Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Paradajz
  • 05.05.2021. 15:00

Rasađujete paradajz? Na banku uz kanap?

Ukoliko ste sami proizveli paradajz i imate svoje parče zemlje, uzgoj na ovaj način vas neće mnogo (ili nimalo) koštati.

Foto: Julijana Kuzmić
  • 4.012
  • 959
  • 0

Konačno smo dočekali i te tople dane karakteristične za proljeće i vrijeme je da rasadite paradajz na otvorenom. U želji da upotrijebim što manje materijala (kupovnog), a da na što efikasniji način zaštitim zemljište oko biljke od korova i trave i očuvam vlagu, riješila sam da kombinujem dva načina uzgoja ove kulture. Prvi je plastenički, koji umjesto kolja ili pritki podrazumijeva žicu i kanape i drugi, više organski sa malčom.

Pošto je paradajz usjev koji voli rastresito tlo, napravila sam bankove ili humke na visini od otprilike 25 cm. Lagano lopatom pritisla sam vrh i strane, kako se zemlja ne bi rasipala mnogo. Podigla sam dva banka dužine od po 10 metara, a razmak između njih je upravo širina jednog.

Na ovu dužinu možete postaviti po četiri tanja stabla nekog drveta, stubove od drugog materijala ili možda pak pritke ili kolje koje vam je ostalo od prošlih sezona. Cilj je da maljem dobro "zakucate" te stubove u zemlju kako bi bili što stabilniji. Na ravnomjerno raspoređeno kolje, potrebno je rastegnuti žicu, ne pretanku, a nema potrebe ni za predebelom.

Zbog opterećenja, o kojem će biti kasnije riječi, dobro bi bilo da tu žicu produžite još nekih metar i po izvan dužine banka i savijete pod uglom od 45 stepeni prema tlu i uz pomoć neke vrste kuke pričvrstite za njega.

Rasaditi u cik-cak

Sada slijedi onaj najbolji dio, a zbog čega sve ovo i radite - rasađivanje strukova. Moja preporuka je, zarad uštede prostora da ih redate u cik-cak, ali opet dovoljno daleko jedan od drugog jer je biljci potrebno provjetravanja, naročito u toplijim danima koji slijede.

Kada rasadite sav paradajz koji želite, možete da pripremite kanape dužine malo više od razmaka između vrha banka i žice, onda jedan kraj kanapa zavežete za donji dio stabljike, ali ostavite "prst" prostora, jer "računajte" da će biljka rasti, stablo debljati i da će mu biti potrebno prostora. Kanap obmotajte nekoliko puta oko struka i zavežite drugi kraj za žicu. Ovo je vrlo jednostavan način uzgoja pomenutog povrća u plastenicima, ali primjenjiv i za otvoren prostor. Kako usjev bude rastao, tako njegov gornji kraj obmotavajte oko kanapa i on će pratiti putanju. Takođe, prilikom razvića opterećivaće kanap, a on žicu pa je zato važno da istu jako dobro zategnete.

Ostavite "prst" prostora kad vezujete kanap za stabljiku

Svaki struk sam zalila organskom prihranom na bazi aminokiselina ruskog proizvođača. Kako sam imala nedavno štetu od mraza, shvatila sam da pre svega treba raditi na imunitetu biljke.

Malčiranje prirodnim materijalima

Kad ste sve povezali i zalili, vrijeme je da humke pokrijete malčom. S obzirom da živim na tipičnom seoskom domaćinstvu, koje gaji stoku za svoje potrebe, uvijek ima bala sijena i slame. Ja sam za malč lopatom sakupila sa poda tavana onih isitnjenih i izlomljenih vlati sijena koje ostanu poslije pomijeranja bala. Taj prirodni malč posula sam preko bankova i ravnomjerno rasporedila količinu. Takođe i u narednim danima, planiram da dopunim neke dijelove, pošto je bilo vjetrovito u ovom periodu.

Na ovakav način prirodnim metodama zamijenili ste kupovnu malč foliju i crijeva sistema "kap po kap" - naravno, ukoliko ne želite da zalijevate svaki dan ručno, taj sistem se i naknadno može instalirati.

Prekrijte bankove sijenom ili slamom

Dobro bi bilo u večernjim satima zaštititi paradajz plavim kamenom. Navodnjavajte ga svaki dan i provjeravajte vlažnost tla. Inače, ja zalijevam skoro sve biljke koje imam kišnicom (kad ima), prije nego vodom sa česme.

Moj plan je da u narednim toplim danima, iznad biljaka, razvučem mrežu za zasjenjivanje i time ih dodatno zaštitim od prejakog sunca.

Ukoliko ste sami proizveli paradajz i imate svoje parče zemlje, uzgoj na ovakav način vas neće mnogo (ili nimalo) koštati, a sa zadovoljstvom ćete gledati kako vaše povrće napreduje i plodonosi, a kasnije uživati u jelu.


Fotoprilog


Tagovi

Rasađivanje paradajza Bank Malčiranje sijenom Prihrana za paradajz Zalijevanje kišnicom Kolje za paradajz


Autorica

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...