Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rajčica
  • 12.01.2019. 13:30

Rana proizvodnja rajčice u plastenicima bez grijanja

Proizvodnja rane rajčice u plastenicima počinje sjetvom rasada (početak siječnja), pripremom i dezinfekcijom zemljišta u plasteniku, sadnjom, kao i formiranjem jednog ili dva stabla ovisno o odabranoj sorti,

Foto: Pixabay / PascalVorx
  • 3.043
  • 73
  • 0

Poslije berbe zelene salate, mladog luka i rotkvica, na istom zemljištu u plasteniku, može se posaditi rajčica za ranu prozvodnju. Dobro odnjegovan rasad omogućit će kasnije ubrzan razvoj biljaka, pa se prvi plodovi za berbu rajčice mogu očekivati već sredinom svibnja.

Sjetva rasada početkom siječnja

Sjetva rasada za proljetnu proizvodnju rajčice obavlja se u toplim gredicama, plastenicima i staklenicima do sredine siječnja. Sije se u plasteniku, u tople gredice dimenzije 1,5 metara i potrebne dužine, ili u sandučiće dimenzija  35 x 35 x 5 cm, u redove na razmak pet centimetra. Sjeme se pokriva kompostom za pokrivanje debljine 0,5 cm. Za sjetvu jednog kvadrata potrebno je od pet do 10 grama sjemena. Posijani rasad se dodatno prekriva agrilom.

Kada biljke počnu nicati, temperatura se spušta na 16°C, a vlažnost na 60%. Pri pojavi prvog stalnog lista obavlja se pikiranje 8 x 8 cm u zemljište gredice ili u lončanice istih dimenzija. Poslije pikiranja biljke treba držati u sjeni par dana dok se ne "prime". Poslije pikiranja, optimalna temperatura za rast je 20°C do 22°C tijekom dana i 18 stupnjeva tijekom noći. U fazi dva lista obavlja se folijarno prihranjivanje.

Dezinfekcija i priprema zemljišta

Priprema zemljišta za rajčicu počinje poslije berbe prethodnog usjeva - dezinfekcijom. Poželjno je napraviti smjesu zagorjelog stajnjaka, zemlje i treseta u odnosu 3 : 2 :1 u količini od četiri do osam kilograma po kvadratu Neposredno prije sadnje unosi se i NPK gnojivo.

"Visoke sorte rajčice sade se u redove na razmak 80 x 30, ili dvorede trake na razmak 80 x 50. Niske determinantne sorte sade se u redove na razmaku 60 x 40 cm. Poslije presađivanja, biljke se obilno zalijevaju. Vlažnost zraka održava se redovnim provjetravanjem plastenika", ističe dr. Jasmina Zdravković.

Značaj pinciranja i formiranja stabla

Petog dana po rasađivanju, biljke se prvi put okopavaju, a okopavanje obaviti kasnije još nekoliko puta, ovisno od strukture zemljišta, kako bi se održala rastresita površina. Zalijevanje je najbolje pomoću brazdi, jer orošavanje povećava relativnu vlažnost zraka, koja utječe na pojavu infekcija i bolesti. Zaštita od bolesti se obavlja preparatima na bazi bakra.

Za rajčicu je vrlo bitno pinciranje, odnosno otklanjanje bočnih grana, kako bi se formirali plodovi dobre kvalitete. Stablo se može formirati na dva načina:

  • jedno stablo - najčešće kod ranih sorti;
  • dva stabla - kod bujnijih sorti kod kojih plodovi ranije dozrijevaju.

"Za proljetnu proizvodnju preporučuje se formiranje jednog stabla, da bi se biljka brže razvijala i plodovi brže dozrijevali. Ako se biljka dormira na dva stabla, onda se ostavlja prvi zaperak iznad ili ispod prve cvjetne grane, što je obično najjača cvjetna grana. Budući da su prvi plodovi najskuplji na tržnici, a biljke dobro odnjegovane, ali sorta nije rana, za brže dozrijevanje plodova obavlja se zalamanje poslije druge ili treće cvjetne grane na glavnom stablu. Iznad druge ili treće cvjetne grane ostave se dva lista i otkine se vrh biljke", objašnjava dr. Zdravković. 


Povezana biljna vrsta

Rajčica

Rajčica

Sinonim: paradajz, poma, pomidora, kavoda/kavada | Engleski naziv: Tomato | Latinski naziv: Lycopersicum esculentum

Rajčica je jednogodišnja biljka iz porodice Solonaceae. Uzgaja se u plastenicima, staklenicima i na polju. Dijeli se na srednje ranu i kasnu. Ima dobro razvijen vretenast korijen... Više [+]

Tagovi

Rajčica Plastenik bez grijanja Sjetva rasada Dezinfekcija Pinciranje


Autor

Miodrag Palić

Više [+]

Dugogodišnji novinar,kao i urednik, tiskanih i elektronskih medija, bogat iskustvom u sektoru poljoprivrede i prehrambene industrije.