Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita bilja
  • 09.11.2022. 07:30

Puževi aktivni i u jesen - kako ih suzbiti?

Jesenski usjevi, poput kupusa, blitve, zelene salate, ali i ozimih žitarica često trpe štetu od puževa

Foto: Maja Celing Celić
  • 3.157
  • 198
  • 0

Jesen je vrijeme kada nam puževi mogu izazvati glavobolju. Uvjeti su idealni za njih. Dovoljno je toplo, a jesenske kiše osiguravaju potrebnu vlagu.

Možemo ih primijetiti kako nanose štetu povrću, zasijanim žitaricama. Preferiraju sočne listove i za vrlo kratko vrijeme mogu uništiti cijeli usjev. Međutim, ovo je period kada možemo djelovati i efikasno smanjiti njihovu populaciju. Mogu se koristiti biološke i kemijske metode.

Kako bi zaštitili usjeve potrebno je preventivno djelovati. Korov se redovno kosi. Održava se čistoća, uklanjaju odložene daske i cigle. Biljne ostatke odnesite što dalje od vrta, jer ih rado naseljavaju puževi i odlažu svoja jajašca. Posebno je to slučaj s ostacima patlidžana i cikle koji djeluju kao magnet na njih. Privucite žabe, posebno krastače, ptice i druge prirodne predatore na svoje imanje.

Prirodna sredstva protiv puževa

Puno je tvari iz prirode koje možemo iskoristiti u borbi protiv horde ljigavih štetnika: ljuske jaja i školjki, iglice četinjača, pivo, palenta, kora agruma, amonijak, ocat, drveni pepeo, pijesak, oštro kamenje, senf ili pak ljuta paprika u prahu, piljevina.

Ljuske jaja i razlomljene školjke mehanički oštećuju njihovo stopalo i onemogućavaju kretanje. Najčešće se od njih prave barijere koje predstavljaju granicu. Potrebno je da su široke do 10 cm kako bi bile efikasne. Izlomljen materijal se posipa po ivici vrta, gredice ili oko biljka. Sličnu ulogu imaju piljevina, krupan pijesak i oštar šljunak.

Preferiraju sočne listove

Praškaste tvari nagrizaju vlažno stopalo, ali ih treba primjenjivati dalje od biljaka. U ovu grupu ubrajamo: drveni pepeo, senf, papar i čili papriku u prahu. Često vrtlarii prave mješavinu od navedenih sastojaka. Kada se koristi na stazama, rubovima parcele ili pored mjesta odakle dolaze puževi možemo dodati i sitnu sol u manjoj količini.

Pepeo je odličan za vrt - kako ga pravilno koristiti?

Iglice crnogoričnog drveća imaju ulogu odbijanja štetnika koji se ne mogu kretati po njima zbog oštrih vrhova.

Ocat može biti vrlo efikasan u smanjenju brojnosti štetnika na mjestima gdje se skrivaju. To su najčešće mračna i vlažna područja kao što je ispod dasaka, vreća, drveta, cigle. Kada podignemo dasku skoro uvijek ispod pronalazimo puževe koji su se tu sakrili. Bit će dovoljno da ih poprskamo 9 postotnim octom. Sličan učinak ima i primjena amonij hidroksida otopljenog u vodi.

Zamke za puževe se prave od piva, palente, prevrnutih posuda, ostavljanjem daski i cigli, okrenute kore citrusa, prvenstveno naranče. Kada se uhvate u njih, skupite ih i uništite. 

Upotreba kemijskih sredstava

U poljoprivrednim ljekarnama možemo pronaći razna sredstva za ovu namjenu. Njihova prednost je što ih ne treba razblaživati u vodi, a jednostavno se primjenjuju. Poslije kiše ili zalijevanja njihovo djelovanje slabi.

Obično se koriste u vidu granula koje se raspu po površini kuda se puževi kreću. Prednost treba dati netoksičnim preparatima na bazi željeza.


Tagovi

Puževi Zaštita od puževa Puževi golaći Puževi u jesen Prirodna sredstva


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ove godine pripremili smo bogat program. Vidimo se!
#gudovac2024