Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj povrća
  • 08.02.2018. 16:30

Raste proizvodnja povrća u zaštićenim prostorima i vertikalnim farmama

Proizvodnja povrća kao brzo rastuća grana poljoprivrede je sve više zanimljiva investitorima. Primjenjuju se najnovija znanja, tehnologije, zapošljava se radna snaga, a prije svega ostvaruje se brži povrat uloženog u odnosu na druge agro djelatnosti. Koji su izazovi i trendovi u povrćarstvu, kakva su predviđanja proizvodnje u 2018.?

  • 1.094
  • 114
  • 0

Globalni lider u financiranju proizvodnje hrane i održivosti je nizozemska banka Rabobank. Rabobank je međunarodna banka koja djeluje kao zadruga još od kraja 19 stoljeća. Tadašnji poljoprivrednici je osnivaju kako bi se povećao standard tada siromašnih poljodjelaca. Danas, hrana i poljoprivredna industrija predstavljaju primarni fokus Rabobanke na globalnoj razini. Rabobank je na temelju provjerenih informacija izradio kartu svijeta s predviđenim ekonomskim kretanjima proizvodnje povrća u 2018. godini, prenosi hortibiz.

Karta prikazuje ključne trgovinske tokove tržišta povrća i ističe neke ključne svjetske trendove u tom sektoru, poput rastuće važnosti proizvodnje u staklenicima i vertikalnim farmama, kao i popularnosti ekološkog povrća.

Globalno tržište povrća još uvijek je uglavnom lokalno tržište. Samo 5% povrća uzgaja se na međunarodnoj razini. Ali taj udio raste. Jednostavan pristup tržištu od vitalne je važnosti za izvozno usmjerene zemlje koje proizvode povrće, poput Meksika, Španjolske i Nizozemske. Tijekom proteklog desetljeća, Meksiko je dodatno proširio svoj istaknuti položaj na sjevernoameričkom tržištu, a unutarnja trgovina Europske Unije (EU) nastavila je rasti.

Svježe povrće

Procjenjuje se da 70% proizvedenog povrća koje se uzgaja na svijetu prodaje se kao svježe povrće. Ovo tržište je još uvijek u porastu, uglavnom izvan Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i EU. Obrada povrća (zamrzavanje, konzerviranje i sušenje) dobar je način za sprečavanje otpada, ali je globalna konzumacija konzerviranog povrća smanjena tijekom posljednjeg desetljeća. Istodobno, potražnja za smrznutim povrćem povećana je u prosjeku za 1% godišnje.

 


Svjetska karta povrća

Trendovi potražnje čine se najpogodnijima za povrće koje je pogodno odmah jesti ili lako pripremiti. Primjeri su sve vrste (pripremljene) salate kao i slatki krumpir. U EU uvoz slatkog krumpira (uglavnom iz SAD-a) utrostručio se za samo četiri godine. Pristupačne informacije na Internetu pospješuju trendove konzumacije svježeg povrća. Zdrava hrana postaje prioritet kod mnogih potrošača.

Ekološko povrće je najpopularnije u razvijenim zemljama

Ekološka hrana dobiva tržišni udio širom svijeta. Udio ekološkog voća i povrća (u ukupnoj prodaji svježeg voća i povrća) već je prošlo 10 posto u bogatim zemljama poput Švicarske, Švedske, Austrije i Danske. U SAD-u taj udio iznosi 9% i brzo raste. Prihod nije jedina odrednica za takvu potrošnju povrća. U Nizozemskoj, gdje je prosječni dohodak po stanovniku sličan onome u Švedskoj i Austriji, tržišni udjel ekološkog povrća je samo 5%. Razlozi nisu jasni, ali vjerojatno se odnose na odluke supermarketa o kategoriji, cijeni, dostupnosti i kvaliteti konvencionalnog povrća, kao i kulturnim čimbenicima.

Budući da je većina svježeg povrća kvarljiva, jednostavan pristup tržištu je neophodan. U Latinskoj Americi i Africi, povrće se uglavnom prodaje na regionalnoj razini. Promjenjivi čimbenici kao što su klima, raspoloživost vode, troškovi proizvodnje, edukacija potrošača i trgovinski sporazumi mogu pokrenuti značajne trgovinske razmjene povrća. Nepredvidivim okolnostima unutar Sjevernoameričke organizacije slobodne trgovine NAFTA ili unutar EU trgovinskih sporazumima (kao što je Brexit) negativno će utjecati na trgovinu povrćem. U posljednjem desetljeću, Meksiko je dodatno proširio svoje vrlo istaknuto mjesto u Sjevernoj Americi. Španjolska i Nizozemska ključni su izvoznici i proizvođači povrća unutar EU. Maroko je nastao kao nadolazeći dobavljač povrća za europsko tržište tijekom zimskih mjeseci.

Investiranje u nove tehnologije i znanja

Značajna promjena u svijetu povrća je uspon novih naroda uvoznica povrća. Biljni uvoz se koncentrirao u Sjevernoj Americi, zapadnoj Europi i Japanu. Ali, postupno, zemlje kao što su Indija, Kina i Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) povećali su uvoz povrća. Rusija je također pokazala porast trgovine unatoč sankcijama za uvoz iz povrća iz EU-a, SAD-a i još nekih drugih zemalja. Trenutno, Bjelorusija, Maroko, Kina, Armenija i Azerbajdžan važni su dobavljači povrća u Rusiji.

Globalno postoji sve veća potreba za kvalitetnim povrćem dostupnog tijekom cijele godine, proizvedenog na siguran i resursno gledajući održivi način. Slijedom toga raste proizvodnja povrća u zaštićenim prostorima i vertikalnim farmama. Područje zaštićenih prostora procjenjuje se na 500.000 hektara, uključujući oko 40.000 hektara staklenika. Vertikalna poljoprivredna gospodarstva se pojavljuju na raznim mjestima diljem svijeta, uglavnom u sjevernoj hemisferi blizu velikih koncentracija potrošača.

Foto: Pixabay/dominikakarkesova

 


Tagovi

Povrće Svijet Tržište Trgovinska razmjena NAFTA Održivost Ekološka proizvodnja Nove tehnologije Vertikalne farme Rabobank


Autor

Vladimir Miloš

Više [+]

Magistar ekonomije sa specijalizacijom u poljoprivredi. Studirao i radio u Kraljevini Nizozemskoj, radio na mnogim međunarodnim projektima, dobitnik dvije dekanske nagrade, svojevremeno urednik studentskog časopisa "Plug". Poruka: Riskiraj! - Ako pobijediš bit ćeš sretan, a ako ne pobijediš bit ćeš mudriji.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]