Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Šafram
  • 13.02.2020. 16:30
  • Virovitičko-podravska, Turanovac

Šafram digao otkupnu cijenu paprike na 3,20 kn/kg - zarada oko 30 tisuća kn/ha

Tvrtki Šafram je u cilju povećati broj kooperanata, i iz tog razloga drugu godinu zaredom dižu otkupnu cijenu. Ove godine ona iznosi 3,20 kn/kg.

Foto: Karolina Rastija
  • 4.358
  • 762
  • 0

Bez dobre crvene začinske paprike nema dobrog ni kulena, kobasice, fiša ili čobanca, ali ni mnogih drugih jela autentičnih za naše podneblje. Znaju to najbolje u tvrtki Šafram, osnovanoj sad već davne 1991. godine. Tada su krenuli s tek dva radnika dok danas broje čak 50 stalno zaposlenih, uz njih 20-ak u sezoni. Godišnje prodaju 300 tona začinske paprike za što je potrebno čak 2.000 tona svježe. 

Svoju su proizvodnju iz Zagreba preselili u Turanovac, nedaleko od Virovitice gdje danas djeluje prva hrvatska tvornica začinske paprike, a zahvaljujući ovom pogonu, tvrtka ima zaokružen sustav proizvodnje - od sjemena do plasmana na tržište. 

Izvrsna suradnja s kooperantima

Osim što je vodeći proizvođač začinske paprike u Hrvatskoj, Šafram je poznat po odličnoj suradnji s kooperantima, posebno malima koji imaju nešto zemlje i žele uzgajati ovo povrće, a što može biti izvrstan način za popunjavanje kućnog budžeta

Za kooperante, postojeće i buduće, krajem kolovoza organiziraju druženje na Danu paprike, na vlastitom nasadu od 3,5 hektara koji se nalazi pored tvornice u Turanovcu. Njihov nasad mnogi nazivaju "podravskim crvenim morem" kojega posjetitelji rado obilaze uz stručno vodstvo. 

Na prošlogodišnjem Danu paprike

Šafram ovo svoje polje koristi uglavnom za eksperimente. Prošle su godine na njemu zasadili oko 220.000 sadnica, od čega pola hibrida, a pola sortnog sjemena. No, klimatske su promjene, jedna je od najčešćih sintagmi koja se provlači kroz sve segmente naših života, svoje lice pokazale i prošle godine. 

Vrijeme prošle godine odgodilo sadnju 

"Prošlogodišnji uvjeti su takvi kakve ja ne pamtim, a vjerujem ni ostali poljoprivrednici", priča nam direktorica tvrtke Arijana Šafranko Salihćehajić te nastavlja: "Sadnice paprike se presađuju iz staklenika u zemlju poslije 1. svibnja. Prošle godine to nije bilo moguće zbog obilnih, gotovo svakodnevnih kiša. Mi smo papriku sadili tek krajem lipnja, poslije 20.06. kad je paprika trebala biti već velika biljka. Naišli smo na 100 problema, jedan od njih bile su visoke vanjske temperature pri sadnji što je šokiralo biljke. Drugo, papriku sadimo na foliju, kad se biljka presadi, ona prvi dan malo uvene, dok se ne prilagodi na nove uvjete.

Problem je što se folija preko dana jako zagrije od sunca i ako biljka dodirne foliju, može doći do "prženja" i uvenuća. Uloženo je puno truda, a rezultati 30% slabiji od očekivanih. Očekivali smo 0,4 kg po sadnici paprike, a dobili smo 0,28 kg", pojašnjava Šafranko Salihćehajić.

No, u Šaframu ističu kako se početnici u uzgoju začinske paprike zbog toga ne trebaju obeshrabriti, a za savjet su im uvijek na raspolaganju. 

Biljka paprike je kao malo dijete

"Naš voditelj proizvodnje, Željko Vlašić je otvoren za sva pitanja. Unatrag nekoliko godina organiziramo krajem kolovoza Dan paprike na našem polju. Smatramo da slika govori više od tisuću riječi. Najbolje je kad zainteresirani dođu direktno na polje, kad mogu vidjeti sklop biljke i plodove na njoj, međuredne razmake, a najviše pitanja bude oko upotrebe vrste i količina prihrane i zaštite. Naš voditelj proizvodnje je dosta zauzet pa je najbolje kada se svi okupimo i kooperanti imaju mogućnost direktno pitati i odmah dobiti odgovore", ističe direktorica dodavši kako Vlašić upozorava na mogućnost bolesti kod biljke, mada je začinska paprika dosta otporna biljka. 

