Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sjetva presadnica
  • 05.03.2021. 13:30
  • Požeško-slavonska, Novo Selo Požeško

Sa sjetvom na OPG-u Müller kreću u ožujku, koja je tajna dobre presadnice?

Uzgajaju četiri vrste salate, različite vrste kupusnjača, rajčicu i papriku, a sa sijanjem presadnica kreću u ožujku kako bi za otvoreni nasad bile spremne u svibnju.

Foto: Lucija Bencarić
  • 603
  • 114
  • 0

Na OPG Müller u Novom selu kod Požege već se 15 godina bave proizvodnjom povrća. Uzgajaju četiri vrste salate, različite vrste kupusnjača, rajčicu i papriku, a sa sijanjem presadnica kreću u ožujku kako bi za otvoreni nasad bile spremne u svibnju.

"Punimo kontejnere i onda sijemo u svaku rupicu sjeme. Zatrpamo i prenesemo na grijane polie gdje budu do nicanja. Poslije ih prebacimo na one koje nisu grijane i održavamo temperaturu na 20°C“, kaže za Poljoprivrednu televiziju Ivica Müller.

Idealna temperatura zemlje 22°C

Što se tiče supstrata, kupuju original zemlju koja je sterilizirana i ima određene vrste prihrane te ovisi o povrću za kojega će se koristiti. Iz svoga uzgoja imaju tri vrste sjemena rajčice i dvije vrste tradicionalne tikvice koje ne mogu nigdje kupiti, a sva ostala nabavljaju. 

Prostor griju zračnim topovima, a police po prvi puta ove godine strujom. "Stavio sam dolje dasku, najlon, mrežu, grijane cijevi i pijesak čija je temperatura 28°C dok zemlja u posudama bude nekih 22°C“, pojašnjava dodajući kako je to idealna temperature za nicanje sjemena. Salata i kupusnjače tako niknu za 48 sati, a paprici i rajčici treba malo duže nekih sedam do osam dana. 

Vlagu reguliraju termogenom koji višak izbacuje izvan plastenika, a uvodi suhi zrak unutra. U slučaju da je ima previše može doći do truljenja korova ili se pojavljuje plamenjača i siva plijesan. Iz tog razloga jednom tjedno prskaju s ekološkim preparatima kako bi mlade i osjetljive biljke ojačali, dohranili, ali i zaštitili. 

Nakon što biljke niknu prebacuju ih na stalaže koje nisu grijane gdje budu 15-tak dana te se nakon toga prenose u hladni plastenik na održavanje. 

Više o sjetvi sadnica možete pogledati u videu:


Tagovi

Sjetva presadnica Uzgoj salata Uzgoj kupusnjača Uzgoj paprike Uzgoj rajčice Vlaga Temperatura OPG Müller


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Svi su uranili ove godine.