Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Presadnice
  • 19.04.2020. 18:00

Sačuvajte kvalitetu presadnica - zaštitite ih od lisnih uši i tripsa

Oba štetnika sišu biljne sokove i tako narušavaju kvalitetu presadnica. Kasnije dovode do poteškoća u rastu i samim tim utječu na prinos.

Foto: Depositphotos/satyrenko
  • 4.195
  • 425
  • 0

S obzirom na to da je uzgoj presadnica povrća u tijeku, kako bi sačuvali njihovu kvalitetu, treba paziti i pratiti mogućnost pojave lisnih uši i tripsa. Ovi štetnici se najčešće javljaju u rano proljeće, ali i sve do kraja uzgoja pa ih treba suzbiti na vrijeme.

Oba štetnika sišu biljne sokove i tako narušavaju kvalitetu presadnica. Kasnije dovode do poteškoća u rastu i samim tim utječu na prinos.

Širi se razoran virus koji prijeti biljkama rajčice i paprike

Važno je napomenuti da su oni vektori raznih virusnih bolesti koji u zadnje vrijeme prave velike probleme u poljoprivredi.

Lisne uši prisutne od početka do kraja vegetacije

Lisne uši se javljaju vrlo rano, već od faze kotiledona. Napadaju gotovo sve vrste povrća, a često se javljaju na rajčicama i paprikama. Najčešće naseljavaju mlade listove, a kod visoke populacije rašire se po čitavoj biljci. Štete pričinjavaju sisanjem sokova čime direktno iscrpljuju biljke, koje reagiraju kovrčanjem listova.

Suzbijte lisne uši prirodnim putem

Uši izlučuju slatku i ljepljivu tekućinu, odnosno mednu rosu na koju se naseljavaju gljivice čađavice koje imaju negativan utjecaj na fotosintezu i izgled plodova. Imaju velik broj generacija i prisutne su od početka do kraja vegetacije.

Tripsi napadaju velik broj biljnih vrsta

Kalifornijski trips (Frankliniella occidentalis) je izrazit polifag što znači da napada velik broj biljnih vrsta. Prvo napada listove bodenjem i sisanjem sokova iz njih zbog čega se oni ne razvijaju pravilno te postaju deformirani. 

Simptomi napada kod paprike najizraženiji su na listovima u fazi presadnica. Pojavom prvih plodova trips započinje svoju intenzivnu ishranu, a najbolje mu odgovaraju tek zametnuti plodovi. Daljnjim rastom oni zbog toga postaju deformirani i izobličeni te gube tržišnu vrijednost.

Biološko suzbijanje tripsa na paprici u zaštićenom prostoru

Mogu se javiti i duhanovi tripsi (Thrips tabaci) koji također sišu biljne sokove uz lisne žile. Na taj način nastaju brojne, sitne, bjeličaste točkice koje se ubrzo međusobno spajaju, pa veći dijelovi lista pobijele. Razvoju ovih štetnika naročito pogoduj sunčani, vrući i suhi dani.

Postavljanje ljepljivih ploča i monitoring štetnika

Pojava štetnika se prati postavljanjem žutih ili plavih ljepljivih ploča u nasad, a njihovo korištenje u većem broju čak i smanjuje njihovu populaciju. Ploče se redovno vizualno pregledavaju i uočavaju se vrste koje su se uhvatili, a po potrebi ih treba zamijeniti novima.

Ukoliko pregledom ustanovimo da u rasadu imamo kritičan broj štetnika tada se zaštita provodi insekticidima, a najbolji su sistemični. Naime, oni na kukce djeluju želučano i to na način da biljka upije insekticid te ga provodnim snopovima rasporedi po svojim organima, a kukci koji sišu sokove ugibaju uslijed hranidbe sisanjem.

Dozvoljeni insekticidi u Hrvatskoj

Prema FIS bazi dozvoljenih sredstava za suzbijanje lisnih uši i tripsa mogu se koristiti sljedeća sredstva:

  • Za papriku i rajčicu: Decis 2,5 ec, Laser, Runner 240, Rotor super,
  • Za krastavce: Decis 2,5, Dali, Confidor sl 200, Direkt, Dali, Laser,
  • Za kupus: Boxer 200 sl, Kohinor 200 sl

Tagovi

Lisne uši Kalifornijski trips Duhanov trips Uzgoj presadnica Zaštita presadnica


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.