Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bolesti krompira
  • 24.06.2021. 09:40

Promjenljivo vrijeme pogoduje plamenjači krompira - kako ga zaštititi?

Na listovima nastaju žućkaste pjege koje se u uslovima intenzivnije vlage povećavaju. Na donjem dijelu lista razvija se bijela prevlaka.

Foto: PIS Srbija
  • 244
  • 18
  • 0

Usjevi krompira u zavisnosti od lokaliteta, vremena sjetve i nadmorske visine nalaze se u različitim fazama cvjetanja i formiranja krtola, navodi Prognozno-izvještajna služba zaštite bilja

Na većini područja u prethodnom periodu uslovi u proizvodnji (česte padavine, visoke vrijednosti relativne vlažnosti zraka i registrovane temperature) bili su veoma povoljni za razvoj gljive prouzrokovača plamenjače krompira (lat. Phytophthora infestans).

Bolesti krompira - najvažnije su plamenjača i koncentrična pjegavost

Podsjetimo, kao i kod ostalih kultura, prvenstveno napada listove, zatim peteljku i stabljiku. Na listovima nastaju žućkaste pjege koje se u uslovima intenzivnije vlage povećavaju. Na donjem dijelu lista razvija se bijela prevlaka. Kako bolest napreduje, tako tkivo unutar fleke omekšava, potamni, postaje vodenasto, a lisna masa se "objesi".

Mogu biti zaražene i krtole kojima se narušava kvalitet i često su neupotrebljive, a na njima nastaju siva udubljenja. Kada se presjeku, ispod pjege tkivo ima smeđu narandžastu nijansu.

Zaštita zavisi od razvojne faze krompira

Prema aktuelnim prognozama za pojedina područja u narednim danima najavljeno je promjenljivo vrijeme sa padavinama, a koje može favorizovati dalji razvoj i širenje pomenutog patogena. Za druge krajeve u najavi su suve i tople vremenske prilike za duži period, te se u ovim predjelima zaštita krompira preporučuje na onim parcelama gdje se navodnjava jer su takvi uslovi, pri kojima se registruje konstantno vlaženje lista veoma povoljni za razvoj plamenjače krompira.

U zavisnosti od razvojne faze usjeva navedene povrtarske vrste razlikuju se i preporučene mjere za zaštitu, odnosno, na višim nadmorskim visinama gdje se biljke krompira nalaze u fazama pred cvjetanje (intenzivan porast) savjetuje se primjena kombinacije fungicida kontaktnog i sistemičnog djelovanja na bazi aktivne materije:

  • propamokrb-hidrohlorid+mankozeb u količini četiri litra po hektaru ili
  • propamokarb-hidrohlorid+fenamidon - 1,67-2 l/ha ili
  • propamokarb-hidrohlorid+fluopikolid - 1,2-1,6 l/ha ili
  • metalaksil-M+mankozeb - 2,5 kg/ha ili
  • metalaksil-M+fluazinam - 0,5-0,6 l/ha.

Zaštitite povrće od plamenjače kvascem, kefirom, bijelim lukom

Na nižim nadmorskim visinama gdje je završen intenzivan porast krompira preporučuje se primjena kombinacije fungicida kontaktnog i lokal-sistemičnog dejstva:

  • cimoksanil+famoksadon - 0,4 kg/ha,
  • cimoksanil+mankozeb - 2-3 kg/ha,
  • dimetomorf+mankozeb - 2-2,5 kg/ha.

Tagovi

Plamenjača krompira Zaštita Fungicidi Bolesti


Autorica

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]