla dobro osuše. Dugo stajanje isčupanih lukovica na njivi, nije preporučljivo jer može izazvati ožegotine.

Posle sušenja lukovice se očiste, klasiraju, slože u letvarice i odnose pod nadstrešnicu da se dosuše, savetuje Rehak.


Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Sadnja luka Gordana Rehak Arpadžik Sadnja Zaštita luka Berba luka


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]