Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja povrća
  • 20.01.2016. 09:40

Proizvodnja presadnica u zaštićenim prostorima

Proizvodnja povrća iz presadnica je sigurnija, zbog kraćih rokova plodonošenja i berbe.

Foto: pixabay.com
  • 1.566
  • 178
  • 0

Vrlo važan tehnološki postupak u povrtlarskom uzgoju je proizvodnja presadnica. Za njihovu kvalitetnu proizvodnju potrebno se držati određenih pravila. Proizvodnja presadnica ne smije se raditi površno, jer su ulaganja velika.

Proizvodnja povrća iz presadnica je sigurnija zbog kraćih rokova plodonošenja i berbe. Presadnice za ranu proizvodnju uzgajaju se u zaštićenim grijanim prostorima kao što su plastenici, staklenici i klijališta.

U procesu proizvodnje važno je:

  • prije sjetve dezinficirati prostor i posude u kojima se uzgajaju presadnice,
  • sijati kvalitetno i deklarirano sjeme,
  • koristiti gotov supstrat,
  • pridržavati se rokova sjetve i
  • osiguravati adekvatne uvjete odnosno temperaturu i vlagu zraka te supstrata, pravodobne prve prihrane, preventivne mjere zaštite i pravi odabir vremena presađivanja.

Sjeme se ne smije koristiti za ishranu

Za sjetvu se mogu koristiti kontejneri ili PVC lonci. No, prije sjetve, posude treba dezinficirati kako bi se uništili štetnici ili uzročnici bolesti i to 20-minutnim potapanjem u otopinu dezinfekcijskog sredstva, registriranog za tu namjenu. Dezinficirati treba i plastenik i sve njegove dijelove, kao što su lukovi, stolovi i police. Za sjetvu treba koristiti deklarirano sjeme, koje je tretirano fungicidima, radi sprečavanja pojave bolesti u fazi nicanja. S ciljem sprečavanja polijeganja presadnica i pojave sjemena korovskih biljaka u supstratima, za kontejnerski uzgoj presadnica najbolje je koristiti gotovi supstrat.

Svaka sjemenka pojedinačno se stavlja na površinu supstrata u kontejnere ili lonce i lagano pritisne na dubinu do 2 cm. Nakon sjetve, kontejneri ili lonci se dopunjavaju supstratom, kako bi sjeme bilo sasvim prekriveno. Kada presadnice razviju 3-4 prava lista, kontejneri mogu stalno plutati na vodi. Sjetva u loncima zahtijeva određeni raspored, koji omogućuje nesmetano zalijevanje ovisno o potrebi.

Temperaturni uvjeti za uzgoj presadnica

  • temperatura se poslije sjetve mora održavati tijekom dana i noći na +30 °C, sve dok sjeme ne pusti klicu i ne nikne, osim za kupusnjače, gdje je optimalna temperatura između 15 i 20 °C, jer veća ili niža negativno utječe na klijanje, dok
  • optimalnu vlažnost zraka treba održavati na 50-70 %.

Pikiranjem se prekida razvoj centralnog korijena i forsira razvoj onih bočnih

Poslije nicanja, kada biljčice razviju prve prave listove, obavlja se pikiranje u odgovarajuće kontejnere s različitim brojem sjetvenih mjesta, u kojima ostaju do sadnje. Prva prihrana primjenjuje se kada su razvijena prva tri prava lista. Pravilnom njegom, u vremenu od šest do osam tjedana, presadnica bi trebala biti visoka 25 cm i imati razvijenih šest pravih listova tamnozelene boje, dobro razvijen korijenov sustav i čvrstu stabljiku.

Izvađene presadnice slažu se gusto u sandučiće koji su na dnu obloženi nepropusnom folijom. Prednost uzgajanja presadnica u loncima ili kontejnerima je u tome što nakon sadnje, biljke ne dožive šok, već nastavljaju brže rasti i razvijati korijenov sustav, a posebno je važno što brže dolazi do pojave plodova.

Ovo su najvažniji dijelovi brošure koju je pod nazivom Proizvodnja presadnica u zaštićenim prostorima napisala Judita Gerber, a izdala Savjetodavna služba. U cijelosti je možete pročitati ovdje.

Foto: pixabay.com


Tagovi

Proizvodnja presadnica Kontejneri Dezinfekcija Judita Gerber Savjetodavna služba Zaštićeni prostori Pikiranje


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]