Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj raštike
  • 11.03.2021. 07:30

Raštika - uspijeva na "škrtom" tlu i u sušnim uvjetima

Za uspješan uzgoj zahtijeva slične uvjete kao i ostale kupusnjače, a njena je prednost što jednako dobro podnosi niske i visoke temperature.

Foto: Depositphotos/fortise
  • 2.553
  • 581
  • 0

Raštika (Brassica oleracea var. acephala) je pomalo zaboravljeno povrće, no primjetno je da se sve više vraća u vrtove i jelovnike. Činjenica da dobro podnosi sušu, ali i niske temperature čini ju sve poželjnijom povrtnicom. U narodu je još poznata i kao rašćika, ukret, vukret, broskva, lisnati kelj, raštan te kale. Bogata je vitaminima, posebno A i C te mineralima, najviše kalcijem. 

Za uspješan uzgoj zahtijeva slične uvjete kao i druge kupusnjače, a njena je prednost u odnosu na ostale biljke iz ove porodice što uspijeva i na takozvanom škrtom tlu. Međutim, najuspješnije će rasti na dubokim i strukturnim tlima, a odgovara joj pH od 6 do 7,2.

Dobro podnosi mraz i minuse

Optimalne temperature za njen uzgoj su od 15 do 20°C, no dobro podnosi ljetne vrućine, ali i hladnoću do -15°C. Upravo to ju čini vrlo otpornom biljkom koja ima snažan i dubok korijen. Preporučuje ju se uzgajati u plodoredu od tri godine.

Presadnice se siju krajem veljače ili početkom ožujka, a u travnju se sade na stalno mjesto. Minimalna temperatura klijanja je od 1 do 5°C. Drugi rok sjetve je u srpnju, a sadnje krajem kolovoza nakon što padnu kiše.

Prije sadnje na gredicu preporučuje se tlo pognojiti organskim gnojem, a sadi se na razmak 50x50 ili 60x60 cm. Osim presadnica, može se sijati i direktnom sjetvom, ali će ju onda trebati prorijediti.

Što se tiče gnojidbe, za prinos od oko 20 t/ha preporučuje se 120 kg/ha dušika, 80 kg/ha fosfora i 180 kg/ha kalija. Treba napomenuti da se dio dušika dodaje u prihrani i to nakon što padnu obilnije kiše.

Tolerantna na vlagu i gljivične bolesti

Ljetna suša može zaustaviti njezin rast i uzrokovati otvrdnjavanje listova koje postaj kožasto i gorkasto. No, čim padne kiše stvara se novo lišće koje se koristi u prehrani. Bere se postupno, a treba ubirati one mlade i nježne listove duljine između 25 i 30 cm.

Hladne noći s blagim mrazom mijenjaju okus listova i oni postaju ukusniji jer zbog niskih temperatura u njima dolazi do pretvorbe škroba u šećere te do promjene strukture proteina.

Najveća raštika u Hrvatskoj raste u vrtu Ante Roše Radalja?

Kako bi se zadržala vlaga, oko raštike se preporučuje staviti malč. No, za razliku od kupusa, ona ima manje zahtjeve za vodom. S obzirom na to da se ne mota u glavice, tolerantnija je na veću vlagu i otpornija na gljivične bolesti. Najčešće bolesti koje se na njoj javljaju su pjegavost lišća i crna trulež.

Iako je otpornija na štetnike i bolesti u odnosu na druge kupusnjače, pri njezinom uzgoju treba obratiti pozornost na dobrosusjedske odnose. Najbolje uspijeva u blizini rajčice, graška i paprike, a treba ju izbjegavati uzgajati u blizini celera i krumpira.

Od štetnika najčešće ju napadaju kupusni moljci, buhači, lisne uši te puževi. Treba obratiti pozornost i na nematode.


Povezana biljna vrsta

Raštika

Raštika

Sinonim: rašćika | Engleski naziv: collard, kale | Latinski naziv: Brassica oleracea L. convar. acephala (DC.) Alef. var. palmifolia DC.

Raštika dobro podnosi sušu i u tom razdoblju zaustavlja rast, a listovi joj postaju tvrdi i kožasti, ali nakon kiše razvije novo, kalitetno lišće. Za vegetativni rast optimalne su... Više [+]

Tagovi

Raštika Uzgoj raštike Povrće Vrt


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tisuće španjolskih poljoprivrednika prosvjedovalo u Madridu: Guše nas pravila ZPP-a

Tisuće španjolskih poljoprivrednika i jučer su, 17. ožujka, prosvjedovali u središtu Madrida.  Kako piše dw.com, u centar glavnog grada stigli su sa stotinama traktora, z...

Više [+]