Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Šafram
  • 26.02.2019. 13:30
  • Virovitičko-podravska, Turanovac

Šafram traži nove kooperante, cijena začinske paprike 3 kn/kg!

Tvrtka Šafram jučer je u Turanovcu održala edukaciju o proizvodnji začinske paprike za već postojeće kooperante i za one koji to žele biti.

Foto: Karolina Tušek
  • 1.909
  • 206
  • 0

Tvrtka Šafram jučer je u Turanovcu održala edukaciju o proizvodnji začinske paprike za već postojeće kooperante i za one koji to žele biti. Direktorica tvrtke Arijana Šafranko Salihćehajić upoznala je prisutne s dobavljačem sjemena začinske paprike, tvrtkom ZKI iz Mađarske.

"Zadnje 3-4 godine surađujemo s mađarskim proizvođačem sjemena, tvrtkom ZKI pa smo krenuli s proizvodnjom Palotaš hibridne sorte. Zadovoljni smo prinosom koju daje, a ponajviše bojom. ZKI se bavi proizvodnjom sjemena i drugih poljoprivrednih kultura. Osim Palotaša imaju i druge sorte, ali mi smo odabrali upravo ovu", rekla je direktorica. 

I ove godine ostali su vjerni Palotaš paprici, iako su iz ZKI rekli da konstantno rade na istraživanju i razvoju još boljih hibrida.

Zašto izabrati hibrid u odnosu na sortno sjeme?

Direktorica Šafranko Salihćehajić objasnila je kako hibrid u odnosu na sortno sjeme ima 2-3 puta veće prinose. Provjerena je kvaliteta, sjeme je zaštićeno od gljivičnih i virusnih oboljenja, otpornije je na bolesti. Prednost je i da hibridno sjeme daje sigurnije prinose, stabilnost, veći je genetski potencijal, biljke su ujednačene veličine. Hibrid će dati vrlo dobre rezultate ako mu se daju i uvjeti u kojima će ih iskoristiti (navodnjavanje, malč folija, zaštita, prihrana).

Direktorica je spomenula kako se u literaturi navodi da Palotaš može dati 30, pa čak i 40 tona po hektaru, no Šafram je na svojim poljima uspio ostvariti 24 tone po hektaru.

Edukacija o proizvodnji začinske paprike 

Ova paprika sadi se početkom svibnja, a prva berba počinje već krajem kolovoza. Bere se nekoliko puta tijekom sezone tako da se dobije i do pola kilograma po grmu, odnosno daje 30-ak plodova. Ono što posebno oduševljava je crvena boja koju Palotaš daje. To je za tvrtku, ali i kupce, jako važna stvar.

Novost za kooperante: Veća otkupna cijena za 15%

Direktorica je istaknula novost za ovogodišnju proizvodnju, povećanje otkupne cijene začinske paprike za 15%, odnosno otkupna cijena je 3 kune po kilogramu.

"Ovom edukacijom nastojali smo naše postojeće i dugogodišnje kooperante potaknuti da se ohrabre i povećaju hektare s paprikom, ali i da nam se pridruže i novi kooperanti. U tom cilju podigli smo cijenu otkupne paprike i mislim da je to najbolji način da se odazove veći broj kooperanata", rekla je Šafranko Salihćehajić.

Što se tiče troška osiguranja usjeva, to je proizvoljno na kooperantima, ali s obzirom na zadnje godine, premija je sufinancirana do visokih 70%.

Uskoro kreće narudžba sjemena!

Šafram uredno otkupljuje sve proizvedene količine paprike i uredno isplaćuje tu papriku. Kooperantima je omogućena doprema paprike, a u 80% slučajeva mogu odabrati čak i dan kada će brati i dovesti papriku. Dopremu mogu vršiti rinfuzno ili uvrećavanjem.

Uskoro kreće narudžba sjemena, a direktorica je pozvala sve zainteresirane da se jave za bilo kakva pitanja.

Najveći trošak je berba paprike

fdc
Štefica Petrović sa suprugom

Svoje zadovoljstvo suradnjom sa Šaframom iskazala je Štefica Petrović, nositeljica OPG-a iz Koprivničko-križevačke županije, s kojima rade već 15-ak godina: "Znali smo imati po 5-6 jutara začinske paprike. S obzirom da je teško doći do radne snage, sad imamo oko 2 jutra. Iznenadila nas je vijest da se cijena povećava, nadamo se da će prihod biti veći. Veća je i satnica za radnike za berbu. To nam je zapravo najveći trošak", rekla je Štefica.

"Mi sadimo sortno sjeme u zemlju. Imamo navodnjavanje i imali smo dobre prinose, 15-20 t/ha. Za njih treba primijeniti sve agrotehničke mjere i zaštitu. Dogovaram se s mužem da bi i mi probali s hibridom Palotaš, ako nam Šafram bude mogao osigurati flance", zaključila je Štefica.

Na kraju edukacije prisutnima se obratio Bojan Mijok, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i europske fondove Virovitičko-podravske županije o mogućnostima dobivanja pomoći županije.

Ukoliko ste zainteresirani za uzgoj začinske paprike, svoje podatke možete ostaviti u informativnom upitniku ispod teksta. 


Tagovi

Šafram Začinska paprika Edukacija Turanovac Proizvodnja paprike Otkupna cijena


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.


Partner

Šafram d.o.o.

Oranice 118, 10090 Zagreb, Hrvatska
tel: +385 1 38 84 350, e-mail: safram@safram.hr web: http://www.safram.hr/