Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Veggie
  • 24.05.2017. 07:30

Programom ruralnog razvoja do novih zapošljavanja

Po struci ekonomist, s MBA-om iz agronomije prije nekoliko godina je na osam hektara zemlje odlučio posaditi razno povrće!

  • 3.599
  • 266
  • 0

Jan Marinac je predsjednik Hrvatske udruge mladih poljoprivrednika Agro koja od svog osnutka 2011. godine pomaže mladim poljoprivrednicima u ostvarivanju njihovih ciljeva:

"Za razliku od Europske unije gdje je prosjek mladih obiteljskih gospodarstava 7%, u Hrvatskoj je on čak 9%. Riječ je o nositeljima obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava u dobi između 18 i 40 godina. Jedan od razloga zbog čega je taj broj veći u Hrvatskoj je vjerojatno visoka nezaposlenost među mladima zbog koje se veliki broj njih vraća na obiteljska gospodarstva i uz pomoć fondova EU pokušava pokrenuti posao", rekao nam je Marinac.

Prvo besplatno, a onda prodaja preko interneta

I Jan je jedan od mladih ljudi koji je svoje znanje i sposobnosti odlučio upotrijebiti na svom imanju. Po struci ekonomist, s MBA-om iz agronomije prije nekoliko godina je zajedno s zajedno s prijateljima Ines Dundović i Ivanom Bosnićem na osam hektara zemlje odlučio posaditi razno povrće što se 18.ožujka 2015. godine pretvorilo u tvrtku Veggie d.o.o. registriranu za uzgoj povrća, dinja i lubenica, korjenastog i gomoljastog povrća:

Mehanizacija na gospodarstvu

"Uz rajčicu koja nam je glavni proizvod uzgajamo paprike, šparoge, krumpir i zadovoljni smo s dosad napravljenim", rekao nam je Jan koji je svoje prerađevine od rajčice prošle godine besplatno plasirao na tržište. "Napravili smo sušenu rajčicu u maslinovu ulju koje smo besplatno plasirali kako bismo vidjeli kako tržište reagira. Reakcije su bile i više nego dobre, čak i od nekih kupaca u Europskoj uniji, pa smo od 15. srpnja odlučili krenuti s internet prodajom".

Veggie d.o.o. će u svojoj internet trgovini uz sušenu rajčicu u maslinovu ulju, običnu i sa začinskim biljem prodavati i domaći ketchup, a vlasnici sljedeće godine asportiman namjeravaju obogatiti i domaćim šparogama iz Moslavine.

Tržišna igra i pokretanje poslovanja uz potpore

Poput brojnih drugih mladih poljoprivrednika i Jan je aplicirao na podmjeru 6.1. Programa ruralnog razvoja "Potpora za pokretanja poslovanja mladim poljoprivrednicima" .

"Prijavili smo se još na prvi natječaj koji je bio krajem 2015. godine, da bismo odluku dobili tek prije nekoliko mjeseci. U sklopu podmjere 6.1. dobili smo 381.150 kuna. U međuvremenu smo imali dosta ulaganja, morali smo dizati i kredite, ali sad kad je prva rata sjela na račun lakše je disati.

Novac smo namijenili nabavi mehanizacije i pripremi zemlje za sijanje. Uskoro ćemo se prijaviti za drugu ratu pa ćemo napokon moći kupiti traktor koji dugo očekujemo. Također plan nam je prijaviti se na podmjeru 4.1., potpora za ulaganja u poljoprivredna gospodarstva, od koje bismo napravili bismo 1,67 ha visokotehnološkog plastenika s pakirnicom, sortirnicom, hladnjačama itd. Nažalost, riječ je o dosta kompliciranoj podmjeri koja zahtijeva znatnu dokumentaciju pa nisam siguran da ćemo uspjeti u tome".

Veggie d.o.o.

Poput mnogih drugih i Jan je za pisanje projekta angažirao konzultantsku tvrtku: "Ja sam toliki perfekcionist da ga sigurno nikad ne bih završio da sam ga sam pisao", smije se Jan. "Mislim da je uvijek pametnije uzeti konzultanta koji je stručan, ima dosta projekata iza sebe i koji lako može rješiti eventualne probleme koji će se prije ili kasnije dogoditi u procesu pisanja projekta".

Banke odbijaju financirati poljoprivredu

Jedan od najvećih problema s kojim se susreću mladi poljoprivrednici u Hrvatskoj je nedostatak potpore od banaka koje uglavnom odbijaju financirati poljoprivredu: "I mi smo prošli kalvariju s bankom koja nam je odbila dati kredit iako smo imali kolateral čija je vrijednost bila puno veća od vrijednosti samog kredita. Nažalost hrvatske banke ne vrednuju ni poljoprivredu kao gospodarsku granu niti zemljište kao neku vrijednost što stvara velike probleme hrvatskim poljoprivrednicima, i mladima i starima. Mislim da je tu velika prilika za HPB kao jedinu hrvatsku banku jer je EU alocirala 2,3 milijarde eura samo za Hrvatsku, a to je ogroman novac ako ga Hrvatska uspije iskoristiti".

I Grad Zagreb pomaže mlade poljoprivrednike

Osim na Program ruralnog razvoja Jan je aplicirao i na jedan od natječaja Grada Zagreba gdje je dobio 15 tisuća eura od kojih su kupili neku prijeko potrebnu mehanizaciju.

"Oduvijek sam volio povrće i kad sam razmišljao koje kulture početi uzgajati, nije bilo puno razmišljanja. Radim zajedno sa kolegicom koja je na imanju i živi blizu tako da se nas dvoje troje brinemo o imanju. Tijekom srpnja i kolovoza imamo i sezonske radnike, a nadamo se da će biti još zapošljavanja".


Fotoprilog


Tagovi

Jan Marinac HUMP Podmjera 6.1.


Autorica

Ivana Jurišić

Više [+]

Novinar u duši, ekonomist po struci. Sa 14-godišnjim iskustvom u uredništvu Zadarskog i Novog Lista, Ivana nam donosi zanimljive i dinamične priče, ali i informacije koje pomažu unapređenju sela i poljoprivrede.


Partner

Ruralni razvoj RH

Ulica Grada Vukovara 78, 10000 Zagreb, Hrvatska
tel: 01 6408 144, web: http://ruralnirazvoj.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P