Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj paprike
  • 31.07.2021. 10:00

Sa kanalićima između redova i navodnjavanjem paprika lakše podnosi visoke temperature

Paprika spada u skupinu biljaka koje se navodnjavaju direktno prema korijenu, treba izbjegavati orošavanje listova i plodova. Kako to postići?

Foto: Adi Pašalić
  • 402
  • 635
  • 0

Ovogodišnju poljoprivrednu sezonu i proizvodnju karakterišu duži vremenski periodi sa jako visokim dnevnim i noćnim temperaturama. Izuzetno visoke vrijednosti na termometru i direktno sunčevo zračenje imaju značajan negativan uticaj jer gotovo za sve biljne vrste temeprature više od 36°C, su daleko od optimalnih uvjeta.

Za rast i razvoj napovoljnija temperatura, uz povoljan procenat vlage, za sve je biljke u rasponu od 22 do 25 °C. Za razliku od ljudi i životinja koje imaju mehanizme regulacije, biljke su ovisne o uticaju vanjske temperature bez ikakvih mehanizama. Stoga, osnova svake biljne proizvodnje je kontinuiran pristup vodi. Kako će biljka podnijeti ovakve vrućine, ovisi o vrsti tla, nivou razvijenosti korijena i pravilnom načinu navodnjavanja.

Paprika usvaja vodu ovisno o razvoju korijena

Paprika je specifična poljoprivredna kultura koja ovisno o stepenu razvoja korijena relativno slabo usvaja vodu, a sa dobro razvijenom lisnom masom i plodovima troši jako puno vode. Dodatno problem može stvoriti i jako velika osjetljivost na vodni stres tokom cijele sezone vegetacije. Za pravilan uzgoj prilikom navodnjavanja, pri sušnim periodima ukupna vlaga tla bi trebala biti od 70 do 80 posto poljskog vodnog kapaciteta.

Porastom biljke raste potreba i za vodom, a koliko, kada i kako navodnjavati papriku ovisi od nekoliko faktora. Prvi je okolinska temperatura, a onda i relativna vlažnost tla, stepen razvijenosti korijenovog sistema te vrsta tla. Ovo su sve parametri koji su bitni u optimalnim uvjetima. Međutim, u ekstremnim uvjetima, kojima smo svjedoci ovih dana, potreba za vodom raste, posebice jer su kod većine sorti prvi plodovi prispjeli za berbu.

Uzgoj paprike na otvorenom: Na što posebno treba paziti?

Voda osim što je osnovni gradivni elemenat svake biljke pa i paprike, preko 65 posto, ona predstavlja i osnovno sredstvo za najvažnije fiziološke procese unutar biljke, regulia režim ishrane, prenosi hranjive materije usvojene preko korijenovih dlačica i drugo. Svim ovim vitalnim procesima, visoke temperature su prijetnja, a na biljci se primjete pojavom ožeglina na listovima, plodovima ili polegnućima listova.

Pravilno navodnjavanje

Vrlo je bitno procijeniti kada i kako navodnjavati. Jutarnjim ili predvečernjim se izbjegava vodni stres biljke. Međutim, sam izgled i ponašanje biljke može zavarati. Ne znači uvijek da je svenuli izgled stabljike, povijenost lista na direktnom sunčevom uticaju i visokim temperaturama, znak za potrebu za vodom. Biljka se na takvim uvjetima jednostavno prilagođava, i ovisi isključivo o sadržaju raspoložive vode u tlu.

Paprika ima jako veliku potrebu za vodom (Foto: Bojan Kecman)

Obično gornji sloj tla površinski izgleda suho, stvara se pokorica, međutim ako su prethodno pravilno sprovedene agrotehničke mjere, korijenov sistem se može lakše razvijati i ići u dubinu tla, gdje je relativno veća vlažnost i mogućnost usvajanja vode. No, pošto se radi o sve većoj pojavi ekstremnih perioda sa visokom temperaturom, ne treba se oslanjati na sposobnost korijena da usvaja vodu sa veće dubine od 25 do 30 cm.

Pri sadnji je najbolje između redova napraviti kanaliće odvojene 5 do 10 cm uzdignutim gredicama između kojih se postavlja sistem za "kap po kap". Neposredno kontinurano natapanje od 10 do 20 cm od stabljike potiče bilje kao i bolji razvoj korijenovog sistema.

Paprika spada u skupinu biljaka koje se navodnjavaju direktno prema korijenu, treba izbjegavati orošavanje listova i plodova. Naime, zbog visokih temperatura tokom noći, vlažni listovi i plodovi postaju idealni za razvoj štetnih mikroorganizama i drugih štetnika koji izazivaju oboljenja ovog povrća.

U nedostatku vode pomaže malčiranje

Takozvani tehnički minimum za papriku, kada je u pitanju vlažnost zemljišta, je do 80 posto poljskog vodnog kapaciteta. To u suštini predstavlja količinu vode koja se zadržava u zemljištu, poslije maksimalnog zasićenja i procjeđivanja slobodne vode pod uticajem gravitacije. Jedan od načina održavanja ovog nivoa je kontinuirano navodnjavanje.

Paprika i paradajz: Slijedi novi napad kukuruznog plamenca i pamukove sovice

Kao i za svaku biljku, a posebno za papriku, važi pravilo da nema proizvodnje bez kontinuiranog pristupa vodi. Njezin nedostatak nema alternativu, niti može biti bilo čime zamijenjena. Ipak, može se određenim agrotehničkim radnjama nadopunjavati u smislu što dužeg zadržavanja vlage. Vrlo je učinkovito malčiranje koje spriječava kapilarno isparavanje vlage iz tla. Malč u suštini čuva vlažnost, a najbolje je upotrijebiti organske materije poput slame ili otkosa između redova.


Tagovi

Uzgoj paprike Navodnjavanje Vodni stres Visoke temperature Kap na kap Zalijevanje Potrebe


Autor

Adi Pašalić

Više [+]

Magistar Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta u Sarajevu sa specijalizacijom na odsjeku Tehnologija uzgoja životinja. Autor je dva samostalna razvojna projekta i jednog istraživačkog rada iz područja mljekarstva. Najviše ga zanimaju teme iz područja uzgojno selekcijskog rada i farmerskog poslovanja.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Nišićka visoravan (BiH), zadnjih godina poznata i po uzgoju heljde, procjenjuje se da je ovdje heljdom zasijano više od 1.000 dunuma zemljišta. Heljda uspijeva na visokim nadmorskim visinama, te je Nišićka visoravan, po svojim uslovima, ide... Više [+]