Otkriva kako su najčešće imali pozive zbog bolesti korijena. "Naš voditelj upozorava na učestalo praćenje razvoja i rasta biljke, ukoliko se na vrijeme djeluje, ima pomoći. On zna često biljku usporediti sa malim djetetom, koliko se truda i vremena uloži, toliko će se i vratiti. Imali smo slučaj da nas je kooperant prekasno zvao. Znate, ipak ne postoji čarobni štapić da se u tom slučaju pomogne", upozorava direktorica koja kooperante upućuje i na savjetodavnu službu pri Virovitičko-podravskoj županiji. 

Uobičajeni prinosi iznose 24 tone po hektaru

Tvrtki Šafram je u cilju povećati broj kooperanata, i iz tog razloga drugu godinu zaredom dižu otkupnu cijenu. Ove godine ona iznosi 3,20 kn/kg

Šafranko Salihćehajić ističe da su u godini uobičajenih vremenskih uvjeta ostvarivali prinose od 24 t paprike/ha, za razliku od prošle kada je prinos bio 17 tona. Računica bi izgleda ovako: 24 tone puta 3,20 kuna na hektar zemlje daje 76.800 kn. No, tu je trošak sjemena 7.000 kuna, gnojiva i zaštitnih sredstava 12.000 kn, branja 19.000 kn, a dio troška odlazi na foliju. Kada se ovi troškovi oduzmu od 76.800 kn, zarada može iznositi 38.800 kuna. "Sve ovisi o godini. Ne možemo znati hoće li uzgajivači dobiti 24 tone ili manje, ili pak 30 tona čime mogu ostvariti ekstra zaradu", ističe ona.

Paprika u prvoj i drugoj fazi branja mora biti isključivo crvene boje

"Trošak branja je varijabilan, nekakav prosjek branja je 250 kg dnevno. Obitelj koja se ozbiljno bavi poljoprivredom i koja ima članove koji mogu uskočiti kod branja, imat će manji trošak, a veću zaradu. Svakako se mora računati da je prinos od 20 t i više ozbiljna brojka te se mora na vrijeme osigurati radna snaga. Proizvodnja paprike na foliju rezultira 15 dana ranijem urodu, već krajem kolovoza branje može krenuti", ističe direktorica.  

"Nažalost, paprika zahtijeva puno uloženog truda i ručno branje. Paprika sazrijeva u više faza tako da razlikujemo 3 glavne faze. Prve dvije su najbolje kvalitetom, inzistiramo kod otkupa da je paprika isključivo crvene boje, da se ne bere zelena, a da bi potaknuli i zadržali kooperante na proizvodnju začinske paprike i kako bi i oni u konačnici bili zadovoljni, dogovaramo zadnje branje prije mraza gdje dozvoljavamo do 15% zelene paprike. Tu papriku označavamo II klasom te plaćamo 2,60 kn/kg. Na kraju kad se sve sabere i oduzme, maksimalno 50% od otkupne cijene su troškovi", pojašnjava. 

Šafranko Salihćehajić: Sve je stvar dogovora

Prošle je godine Šafram imao 40 kooperanata. "Nadamo se da su kooperanti s nama zadovoljni i da cijene napore oko dizanja otkupne cijene, a i kratko vrijeme plaćanja u roku nekoliko dana. Naglasak je da paprika mora biti tehnički zrela i crvena, dozvoljavamo istovare i dovoze u rinfuzi, u traktorima, u vrećama... kako poljoprivrednicima najviše odgovara, sve je stvar dogovora!", zaključuje uz najavu promocija na kojima će na sva pitanja sadašnjih i budućih kooperanata odgovarati voditelj proizvodnje Željko Vlašić. 

Promocija će se održati od 17. do 21. veljače u četiri općine:

  • Općina Suhopolje, 17.02.2020. u 17 sati, Hrvatski dom Suhopolje, Trg svete Terezije 10
  • Općina Sopje, 18.02.2020. u 17 sati, zgrada općine Sopje, Kralja Tomislava 20
  • Općina Čačinci, 20.02.2020. u 18 sati, općinska vijećnica, Trg kardinala Kuharića 2
  • Općina Čađavica, 21.02.2020 u 13 sati u Lovačkom domu Sokol, Kolodvorska 25

Ako ste zainteresirani za uzgoj paprike i poslovnu suradnju s tvrtkom Šafram, ispunite obrazac ispod teksta.


Tagovi

Šafram Začinska paprika Cijena otkupa Promocija Arijana Šafranko Salihćehajić Kooperanti Troškovi


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.


Partner

Šafram d.o.o.

Oranice 118, 10090 Zagreb, Hrvatska
tel: +385 1 38 84 350, e-mail: safram@safram.hr web: http://www.safram.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ove godine pripremili smo bogat program. Vidimo se!
#gudovac2024