Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agrino
  • 13.12.2018. 08:15

Ruma: Upravljanje plastenikom preko mobilnog telefona

Inovativni plastenik u kome sve funkcioniše preko aplikacije na mobilnom telefonu biće podignut u Rumi sledećeg proleća.

Foto: Zlatko Markovinović
  • 276
  • 9
  • 0

Za povrtare sa teritorije Srema počele su radionice u okviru prekograničnog projekta Agrino. Održavaju se u Srednjoj  poljoprivrednoj školi "Stevan Petrović Brile" u Rumi. Radi se o prekograničnom projektu sa Mađarskom, koji sprovodi Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo i Institut za ratarstvo i povrtarstvo Novi Sad. U projektu su angažovani i Fond Evropski poslovi sa srpske strane i Neprofitno DOO za razvoj županije Čongrad sa mađarske strane. Ukupan budžet projekta je nešto više od 325.000 evra, a preko IPA foda Evropske unije finansira se skoro 272.000 evra.

Podizanje najsavremenijih plastenika

Projekat podrazumeva podizanje najsavremenijih plastenika. Jedan takav već postoji na Rimskim šančevima u Novom Sadu, dok će preostala tri biti podignuta u poljoprivrednim školama u Rumi, Vršcu i Futogu. U međuvremenu, poljoprivrednici pohađaju šest radionica na kojima se informišu i najvažnijim oblastima za jednu uspešnu i profitabilnu proizvodnju povrća, kao što su: značaj kvaliteta zemljišta za proizvodnju povrća, uloga plodoreda u povrtarskoj proizvodnji, tipovi zaštićenog prostora u proizvodnji povrća, o navodnjavanju, biloškoj zaštiti, čuvanju povrća nakon ubiranja i drugo.

Plastenik
Plastenici će biti biti podignuti u poljoprivrednim školama u Rumi, Vršcu i Futogu

"Radionica je deo prekograničnog IPA projekta, pod nazivom Agrino, Inovacija poljoprivrede za obezbeđenje rasta i zapošljavanja u prekograničnom regionu. Ovde se radi o inovacijama u poljoprivredi u gajenju povrća u plasteniku, koji je dobro opremljen pratećom opremom, kako bi se mogli kontrolisati uslovi proizvodnje, bilo da se radi o navodnjavanju ili provetravanju. To je plastenik za mlade ljude,  jer sve funkcioniše preko aplikacije na mobilnom telefonu, ne morate biti prisutni u plasteniku, a možete pokrenuti navodnjavanje, provetravanje, videti stanje temperature, koliko je kiše palo, da li duva vetar. Intenzivna povrtarska proizvodnja traje 24 sata dnevno, sedam dana u nedelji, 12 meseci u godini i mi hoćemo da ovim radionicama ukažemo na to kako se to može bez problema realizovati", rekao je dr Janko Červenski.

Značajna  pažnja biće posvećena i načinu kako u toku godine obaviti dve do tri berbe u plasteniku, ali različitih kultura. Naši poljoprivrednici se uglavnom, zbog potreba tržišta i velikih mega-marketa, opredeljuju za jednu kulturu, što ne daje prinose kao kada se sadi više vrsta povrća.

Edukacije za učenike i sve povrtare

Predavanjima i radionicama prisustvuju i učenici poljoprivredne škole, kao i povrtari iz celog Srema, a svi oni će i praktična znanja sticati u plasteniku koji će biti podignut na proleće naredne godine.

"Ovde sam da naučim nešto novo, da vidim šta mogu da promenim u svojoj bašti. Sadimo povrće i nešto cveća, a ovde me konkretno interesuje rasada i povrće, paradajz, paprika u plasteničkoj proizvodnji", rekla je Mirjana Slavnić, povrtarka iz Vognja.

Radionice
Besplatne radionice privlače pažnju

Cilj je praćenje trendova

Zbog pravnih obaveza, sam plastenik je u vlasništvu Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, a na korišćenje će biti dat novoformiranom Udruženju građana Agrino Ruma, čija je predsednica Bojana Gravonja, profesorka u poljoprivrednoj školi u Rumi i koordinator projekta za područje Srema.

"Rekla bih da Agrino zvuči kao nešto novo i nešto stvarno fino. Za sve korisnike inkubatora Agrino Ruma dobra stvar je inovativni plastenik i to je nešto do sada neviđeno na našim prostorima. Cilj projekta je obrazovanje poljoprivrednika koji se uveliko bave ozbiljnom proizvodnjom, kao i onih koji to tek planiraju, ciljano na ruralna područja, mlade, nezaposlene, kako bi putem besplatnih radionica saznali nešto novo i bili u trendu kada je gajenje povrća u pitanju", kazala Gravonja.

Pored svega ovoga, projekat podrazumeva i besplatna studijska putovanja u Mađarsku oblast Čongrad, kako bi polaznici radionica videli kako se intenzivna povrtarska proizvodnja odvija u Evropskoj uniji. Projekat traje do 20. novembra naredne godine.


Tagovi

Ruma Plastenik Inovacije Agrino Janko Červenski Mirjana Slavnić Bojana Gravonja


Autor

Zlatko Markovinović

Više [+]

Glavni i odgovorni urednik televizije "Fruška gora", autor i voditelj poljoprivredne emisije "Zdrav domaćin".

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U jednoj predškolskoj ustanovi u Knjaževcu