Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Mirjan Dodlek
  • 18.07.2018. 07:30

Prve su krumpire proizveli dok se još oralo konjima, a danas OPG Dodlek kupuje 26 novih strojeva!

Obitelj Mirjana Dodleka iz Belice, veliki proizvođači i distributeri međimurskog krumpira i ostalog povrća, ulažu u svoje gospodarstvo i tvrtku oko 7.5 milijuna kuna bespovratnog novca iz Programa ruralnog razvoja. To je zapravo polovica nove investicije ove vrijedne obitelji u kojoj apsolutno svi rade i koja je dokaz da se može uspjeti!

Foto: Vjeko Hudolin i arhiva obitelji Dodlek
  • 11.472
  • 832
  • 0

Na trećem natječaju za mjeru 4.1.1. Programa ruralnog razvoja "Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti PG – voće i povrće“ obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu Mirjan Dodlek, velikom proizvođaču krumpira iz Belice u Međimurju, dodijeljeno je 7.559.300 kuna bespovratnih sredstava. Iznos potpore Europske unije je 6.425.405, a iznos potpore Republike Hrvatske 1.133.895 kuna.

"To je pedeset posto naše nove ukupne investicije od nešto više od 15 milijuna kuna i velika nam je pomoć u proširenju i modernizaciji proizvodnje. Idemo na izgradnju skladišta za čuvanje krumpira, nadstrešnicu za strojeve sa vanjskim uređenjem, sustava za navodnjavanje i nabavu mehanizacije. U nabavu novih modernih strojeva planiramo uložiti oko 8 milijuna kuna.

Veliki proizvođači i distributeri krumpira

Od većih strojeva planiramo kupiti samohodnu dvoosovinsku prskalicu kapaciteta 5.000 litara i zahvata 27 metara. Osim nje kupujemo još veliki traktor od 250 konja i prikolicu, ukupno 26 različitih strojeva i priključaka: plugovi, rotodrljače, sadilica, koš za prijem robe, transportne trake i drugo“, kaže Mirjan Dodlek, nositelj najrazvijenijeg Obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva u Međimurju.  

Otac odnosno djeda Franjo proizvodnjom se krumpira počeo baviti prije pedeset godina

Naš sugovornik vrlo se pohvalno izrazio o bespovratnim sredstva Europske unije i Republike Hrvatske koja su značajna potpora širenju, razvoju i modernizaciji poljoprivredne proizvodnje u Hrvatskoj. Kaže da bi se svi poljoprivrednici koji imaju dobre ideje i projekte za proširenje i unapređenje i koji žele ići u kapitalne investicije trebali javljati na natječaje u sklopu Programa ruralnog razvoja. Prije 8 godina njihov OPG prošao je na mjerama IPARD-a koje su im također pomogle da pod povoljnijim uvjetima investiraju u proširenje proizvodnje.

A tko je zapravo Mirjan Dodlek i koji je 2016. godine preuzeo OPG od oca Franje i koje su glavne proizvodnje njegova gospodarstva?

"Otac Franjo počeo se baviti proizvodnjom krumpira prije više od pedeset godina, tada se zemlja još obrađivala konjima i željeznim plugovima. Imali smo malo zemlje, a u međuvremenu smo ju kupovali i proširivali vlastite površine. Sada obrađujemo 200 hektara, pola tih površina otpada na proizvodnju krumpira, 12 hektara luka, na ostalim površinama sijemo pšenicu kao pretkulturu i uljanu repicu za zelenu gnojidbu“, kaže Mirjan Dodlek, kojeg smo zatekli na prezentaciji rada poljoprivrednih strojeva u Kaniškoj Ivi.

Uspješno surađuju sa 45 koperanata

Obitelj Dodlek sredinom 90-ih godina osnovala je trgovački obrt Trgovina Dodlek kao spoj proizvodnje i trgovine s obzirom da su u to vrijeme imali potrebe za većim količinama krumpira, a i drugih proizvoda kao što su luk, celer i mrkva. Slijedom razvoja i širenja poslova u trgovini Trgovački obrt Trgovina Dodlek prerasla je u tvrtku Dodlek Agro.

"Od samog početka bavljenja trgovinom povećavamo vlastitu proizvodnju, a uz to i širimo kooperaciju na ovom području. Tako danas uz vlastitu proizvodnju povrća imamo 45 kooperanata s kojima imamo ugovornu proizvodnju krumpira za svježu potrošnju na 500 hektara, mrkve na 20 hektara, celera 20 hektara, luka 50 hektara i krumpira za proizvodnju čipsa 150 hektara.

OPG Dodlek već ima modernu proizvodnju, no sada će je dodatno modernizirati

Tvrtka ima 42 zaposlena djelatnika od čega su tri agronoma kojima je jedina zadaća vođenje proizvodnje kako na vlastitim površinama tako i na površinama naših kooperanata, s time da surađujemo i sa regionalnom savjetodavnom službom koja prati kompletni razvoj poljoprivrede u našem kraju, a koji nam uz naš stručni tim daje preporuke o zaštiti i gnojidbi usjeva“, kaže Mirjan Dodlek koji obnaša i dužnost direktora obiteljske tvrtke Dodlek Agro.

