Rotkvice su ponekad vrlo male ili šuplje, te deformisane ili suve, mogu često biti i gorke, previše vlaknaste ili imati vodenast ukus. U nastavku pročitajte koji su sve problemi u njihovom uzgoju, radi čega nastaju i kako ih rešiti.
Povrtari vole da uzgajaju rotkvicu zbog ranog i brzog sazrevanja, kao i osvežavajućeg ukusa. Ovo povrće jača imunološki sistem, pomaže kod smanjenja prolećnog umora i nedostatka vitamina. Rotkvicama do sazrevanja u proseku treba četiri do pet nedelja i vrlo su lagane za uzgoj. Međutim, ponekad su vrlo male ili šuplje te deformisane ili suve. Zbog toga su često i gorke, previše vlaknaste ili mogu imati vodenast ukus.
Koji su sve problemi u uzgoju rotkvice, radi čega nastaju i kako ih rešiti?
Ukoliko malen rast nije karakterističan za posejanu sortu, onda je razlog u nedostatku hraniva i vode tokom uzgoja. Prilikom setve preporučuje se u zemlju dodati pesak i kompost, kašiku amonijum nitrata, superfosfat i kalijum sulfat po metru kvadratnom, navode agronovinite. Zalivanje mora biti redovno. Ako je moguće, treba svakodnevno zalivati, a nakon toga prekopati tlo između redova na dubinu od tri do pet centimetra, kako ne bi nastala kora i mogao strujati vazduh do korena.
Postoje sorte rotkvica s velikim plodovima, a takvih je više među kasnim sortama. Ukoliko su rotkvice preterano velike, a to nije tipično za posejanu sortu, najčešći razlog je preterano đubrenje i zalivanje. Ukus takvih neprirodnih rotkvi nije dobar.
Ukoliko je zemlja loša, povrće možete prihraniti i prirodnim đubrivom. Za njegovu pripremu potrebno je napuniti posudu sa ¼ vode i preliti sveže ubrane biljke (gaveza, koprive i slično). Na jedan kilogram biljaka stavi se 10 litara vode i doda se suvi stajnjak. Posudu je potrebno prekriti uz svakodnevno mešanje. Nakon što je pripremljeno đubrivo prestalo da fermentiše, odnosno kada se više ne ispuštaju mehurići, znači da je spremno za upotrebu, a fermentacija traje obično jednu do tri nedelje, u zavisnosti od spoljne temperature. Rotkvice se zalivaju oko korena pripremljenim đubrivom razređenim s vodom u razmeri 1:1.
Ukoliko su rotkvice šuplje tj. u njima ima previše praznina ili su trule, verovatno niste odabrali dobro mesto za njihov uzgoj. Prilikom dodavanja svežeg stajnjaka takođe, treba biti oprezan, ne treba ga stavljati oko biljke i preterivati s azotnim gnojivima.
Vreme je za setvu rotkvice: Velike doze azota mogu uveliko smanjiti prinose
Prazninu i bilo koju drugu trulež u rotkvi takođe može uzrokovati prisutnost štetočina čija se jaja i larve hrane korenom. Zato ne zaboravite na preventivne mere - poštovanje agrotehnike uzgoja, okopavanje, đubrenje i suzbijanje štetočina odgovarajućim sredstvima.
Nedostatak vlage ili nepravilno zalivanje glavni su uzrok problema s gorkim ukusom. Ako je potrebno (npr. po suvom, vrućem vremenu), zalivajte rotkvice svakodnevno. I ne zaboravite okopati zemlju oko biljke kako se ne bi stvarala pokorica na gornjem sloju. Takođe, redovno uklanjajte korov kako biste svojoj rotkvici dali dovoljno vlage.
Preterano gorak ukus rotkvice nastaje zbog sadržaja senfova ulja u njima, a sadrži i eruka kiselinu, čiji je višak štetan za organizam. Gorčina korena pojavljuje se u rotkvici koja nije na vreme uklonjena iz bašte, u onoj koja je posejana u hladnom tlu ili je bila izložena hladnoći.
Ako rotkvica ima tvrdu, drvenastu teksturu ili je previše meka umesto sočne i hrskave, reč je o nedostataku vlage ili hraniva tokom rasta. Vodenasta struktura rotkvice se događa zbog konstantnog viška vlage tokom uzgoja. Do toga može doći i zbog azotnih đubriva ili hladnoće. Deformacija rotkvica karakteristična je uglavnom za one biljke koje se gustim uzgojem razvijaju na glinovitoj zemlji. To ometa njihov pravilan razvoj. Da biste to izbegli, posejte je u peskovito tlo.
Povezana biljna vrsta
Tagovi
Autorka