Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prodaja presadnica
  • 02.03.2021. 15:00
  • Osječko-baranjska, Osijek

Proizvodnjom i prodajom presadnica učenike pripremaju za tržište rada

Djeca su sjetvu sama radila. Trudimo se da fitofarmaceuti i agrotehničari obave njegu i zaštitu. Pokažemo im koliko čega trebaju izvagati, a onda oni prskaju, kaže prof. Marin Marić iz Poljoprivredne i veterinarske škole Osijek.

Foto: Lucija Bencarić
  • 919
  • 686
  • 0

Praksa je najbolja učiteljica, čega su svjesni profesori i učenici Poljoprivredne škole u Osijeku koji pola svojih školskih sati odvajaju upravo za nju. Boravak u voćnjaku, vinogradu i plasteniku za njih nije strani pojam, a trenutno se bave presađivanjem različitih vrsta biljaka koje planiraju kao i prošle godine prodavati. 

"Najveća ljepota svega je što znate da ste vlastoručno nešto napravili, posvetili se tome, gledali biljku kako se razvija iz sjemenke u gotov proizvod“, s oduševljenjem nam priča učenica Petra Sušac. Njezina obitelj također se bavi poljoprivredom, a njoj je želja upisati fakultet te nastaviti tu tradiciju.

Ove godine preko 50.000 presadnica

Poslovi se, pojašnjava nam voditelj školskog vježbališta i profesor strukovnih predmeta Marin Marić raspoređuju tako da svaka struka odrađuje svoj dio, iako u globalu i po količini nekada svi sve rade. "Djeca su sjetvu sama radila nešto ručno, a nešto strojno. Trudimo se da fitofarmaceuti i agrotehničari obave njegu i zaštitu. Pokažemo im koliko čega trebaju izvagati, a onda oni prskaju. Tako ih pripremamo za tržište rada“, dodaje.

Vrijedne učeničke ruke 

Što se tiče samoga sjemena, sve su hibridi odnosno F1 generacija, a nabavljaju ih od jedne poljoprivredne ljekarne. Najpopularnija je, ističe, profesor paprika, a imaju baburu i to sorte bibic, blondy i vedrana. Zatim ajvaricu kaptur, eszter, ljutu sofiane te onu za sušiti. Od rajčice imaju grapolo, rally, medeno srce, obični jabučar, saint pierre, cherry i industrijsku te patlidžan, kupusnjače, celer, peršin i vlasac od ostalog povrća.

Također imaju ljekovito, začinsko i aromatično bilje poput kima, origana, anisa, timijana, matičnjaka, metvice, bosiljka zelenog i plavog, pelina i brojnih drugih. Za ljubitelje cvijeća u ponudi su celozija, petunija, kadifica, neven i verbena kao i različite vrste sukulenata. 

Proizvodnju su ove godine proširili zahvaljujući dobroj zaradi od prošlogodišnje prodaje tako da sada imaju preko 50.000 presadnica. Idući tjedan, objašnjava profesor, u planu im je posijati još krastavac- salatar, kornišone i starinske sorte.

U prodaji će sudjelovati i učenici

Osvrćući se na zadnje tri godine kada su i krenuli s proizvodnjom presadnica, Marić kaže kako im je prošla bila najgora. Imali su ih oko 30.000 i taman kada su trebali krenuti s presađivanjem i prodajom došla je pandemija. "Djeca su morala ostati kod kuće, a mi profesori i ostali djelatnici škole bacili smo se na posao“, prisjeća se dodajući kako se trud na kraju isplatio jer je odaziv ljudi bio veći nego ikad prije.

Ovogodišnja prodaja, najavljuje profesor, kreće sredinom travnja, a za razliku od prošle u njoj će sudjelovati i učenici. Cijene će, ističe, biti ispod tržišnih. "Prošle godine su bile oko 2,5 kune, a slične će biti i ove možda za 50 lipa skuplje“, dodaje. 

Profesor Marin Marić 

Poljoprivredna i veterinarska škola Osijek, inače, jedna je od strukovno najopremljenijih škola. U sklopu učeničke zadruge Agrovet proizvode džemove od voća koji učenici sami uzgoje, a također imaju i svoj ocat i vino.

"Ljute paprike što imamo ovdje nešto otkupi zadruga te od nje pravimo proizvod Ljutu šokicu - dodatak jelu koje se ne maže na kruh već se stavlja u fiš i ostala takva jela. Imamo i pekmez od breskve, jabuke, aronije, kupine, kruške, vino koje proizvodi škola i jabučni ocat“, objašnjava sugovornik te naglašava kako će se svi ti proizvodi moći kupiti kada se budu prodavale sadnice.

Za vrijeme našeg posjeta u plasteniku se taman radilo presađivanje origana, a pozitivna energija koja je vladala dala nam je zaključiti da učenici uživaju u ovome poslu, što su nam i sami potvrdili. "Više volim biti u plasteniku nego u učionici jer tako bolje naučim onaj praktični dio“, zaključila je učenica Tamara.


Fotoprilog


Tagovi

Poljoprivredna i veterinarska škola Osijek Presadnice Prodaja Uzgoj paprike Uzgoj rajčice Uzgoj začinskog bilja Zadruga Agrovet Marin Marić


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

🔹 Predstavljamo izlagača 🔹 ✔ Tvrtka Horti Ekskluziv posluje na adresama Črečan 36D, Sv. Ivan Zelina i Pavlovec Zabočki 133, Zabok. ✔ Fokusirana je na vrhunsku kvalitetu, stalno praćenje tržišta te razvijanje u renomiranu tvrtku s potvrđen... Više [+]