Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Šafram
  • 02.11.2018. 13:30

Šafram diže otkupnu cijenu paprike na 3 kn/kg, a osim hibridnog, vraćaju i sortno sjeme!

Berba začinske paprike je završila, a u tvornici Šafram u Turanovcu su svi u punom pogonu! Trenutno se suše otkupljene količine, koje su zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta i do 30% manje, a što iz tvrtke pripremaju za iduću sezonu, saznajte u nastavku.

Foto: Karolina Tušek
  • 1.154
  • 137
  • 1

Oko Šaframove tvornice u Turanovcu širi se miris začinske paprike. Berba je gotova. Prinos je bio manji, čak i do 30% zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta, ali otkupljene količine se suše i pripremaju za prodaju. Kako je protekla ova godina te što iz tvrtke pripremaju za sadašnje i buduće kooperante u idućoj sezoni, saznali smo iz razgovora sa direktoricom tvrtke Arijanom Šafranko Salihćehajić i voditeljem proizvodnje Željkom Vlašićem.

"U ovaj kraj nismo došli slučajno, već jer je ovaj kraj poznat po proizvodnji konzumne paprike, tako da smo smatrali da bi dosta kooperanata imalo iskustva u toj proizvodnji. Začinska paprika ima svoje prednosti, ali i mane. Najveća mana je to što je ona sitnija i treba je puno više nabiti za kilogram, ali s druge strane, otpornija je na neke bolesti", rekla nam je direktorica Arijana Šafranko Salihćehajić.

Podižu otkupnu cijenu sa 2,60 na 3 kune za kilogram

U Turanovcu je kompletna prerada paprike, od sušenja, mljevenja, sterilizacije i pakiranja. Prije dvije godine krenuli su sa hibridom palatoš, dobili su i uzorke od proizvođača koje su dali i sadašnjim kooperantima i svi su bili zadovoljni prinosima, a iz tvrtke su bili zadovoljni kvalitetom.

Međutim, Šafram nema dovoljnu količinu paprike da bi osigurali cjelogodišnje potrebe. Želja im je da rastu i da prime nove kooperante te su upravo zbog toga odlučili podići otkupnu cijenu začinske paprike sa sadašnjih 2,60 kn na 3 kune za kilogram!

"Nadamo se da će ovo potaknuti i ostale proizvođače da nam postanu kooperanti i da se okrenu ovoj kulturi jer kapaciteta za preradu imamo", rekla je direktorica.

Otkupljuju sve količine, plaćanje u najkraćem roku

Šafram uredno otkupljuje sve proizvedene količine paprike i uredno isplaćuje tu papriku. Kooperantima je omogućena doprema paprike, a u 80% slučajeva mogu odabrati čak i dan kada će brati i dovesti papriku. Dopremu mogu vršiti rinfuzno ili uvrećavanjem.

"Velika smo financijska podrška, berba još nije niti završila, a sve što je dosad predano, već je sve i plaćeno. Vodimo računa da se sve količine koje se isporuče automatski plaćamo. Bitno je i da za to sjeme, koje predstavlja određeni trošak proizvođaču, vršimo financijsku pomoć", poručila je direktorica. Paprika se sadi početkom travnja, a sredinom ožujka već se sjeme nabavlja i dijeli kooperantima. Naplatu sjemena vrše po otkupu. 

Prva berba obavlja se 15-ak dana, druga berba se bere 10-ak dana, te se tako kooperanti imaju prostora organizirati, rekao je voditelj proizvodnje.

Najveći trošak je berba paprike

"Najveći problem za proizvođače je kod samog branja. Prinosi idu i po 15-20 t/ha. Prošle godine smo i mi na našem polju od oko tri hektara radili pokuse, kako bi vidjeli prave prinose. Postigli smo interesantne rezultate. Međutim, i kad vam rodi paprika 20 t/ha, morate imati dovoljno ljudi da se to obere. Nažalost, to je kultura koja se ne može strojno brati i najviše novaca odlazi na radnu snagu.

Kada smo mi sadili na našem pokusnom polju, od te otkupne cijene koja je do sada bila 2,60 kn, pola je odlazilo na trošak sjemena i branja, no svakako je lakše kada neki OPG ima svoju radnu snagu ili članove obitelji koji bi u tome sudjelovali, time bi taj trošak bio manji", rekla je direktorica.

Palatoš otpornija sorta s prinosima i do 25 t/ha

Palatoš sorta koju su sadili zadnjih godina, pokazala se kao odlična što se tiče prinosa i ono što je njima kao proizvođaču bitno, po samoj kvaliteti. Začinska paprika se u ovim krajevima troši u velikim količinama, i to je jedan od, možemo reći, uz luk i papar, glavnih začina u ovim krajeva, posebno sada u vrijeme svinjokolje.

"Šafram je poznat po paprici jer se trudimo dati maksimalnu kvalitetu, i to su kupci i prepoznali, da primjerice, kada imate kolinje ona daje krasnu crvenu boju jelu i da ima krasnu aromu. Iz tog razloga smo zadovoljni sortom palatoš, a pokazala se i otpornijom na bolesti u odnosu na druge sorte i dugotrajnijom, odnosno dugo drži crvenu boju.

vf
U tijeku je prerada ovogodišnjeg uroda začinske paprike

Sortno sjeme jeftinije i daje manje prinose

Razmišljaju se vratiti nekim sortama koje su radili ranijih godina. Jedan dio koji možda odbija kooperante je iznimno visoka cijena sjemena palatoš paprike. Radili bi ove godine pokus da na jednom dijelu polja posade staru sortu, a na drugom dijelu palatoš pa da vide jel to sjeme, koje je višestruko skuplje, ima toliku isplativost ili nema.

Sortna sjemena su daleko niža u cijeni, pa ako bi se pokazala sa dobrom kvalitetom, to bi kooperantima bila značajna ušteda u smislu troškova, objasnila je direktorica Arijana.

"Sortno sjeme može ići i do 15 t/ha, dok palatoš premašuje mogućnosti i 25 t/ha ako se primjenuju sve agrotehničke mjere (malč folija, navodnjavanje kap na kap...). Htjeli bi da kooperanti sami odluče koje sjeme žele koristiti u proizvodnji", rekao je Željko Vlašić, voditelj proizvodnje.

Za više informacija o uzgoju paprike, možete se obratiti tvrtki Šafram na jedan od niže navedenih kontakata.


Tagovi

Začinska paprika Šafram Turanovac Palatoš Sortno sjeme Prinos Kooperanti Otkupna cijena


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.


Partner

Šafram d.o.o.

Oranice 118, 10090 Zagreb, Hrvatska
tel: +385 1 38 84 350, e-mail: safram@safram.hr web: http://www.safram.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

No farmer no food, no food no future!