Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agrotehničke mjere
  • 29.01.2022. 10:30
  • Požeško-slavonska, Požega

Prvi korak povrćara u novoj godini je oranje - samo potanjurati ne vrijedi?

Oranje se preko zime vrši da se natopi zemlja i što više akumulira vlage, pojasnio je Tomica Japarić ekipi Poljoprivredne televizije.

Foto: Youtube/Printscreen
  • 770
  • 145
  • 0

Tomicu Japarića, velikog proizvođača povrća iz Požege ekipa Poljoprivredne televizije zatekla je u pripremanju zemlje za novu sezonu.

"Radimo na 25 jutara zemlje i imamo plasteničku proizvodnje na 2.500 do 3.000 kvadrata", rekao je Japarić. Kako kaže, povrće prodaju na tržnicu u Požegi i na kućnom pragu, a nešto otkupljuju i robni centri.

Zbog klimatskih uvjeta koji su posljednjih godina znatno drugačiji nego u početcima njihovog rada sada gotovo da i nemaju vremena za odmor. Uz povrtlarstvo se veže puno pripremnih radnji, a jedno od njih je i oranje. To je prvi korak povrtlara u novoj godini.

"Kasnije smo očistili polja pa nam je ostalo još toga za izorati. Lovimo vremenske prilike kada god uspijemo da to obavimo", dodao je. To im je kaže glavna agrotehnička mjera koje se drže svake godine. "Ne ide ona možeš samo potanjurat. Baš se mora orati", naglasio je.

Dezinfekcija plastenika i plodored

Ovo doba godine je nekad bila najžešća zima, ističe on rekavši da se klima promijenila, a krajem drugog mjeseca povrćari mogu početi zatvarati brazde da ne isparava voda. Oranje se preko zime vrši da se natopi zemlja i što više akumulira vlage, pojasnio je Japarić rekavši da je prva radnja nakon toga zatvaranje površinskog sloja kako bi se zadržala vlaga.

Što se tiče dezinfekcije plastenika, ona je potrebna ako su se javile bolesti. "Ako ga vi održavate i vodite računa da usjevi budu zdravi onda nema prevelike potrebe za tim", tvrdi rekavši da je ključno dobro ga pregledati.

Napominje kako u plastenicima nema potrebe za velikim tretiranjima jer ga najlon štiti, a bolesti obično dolaze zbog oborina.

Uz adekvatnu obradu zemlju važno je pratiti i plodored. Japarić kaže da je jasno da krumpir po krumpiru ne može ići. Stoga oni kombiniraju različite povrtne kulture ili posiju nešto žitarica i grahorica.

Više pogledajte u videoprilogu:


Tagovi

Tomica Japarić Povrćarstvo Plodored Dezinfekcija Oranje Tanjuranje Agrotehnika Pripreme


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jeste li uočili kampanju?