Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nematode korjenovih kvržica
  • 12.06.2020. 18:00

Rajčica slabo rodi i suši se – da nisu nematode?

Oštećenja na korijenu biljaka uzrokovana parazitacijom nematoda korjenovih kvržica rezultiraju nedovoljnim usvajanjem vode i hraniva, a posljedica su slabo razvijene biljke koje daju loš urod.

Foto: Depositphotos/Alinsssa
  • 1.208
  • 38
  • 0

Poznato je da štetnici, bolesti i virusi stvaraju probleme u uzgoju rajčice, ali tu su i okom nevidljivi organizmi, odnosno nematode. Naime, rodu Meloidogyne pripadaju nematode koje su važni štetnici rajčice i ostalog povrća poput paprike, patlidžana, tikvica, salate, mrkve, luka i dr. Štete prave na otvorenim i u zatvorenim prostorima, a češće ih nalazimo na lakšim pjeskovitim i tresetnim tlima.

Ovo su sitne životinjice crvolikog oblika, a najviše su rasprostranjene u gornjim slojevima tla gdje je obilje organske tvari, stoga ih često nazivamo indikatorima ekološkog stanja tla. Treba napomenuti da nisu sve nematode loše, neke povećavaju mineralizaciju tla, poboljšavaju razgradnju i kruženja hraniva u tlu i sl.

Plamenjača je najčešća bolest rajčice: Kako zaštititi biljke?

Za one koje mogu zaraziti i uzrokovati štetu na biljkama, dovoljna je i kap vode u kojoj se nalaze da dospije u tlo oko biljke. Oštećenja na korijenu biljaka uzrokovana njihovom parazitacijom, rezultiraju nedovoljnim usvajanjem vode i hraniva, a posljedica su slabo razvijene biljke koje daju loš urod.

Kako nastaju korjenove kvržice?

Nematode parazitiraju korijenje koje se deformira već prvog dana od infekcije. Kako objašnjava prof.dr.sc. Dinka Grubišić u Glasilu biljne zaštite 5/2016, stanice oko nematoda, potaknute sekretima njihovih žlijezda slinovnica se počinju umnožavati i nenormalno povećavati što dovodi do stvaranja korjenovih kvržica.

Zbog promjena u stanicama provodno tkivo ne funkcionira pravilno, a otežana translokacija vode i hraniva dovodi do otežanog razvoja njezinog nadzemnoga dijela. Što je infekcija jača, jače su kloroze, a biljke sve više zaostaju u razvoju.

Simptomi se uočavaju o oazama

Simptomi na nadzemnom dijelu biljaka najprije se uočavaju lokalizirano u kružnim i ovalnim oazama u nasadu, a vremenom se šire. Najčešće su posljedica uzastopnog uzgoja osjetljivih kultivara na zaraženoj površini ili sadnje zaraženih biljaka.

Zašto rajčici opadaju cvjetovi?

Znakovi na nadzemnom dijelu biljaka mogu se lako zamijeniti s posljedicama loše drenaže, loše ishranjenosti biljaka ili sa simptomima nekih uzročnika bolesti. Dakle, izgled biljke može ukazivati na kakvu drugu bolest, ali ona može biti uzrokovana nematodama. Stoga, svakako valja provesti i pregled korijenja, a na njemu je lako uočiti kvržice i zadebljanja.

Nematode na korijenu (Foto: Foto: Flickr licenca CC Flickr/Scot Nelson)

Mjere suzbijanja su kompleksne

Do povećanog nakupljanja nematoda u tlu dolazi ako se na jednoj površini uzgaja ista kultura uzastopno i to više godine. Stoga je važno pridržavati se plodoreda od dvije do tri godine, ali on kao jedina mjera neće biti dovoljno uspješna pa osim njega treba sijati i saditi otporne sorte, koristiti zdrav sadni materijal, provoditi agrotehničke mjere, suzbijati korove i provoditi fumigaciju i sterilizaciju.

Kao oblik ekološke zaštite, uzgoj nematocidne biljke kadificeTagetes patulla L. može smanjiti za čak 80 - 100% populacije vrste Pratylenchus spp.. Prema istraživanjima, utvrđeno je da korijenje ovoga cvijeta sadrži tvari koje otopljene u vodi toksično djeluju na nematode. Također, prirodne aktivne tvari koje sadrži, slični su spojevi koje sadrže sredstva protiv nematoda proizvedene u kemijskoj industriji. Osim kadifice, učinkovit je i neven (Calendula officinalis L.) koji također djeluje štetno za nematode.

Također, a kako je već pisala naša autorica, Ranka Vojnović, povećanje ili smanjenje temperature i vlažnosti zemljišta iznad optimanih vrijednosti utječe na ove parazite. Izmrzavanje zemljišta tijekom zime može u potpunosti uništiti njihovu populaciju. Na ovaj način se suzbijaju jaja i larve.

Zemljište se može sterilizirati povišenim temperaturama od 50 do 55ºC. Ukoliko se sterilizacija vrši zagrijanom vodenom parom, potrebno ga je prekriti folijom tijekom pola sata. Sterilizacija uz pomoć sunca se može provesti u najtoplijem dijelu godine. Zemljište ostaje prekriveno folijom tijekom 2 do 3 mjeseca.

Zaštita povrća od nematoda korjenovih kvržica

Biljke i sadni materijal se mogu sterilizirati toplom vodom, temperature 50 do 55ºC tijekom 5 minuta. Na nižim temperaturama vode tretman može trajati i do pola sata. Nematode, njihove larve i jaja ugibaju na temperaturi od 40ºC, ali ne sve vrste.

Mogu se koristiti i bioinsekticidi od gljivica i bakterija koji ih potiskuju i umanjuju intenzitet napada.

Borba protiv ovih parazita je dugotrajna i treba poduzimati sve preventivne mjere koje će umanjiti mogućnost njihove pojave u nasadu. Ne dozvoliti životinjama da hodaju po plasteniku, smanjiti broj posjetitelja plastenika, provoditi i druge mjere dezinfekcije obuće, alata, a za sadnju koristiti samo zdrav sadni materijal, napominje Ranka.


Povezana biljna vrsta

Rajčica

Rajčica

Sinonim: paradajz, poma, pomidora, kavoda/kavada | Engleski naziv: Tomato | Latinski naziv: Lycopersicum esculentum

Rajčica je jednogodišnja biljka iz porodice Solonaceae. Uzgaja se u plastenicima, staklenicima i na polju. Dijeli se na srednje ranu i kasnu. Ima dobro razvijen vretenast korijen... Više [+]

Tagovi

Nematode korjenovih kvržica Rajčica Meloidogyne Zadebljanja korijena Oaze Sušenje rajčice Nematode


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.