Osnovali tvrtku u BiH, izvoze u 8 država

Ističe da Belica kao mikro lokacija ima izvrsno lagano pjeskovito-ilovasto tlo pogodno baš za te vrste proizvodnja kojima se bave, ali svakako uz veliku brigu samih proizvođača i stručnih djelatnika, kao i uz velika ulaganja u najnovije tehnologije proizvodnje i navodnjavanje. Količinama i kvalitetom proizvoda izborili su se za tržište, tako da nemaju problema s plasmanom.  

"Naša tvrtka uz brigu o samoj proizvodnji vodi računa i o visokim standardima u svom pakirnom centru, pa tako imamo i certifikate HACCAP i GLOBAL GAP. Naši kupci u Republici Hrvatskoj su veletrgovci voćem i povrćem i trgovački lanci, a zadnjih par godina i izvozimo robu na tržišta BiH, Srbije, Slovenije, Bugarske, Makedonije, Crne Gore, Kosovo i Albanije.

Ove godine smo otvorili vlastitu tvrtku Dodlek Agro BH i trenutačno u Bosni i Hercegovini imamo 53 hektara vlastite proizvodnje krumpira za bosansko tržište. U Bosni i Hercegovini imamo dosta ambiciozne planove, širili bi proizvodnju na još 100-200 hektara ako prođemo na natječajima koje raspisuje tamošnje Ministarstvo poljoprivrede“, kaže Dodlek i dodaje da i u Hrvatskoj žele proširiti proizvodnju ako bude pogodne zemlje za to.

Je li uvozni krumpir jeftiniji zbog skrivenih poticaja?

Kao veliki i iskusni poljoprivredni proizvođač, vlasnik OPG-a i tvrtke, Mirjan Dodlek je i dobar poznavatelj problem u poljoprivredi. Pitali smo ga koji su po njemu najveći i kako poboljšati položaj poljoprivrednika barem u nekim segmentima?

"Reda bi svakako trebalo uvesti, jer je puno problema. Na primjer, jedan od njih su male parcele kod nas u Međimurskoj županiji na području gdje se mi bavimo poljoprivredom.  Drugi problem je nemogućnost navodnjavanja jer je voda na dubini 60 metara. Čim su male parcele financijski nije isplativo raditi arteške bunare jer su preskupi, nikada ih ne možete isplatiti. Treće, u Europskoj uniji smo, svjesni da sada ne možemo uvesti nekakve prelevmane i carine na uvozni krumpir i druge poljoprivredne proizvode. Međutim, ako u Europi svi govore o nekakvim skrivenim poticajima možda bi trebali i mi na tu temu ozbiljnije razgovarati i vidjeti šta to ustvari jest. Jer, nemoguće je da u Europi proizvode krumpir s praktički istim ulaznim troškovima, a da ga na kraju prodaju po 5, 6 centi, što je četrdesetak lipa po kilogramu, a svi znamo da je proizvodna cijena krumpira na bazi novog sjemena oko jedne kune po kilogramu“, kaže naš sugovornik.

Cijela obitelj temelj uspješnog poslovanja

Čini nam se da je jedna od tajni uspjeha u poljoprivrednoj proizvodnji i plasmanu proizvoda obitelji Dodlek zauzimanje svih članova koji svoji radom, zalaganjem iskustvom i stalnim učenjem proširuju i moderniziraju proizvodnju.

Djed Franjo s unucima Dinom, Andrijom i Karlom

"Otac Franjo, koji je otišao u zasluženu mirovinu, započeo je i razvio proizvodnju, nastavili smo supruga Mihaela i ja. I najstariji sin Karlo (25) ostao je na obiteljskom gospodarstvu i na poljoprivredi, a sin Andrija (22) student Zagrebačke škole ekonomije i managementa, planira preuzeti našu obiteljsku tvrtku. Kada dečki imaju volje neka ostanu i rade. Najmlađi sin Dino (14) će u novoj školskoj godini ići u sedmi razred osnovne škole. Snaha Matea i supruga Mihaela također su zaposlene u tvrtki Dodlek Agro“, zadovoljan je Mirjan što je cijela obitelj temelj njihova uspješnog poslovanja.  

A podatak da ukupno imaju 50 zaposlenih, 42 u tvrtki i 8 u OPG-u, govori da je vrijedna obitelj Dodlek uz dobre proizvodne rezultate u poljoprivredi i prodaji povrća uvelike doprinijela i zapošljavanju u Međimurskoj županiji.


Povezana biljna vrsta

Krumpir

Krumpir

Sinonim: krompir | Engleski naziv: Potato | Latinski naziv: Solanum tuberosum L.

Krumpir je višegodišnja zeljasta biljka. Potječe iz peruanskih Anda u kojima se uzgajao i prije 8 000 godina. U Europu su ga donijeli španjolski istraživači u 16. stoljeću i... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Mirjan Dodlek Ruralni razvoj Belica Dodlek Agro Krumpir


Autor

Vjekoslav Hudolin

Više [+]

Inženjer poljoprivrede sa 38-godišnjim iskustvom u profesionalnom novinarstvu. Nekada novinar HRT-a, dopisnik Glasa Slavonije, suradnik Gospodarskog lista, Agroglasa, Poljoprivrednog vjesnika, Večernjeg i Jutarnjeg lista, a danas voćar koji u obiteljskom kolekcijskom voćnjaku uzgaja oko 260 starih sorata jabuka i krušaka.


Partner

Ruralni razvoj RH

Ulica Grada Vukovara 78, 10000 Zagreb, Hrvatska
tel: 01 6408 144, web: http://ruralnirazvoj.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jeste li uočili kampanju?