Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Šafram
  • 22.03.2017. 10:30

Šafram traži kooperante, zarada i 26 tisuća kn/ha

Tvrtka Šafram traži kooperante, prijavite se! Pozivaju se svi koji imaju nešto zemlje i žele uzgajati papriku. Tržište je osigurano, potražnja za raste iz dana u dan, a na raspolaganju su savjeti i pomoć u proizvodnji!

Foto: Damir Spehar/PIXSELL
  • 24.951
  • 1.150
  • 0

Začini obitelji Šaframko danas se mogu naći na policama gotovo svih hrvatskih trgovina i vjerojatno u Hrvatskoj postoji malo koja obitelj koja u kuhinji nema barem jedan njihov proizvod.

Nije bilo tako na početku 1991. godine kada je Mirko Šaframko u nekoliko desetaka kvadrata na zagrebačkim Oranicama pokrenuo obiteljsku tvrtku za proizvodnju i preradu začinske paprike.

Tvrtka koja je 1991. godine rad započela samo s dva zaposlena, danas broji pedesetak stalno zaposlenih, a u sezoni ih bude još dvadesetak. Godišnje prodaju 300 tona začinske paprike, što znači da kroz njihove hale prođe 2.000 tona svježe paprike za obradu.

U međuvremenu su proizvodnju iz Zagreba preselili u Turanovac nedaleko Virovitice gdje su otvorili i prvu hrvatsku tvornicu začinske paprike. Dok su brojne velike hrvatske tvrtke u posljednjih 10 godina propadale, Šafram se širio i danas imaju godišnji promet od 42 milijuna kuna godišnje.

Otkupljuje se lovor, orah, peršin, cimet

"Jedan od razloga zbog čega smo proizvodnju preselili u Virovitičko-podravsku županiju je velika potpora njihovih političara. Smanjili su nam neka davanja, a mi smo im to vratili zapošljavanjem", rekla nam je direktorica tvrtke Arijana Šafranko Salihćehajić.

Sorta Palatoš podići će proizvodnju Šaframa

"Kad smo imali problema s internetom, odmah su nam izašli u susret i postavili optički kabel zbog čega smo im jako zahvalni."

Osim paprike tvrtka Šafram otkupljuje lovor, orah, peršin, cimet i brojne druge biljke, ali njihov glavni proizvod, onaj s kojim su započeli i koji je trademark tvrtke je crvena začinska paprika. Iako je većina te paprike s hrvatskih farmi, zbog nedovoljnog broja kooperanata, jedan dio se mora uvoziti.

Sudjeluju i kooperanti iz Vojvodine

"Oko 65% potreba za paprikom pokrivamo na hrvatskom tržištu, a ostalih 35% dobivamo od vojvođanskih kooperanata", ističe direktorica tvrtke.

"Trenutačno u Hrvatskoj imamo tridesetak kooperanata, a otkupna cijena je 2,60 kuna po kilogramu za prvu klasu paprike. Imamo kooperanata koji uzgajaju papriku na pola hektara, a ima ih i oni koji rade na puno više zemlje, iako većina kooperanata radi na jedan do tri hektra."

Zaokružen sustav od uzgoja do prerade

Zahvaljujući pogonu u Turanovcu, tvrtka ima zaokružen sustav proizvodnje začinske paprike, od sjemena do plasmana na tržište. Posebno su ponosni na hibridnu vrstu paprike Palotas F1 koju su uveli prije tri godine i koja je pokazala odlične rezultate.

Arijana Šafranko Salihćehajić

"Kooperanti žele sjeme koje daje visoke prinose, dok mene kao proizvođača zanima postojanost boje", kaže Arijana. "Na našu sreću, hibrid Palotas F1 ima sve to. Sjeme je skuplje nego ono koje smo tradicionalno koristili i naši se kooperanti nikako se mogli odlučiti za tako veliku investiciju te smo ga u početku sadili samo na vlastitoj zemlji. Kada su naši kooperanti vidjeli rezultate, a dobili smo 22,5 tone po hektaru, i sami su se odlučili pokušati.

Zadovoljni sortom Palotaš

Povećanoj potražnji je pridonjela i činjenica da su pretprošle godine svi naši kooperanti dobili jednu jednu besplatnu vrećicu Palotasa kako bi sami vidjeli o kakvoj je vrsti riječ. Rezultat je da ove godine imamo tri puta više zahtjeva za palotas F1 nego prošle", zadovoljna je Arijana.

"Jedan od razloga zašto smo došli u virovitički kraj je i tradicija uzgoja paprika koja je ovdje iznimno jaka. Nažalost, to je bio i minus jer ljudima se teško odlučiti na nešto novo. Ljudi se još uvijek boje s konzumne prijeći na industrijsku papriku. Začinska paprika je sitnija i u nju treba uložiti više rada."

Kooperantima ostane 1,30 kn po kilogramu

"Mi papriku plaćamo 2,60 kuna po kilogramu, od čega kooperantima ostane 1,30 kuna nakon što odbiju sve troškove. Ako imate jedan ha zemlje na koji zasadite palatos, dobiti ćete 20 tone, što je 26 tisuća kuna po hektaru. To se isplati čak i ako ste daleko pa morate voziti stotinjak kilometara do naše tvornice u Turanovcu", kaže Arijana. U tvrtki Šafram posebno su ponosni na činjenicu da svojim kooperantima plaćaju već od listopada, a do Božića isplate sve.

Tvrtka Šafram traži kooperante

"Kako papriku treba brzo obrati, do prvog mraza, većina naših kooperanata treba angažirati radnu snagu za taj posao. Tada im pomažemo i predujmom, kako bi mogli platiti radnije i na vrijeme isporučiti proizvod."

"Mi bismo voljeli sve svoje potrebe za paprikom pokrivati u Hrvatskoj i zato pozivamo sve one koje imaju nešto zemlje i koji žele uzgajati papriku da nam se jave. Tržište je osigurano, potražnja za paprikom raste iz dana u dan, a mi ćemo im pružiti svu moguću pomoć", zaključila je Arijana.

Za one koji se ne misle ozbiljno baviti poljoprivredom, uzgoj začinske paprike može biti i izvrstan način za popunjavanje kućnog budžeta, odnosno poslužiti kao dodatni izvor prihoda.

Foto: Damir Spehar/PIXSELL


Tagovi

Šafram Začinska paprika Turanovac


Autorica

Ivana Jurišić

Više [+]

Novinar u duši, ekonomist po struci. Sa 14-godišnjim iskustvom u uredništvu Zadarskog i Novog Lista, Ivana nam donosi zanimljive i dinamične priče, ali i informacije koje pomažu unapređenju sela i poljoprivrede.


Partner

Šafram d.o.o.

Oranice 118, 10090 Zagreb, Hrvatska
tel: +385 1 38 84 350, e-mail: safram@safram.hr web: http://www.safram.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]