Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Oplemenjivanje bilja
  • 27.02.2023. 07:30

Priznat patent na otpornu papriku

Kakve su posljedice priznavanja patenta tvrtki Syngenta? Zašto se bune 24 organizacije?

Foto: Depositphoto/fotokostic
  • 1.768
  • 111
  • 0

Europski zavod za patente (EPO) priznao je patent tvrtke Syngenta za sjemenarstvo i kemiju na klasično uzgojene paprike s prirodnom otpornošću na bijele mušice EP2140023, piše Hortidaily.

Postupak je okončan devet godina nakon prigovora.

Žestoka borba protiv patentiranja

Nova odluka je donesena unatoč onoj iz 2017. godine da se prirodna svojstva u biljkama i proizvodima ne mogu patentirati, što predstavlja veliki udarac širokoj koaliciji od 24 organizacije iz 27 zemalja, koja se usprotivila ovom patentu 2014.

"Vrlo smo razočarani. Ovaj patent nikada nije trebao biti odobren. Syngenta nije izmislila ništa. Ono što su učinili dio je standardne prakse uzgoja", kaže Maaike Raaijmakers, Bionextov biološki voditelj projekta razmnožavanja i oplemenjivanja.

Razočarenje je još veće jer zakonodavstvo više ne dozvoljava patentiranje prirodnih svojstava. Osobina za koju tvrtka tvrdi da je njen izum dolazi od divlje paprike iz banke gena u Wageningenu. To je uzrok što sjemenarske kompanije koje uzimaju genetski materijal iz banke gena za korištenje u svom oplemenjivačkom programu moraju potpisati izjavu kojom obećavaju da ga neće patentirati.

Teške posljedice

Presuda, kažu, predstavlja "noćnu moru" za stotine drugih patentnih prijava koje se odnose na prirodna svojstva voća i povrća koje su podnesene prije 1. srpnja 2017. godine. EPO bi ih mogao odobriti, a posljedice će biti izuzetno teške.

Druge sjemenske tvrtke ne bi mogle koristiti patentirane osobine da slobodno razvijaju nove sorte. To bi značilo smanjenje raznolikosti asortimana, veće cijene i veću ovisnost o uzgajivačima i sjemenarskim kućama.

"Apsolutno je od vitalnog značaja da patenti koji omogućavaju kompanijama da prisvoje dijelove prirode prestanu s tim što je prije moguće. Razgovarat ćemo s našim međunarodnim partnerima o narednim koracima. Žalba na ovu odluku, zahvaljujući dugoj proceduri, nema smisla. Patent ionako istječe 2027. godine", zaključio je Raaijmakers.


Tagovi

Europski zavod za patente Syngenta Patent za papriku Oplemenjivanje bilja


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]