Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Presađivanje paprike
  • 20.06.2022. 16:30

Proizvodnja roge u zatvorenom prostoru - kako primijeniti prihranu?

Pošto se roga presađuje kasnije nego babura i klimatski uslovi su drugačiji, prvenstveno dnevne temperature su dosta više. Zato pazite s prihranom

Foto: Depositphotos/EsinDeniz
  • 280
  • 56
  • 0

Presađivanje paprike roge vrši se u drugoj ili trećoj dekadi mjeseca juna. Roga se presađuje u već pripremljene plastenike, a prethodno je potrebno uraditi sve agrotehničke mjere. Prvo se radi oranje ili podrivanje pa tanjiranje ili frezanje. Đubrenje zemljišta se vrši na osnovu analize i planiranih prinosa.

Poslije ovih radnji vrši se postavljanje sistema za navodnjavanje i malč folije, navodi Živko Šašić iz Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi RS.

Prilikom presađivanja roge prvo se vrši obilježavanje rednog i međurednog rastojanje. Ono ima dvojaku ulogu, prvo što tačno znamo broj biljaka u zatvorenom prostoru što nam pomaže prilikom prihrane i doziranja hranljivih elemenata, a druga uloga je estetska da to sve vizuelno lijepo izgleda.

Prihrana po fazama

Poslije presađivanja vrši se prvo navodnjavanje i prihrana NPK đubrivima s naglašenim sadržajem fosfora, formulacije 1:3:1 ili 1:4:1 u količini od dva grama po biljci i to je prva faza prihrane. Druga faza vrši se sedam dana od prve, NPK đubrivima formulacije 1:1:1 u količini od dva grama po biljci sedmično. Ova faza traje do pojave prvih plodova.

Treća faza je od pojave prvih plodova do kraja branja. U ovoj fazi prihrana se obavlja NPK đubrivima formulacije 2:1:4 ili 1:1:4 u količini od 2 do 4 grama po biljci sedmično. Količina đubriva po biljci na sedmičnom nivou zavisi od količine plodova na samoj biljci. Roga se bere u punoj zrelosti pa se sedam do deset dana prije branje može izvršiti prihrana NPK đubrivima formulacije 1:0:5 ili 0:1:5 zbog povećanja suhe materije i obojenosti samog ploda.

Prihrana kalcijumom

Pošto se roga presađuje kasnije nego babura i klimatski uslovi su drugačiji, prvenstveno dnevne temperature su dosta više. Zato bi prilikom prihrane u prvim fazama trebalo dodati amino i humidne koje pomažu da se korijenov sistem bolje razvije i da sama biljka što lakše podnese stresove.

Rezidba paprike za zdraviji i bolji rod

Isto tako, svakih sedam do deset dana treba uraditi prihranu kalcijumom da ne bi došlo do vršne suhe truleži ploda.


Povezana biljna vrsta

Paprika

Paprika

Engleski naziv: Sweet pepper | Latinski naziv: Capsicum annuum L.

Paprika je cijenjena zbog visokog sadržaja vitamina (posebno C), zatim šećera, bjelančevina, mineralnih soli i dr. Koristi se tokom cijele godine, u svježem stanju, i u prerađenom... Više [+]

Tagovi

Paprika Roga Navodnjavanje Proizvodnja paprike Prihrana roge Živko Šašić


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.