Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Presadnice paprike
  • 24.01.2018. 18:30

Proizvodnja presadnica paprike ima svoje zahtjeve

Paprika ima svoje zahtjeve kada je u pitanju proizvodnja presadnica. U toku tog perioda sjeme i mlade biljčice, vrlo su osjetljivi.

Foto: NataliaL/bigstockphoto.com
  • 19.779
  • 253
  • 0

Paprika je povrće za kojim potražnja stalno raste i zauzima sve veće površine. Osim toga, veliki je broj amaterskih vrtlara koji uzgajaju sorte koje privlače pažnju svojim oblikom, bojom, veličinom ili ljutinom.

To je toploljubiva (termofilna) kultura i da bi uzgoj paprike bio uspješan ili da bi se osigurala rana proizvodnja, paprika se uzgaja iz presadnica.

Kod pripreme sjetve presadnica paprike potrebno je odabrati sjeme odgovarajuće sorte koje treba biti kvalitetno i odlikovati se dobrom klijavošću. Kada koristimo sjeme iz vlastitog vrta, plod paprike treba biti fiziološki zreo. Treba znati da je sjeme čili paprika nešto tvrđe i da sporije niče od sjemena slatkih sorti. Sjeme paprike čuvano u dobrim uvjetima može zadržati klijavost do 3 ili 4 godine.

U grijanim plastenicima sjetva početkom veljače

Ukoliko se sadnja presadnica paprike obavlja u plastenike koji imaju grijanje, sjetva se obavlja početkom veljače, sadnja na stalno mjesto početkom travnja, a prvi plodovi dospijevaju početkom lipnja.

Ukoliko planiramo sadnju paprike na otvorenom, sjetva presadnica se obavlja nešto kasnije. Sadnja na otvorenom se obavlja kada prođe opasnost od kasnih mrazeva. Proizvodnja presadnica paprike od sjetve sjemena do sadnje traje oko 6 do 8 tjedana.

Sadnja na otvorenom se obavlja kada prođe opasnost od kasnih mrazeva!

Prema dužini vegetacije sorte paprike se dijele na:

  • rane
  • srednje rane
  • kasne sorte paprike

Dužina vegetacije utječe i na vremenski period uzgajanja presadnica i na mogućnost uzgajanja paprike iz sjemena. Prije sjetve dobro upoznajte sortu koju želite uzgajati, dužinu vegetacije, dužinu rasadničkog perioda i slične osobine. Vegetacijski period paprike u našim uvjetima može biti 100 do 150 dana u ovisnosti od sorte.

Izbjegavati nagle promjene temperature

Na klijanje, nicanje, rast i razvoj veliki utjecaj ima temperatura. Toplina je neophodna u svim razvojnim fazama paprike. U uzgajanju presadnica paprike treba izbjegavati nagle promjene temperature, jer to negativno utječe na rast i razvoj biljaka paprike.

Na temperaturi ispod 14ºC zaustavljaju se procesi u sjemenu koje klija i dolazi do propadanja aktiviranog sjemena. Ukoliko se vrijednost temperature kreće između 26 i 28ºC, paprika niče za manje od 10 dana. Snižavanje temperature dovodi do produžavanja vremena klijanja i nicanja, a suviše dug period dovodi do propadanja sjemena i klijanaca.

Nakon što mlade biljčice niknu, tempratura se snižava kako bi se spriječilo izduživanje i omogućio bolji razvojen korijena. Temperatura se snižava na 18ºC, a najmanje na 16ºC. Ovaj period sa sniženom temperaturom traje dok se ne razviju dva lista, tada se temperatura podiže iznad 20 do 24ºC.

Zalijevati vodom sobne temperature

U uzgajanju presadnica paprike treba izbjegavati nagle promjene temperature, jer to negativno utječe na rast i razvoj biljaka paprike.

Temperatura tijekom noći treba biti niža kako bi se osigurao bolji razvoj korijena i spriječilo pregrijavanje korjenove bale. Tokom noći temperatura se kreće između 15 i 18ºC. Nakon pikiranja temperatura tijekom dana može biti nešto veća i iznositi 25ºC.

Ukoliko sijete sjemenke u posudice, razmak na koje se postavljaju sjemenke je 1,5 do 2cm. Sloj supstrata kojim se sjeme prekriva treba biti debeo od 1 do 1,5cm. Zalijevanje se obavlja vodom koja ima sobnu temperaturu, jer hladna voda izaziva šok kod klijanaca i umanjuje njihov imunitet.

Nakon tri do četiri tjedna nakon sjetve mlada biljčica će razviti prave listove i tada se može vršiti pikiranje, odnosno sadnja u pojedinačne teglice ili čašice. Na pikiranje sačekati dok se ne razviju pravi listovi. Mlade bilčice koje imaju samo kotiledone listove su premlade i lako se lome ukoliko bi ih pikirali.

Foto: NataliaL/bigstockphoto.com


Povezana biljna vrsta

Paprika

Paprika

Sinonim: - | Engleski naziv: Sweet pepper | Latinski naziv: Capsicum annuum L.

Paprika je cijenjena zbog visokog sadržaja vitamina (posebno C), zatim šećera, bjelančevina, mineralnih soli i dr. Koristi se tijekom cijele godine, u svježem stanju, i u... Više [+]

Tagovi

Presadnice paprike Uzgoj paprike Sijanje paprike Paprika Rasada paprike


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dobar dan, ako bi tko mogao da pomogne kako da spasim ovaj cvijet? Danas sam uocila smedje mrlje, odmah sam izbacila zemlju, bili su crvi u njoj, oprala korijenje, posudu, i s novom, cistom zemljom zasadila.. Sto ce biti sada, plasim se da... Više [+]