Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja paprike
  • 04.02.2021. 15:00
  • Virovitičko-podravska, Turanovac

Šafram traži nove kooperante, želja je sve potrebe za sirovinom pokrivati u Hrvatskoj

Pozivamo sve one koje imaju nešto zemlje i koji žele uzgajati papriku da nam se jave, navode iz tvrtke Šafram.

Foto: Goran Gazdek
  • 4.207
  • 835
  • 0

Prošla godina je bila jedna od boljih za uzgoj začinske paprike u Hrvatskoj. Ponegdje su zabilježeni prinosi i od 20 tona po hektaru, a bolje rezultate dobili su oni poljoprivrednici koji su u procesu uzgoja koristili malč foliju i navodnjavanje sistemom kap na kap.

Za prvu hrvatsku tvornicu začinske paprike Šafram d.o.o. sirovinu za mljevenu crvenu papriku, omiljeni začin mnogim jelima, uzgaja preko 30 kooperanata iz Koprivničko-križevačke, Virovitičko-podravske i Osječko-baranjske županije, a trenutno su u fazi ugovaranja površina za nadlazeću proizvodnju sezonu i traženja novih poljoprivrednika.

Za početnike je dovoljan hektar

"Kooperanti žele sjeme koje daje visoke prinose, dok mene kao proizvođača zanima postojanost boje", kaže direktorica tvrtke Arijana Šafranko Salihćehajić. Zato u svojoj proizvodnji već par godina koriste hibrid Palotas F1 koji daje željene prinose, ima visoku toleranciju na stres, a plodovi su krupni i viseći. Također, jedna biljka može dati više od 20 plodova.

"Sjeme je skuplje nego ono koje smo tradicionalno koristili i naši se kooperanti u početku nikako nisu mogli odlučiti za tako veliku investiciju, te smo ga tada sadili samo na vlastitoj zemlji. Kada su vidjeli rezultate, a dobili smo 22,5 tone po hektaru, i sami su se odlučili okušati“, podsjeća.

Iako u praksi nemaju ograničenja što se tiče površine, početnicima uvijek savjetuju sadnju jednog hektra kako bi vidjeli prednosti i mane ove proizvodnje. Što se tiče novih tehnologija, kooperante najviše zanimaju troškovi odnosno koliki je utrošak gnojiva ako se prihrana obavlja kroz sustav navodnjavanja kap po kap s vodotopivim gnojivima. 

Troškovi, pojašnjava, ovise o kvaliteti tla. Njihova je preporuka napraviti analizu te zemlji dati one minerale koji nedostaju, a ne napamet, time će se sigurno sniziti troškovi gnojiva. No, ono što sigurno mogu tvrditi, je da troškovi ne premašuju 50% cijene otkupa. 

"Što kooperanti ulažu više svojeg rada, konkretno mislim i na berbu, to će troškovi biti niži, a zarada veća", napominje. Dodaje kako Šafram organizira nabavu sjemena, a naplatu vrše po otkupu svježe paprike.

Otkupna cijena 3,20 kn/kg 

Otkupna cijena je kao i prošle godine, 3,20 kn/kg za I. klasu. "Velika većina paprike, mogu slobodno reći do 80 posto, spada u prvu klasu. Naš zahtjev je da mora biti lijepe crvene boje, tehnološki zrela, sve ostalo, šatirano, zeleno, vraćamo“, naglašava. Pod II. klasu podrazumijevaju kraj berbe gdje dopuštaju oko 30 posto šatirane odnosno narančaste, a cijena joj je 2,60 kn/kg.

Uglavnom ju otkupljuju po dogovoru s voditeljem proizvodnje kako se u jednom trenutku ne bi dogodilo da je nemaju gdje skladištiti. Paprika, poručuje, ne mora biti u vrećama, to prepuštaju kooperantima na odabir. Većina ih bere u kašete i istovari u prikolicu traktora, kako im i dovozi.

"Voljeli bismo sve svoje potrebe pokrivati u Hrvatskoj i zato pozivamo sve one u kontinentalnim županijama, od Vrbovca do Slavonije, koje imaju nešto zemlje i koji žele uzgajati papriku da nam se jave. Tržište je osigurano, potražnja raste iz dana u dan, a mi ćemo im pružiti svu moguću pomoć", zaključila je direktorica.

Svi koje to zanima, za više informacija se mogu obratiti voditelju proizvodnje Željku Vlašiću na e-mail zeljko@safram.hr ili broj 091/2452-454. Također, mogu doći i u tvornicu Šafram na adresi Jelav 3, 33406 Turanovac, ali uz prethodnu najavu.

Ako ste zainteresirani za uzgoj začinske paprike, svoje podatke možete ostaviti u informativnom upitniku ispod teksta. 


Tagovi

Šafram Začinska paprika Kooperanti Otkupna cijena Sadnja paprike Željko Vlašić Arijana Šafranko Salihćehajić


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.


Partner

Šafram d.o.o.

Oranice 118, 10090 Zagreb, Hrvatska
tel: +385 1 38 84 350, e-mail: safram@safram.hr web: http://www.safram.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]