Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Domaće povrće
  • 30.10.2015. 14:40

Samo još jedan OPG na odlasku iz Hrvatske

OPG Zečević iz okolice Pleternice, proizvodi povrće 20 godina. Bilo je boljih i lošijih sezona, no nikada ovakvih. Otkupljivači podcjenjuju domaću robu, zarađeni novac često ne pokrije ni troškove, a o zaradi nema niti govora.

  • 1.251
  • 150
  • 0

Trenutno je u registar hrvatskih poljoprivrednika upisano 176 tisuća gospodarstava. Broj blokiranih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava između lipnja 2011. i lipnja 2015. uvećan je za 25,8%, sa 830 na 1.044 OPG-a, dok je njihov dug skočio više od 75,6%, konkretno sa 222,5 milijuna kuna na 390,7 milijuna, podaci su Fine.

OPG Ivana Zečevića iz Svilne, mjesta nedaleko od Pleternice i tvrtka njegova brata Marka, Povrtlarstvo Nikolina j.d.o.o. sa sjedištem u Dubokoj u Požeško-slavonskoj županiji, među najvećim su proizvođačima povrća u zemlji.

Sade ga na 18 hektara, od čega, primjerice, na šest hektara raste samo cvjetača. Prošle godine proizveli su je 75 tona. No kako piše 034portal.hr Ivanov otac Mile koji se sa suprugom Maricom bavio proizvodnjom povrća 20 godina, ističe da im je dosta ponižavanja od velikih igrača, rada koji nitko ne cijeni pa planira preorati oranice i s obitelji otići u Njemačku.

I kad proizvedeš najljepše povrće - nema koristi

Ove su godine povrće sadili za potrebe PIK-a Vinkovci, no to više ne žele. Naime, cijena cvjetače na veliko je 2,00 kn + PDV, a brokule 2,50 kn + PDV. Od ionako premale zarade potom su im, kaže Mile Zečević oduzeli još 30%, zbog navodno nedovoljno dobre kvalitete povrća, budući da im se cvjetača nije činila dovoljno bijelom. Tako su Zečevići jedino zadovoljni činjenicom što nisu sklopili ugovor o kooperaciji na pet godina, jer to bi ih totalno pokopalo. No, niti ovako nisu daleko od toga. Samo u repromaterijal uložili su 150 tisuća kuna, a tu su još troškovi transporta, rada i mnogih drugih stavaka. I uz ovakve otkupne cijene, teško je ostati u plusu, a s gubitkom ne žele raditi. Povrće prodaju i na tržnici, no uz ovolike površine i količine, takva im prodaja ne može pomoći.

Otac obitelji Mile Zečević razočaran je što hranu uvozimo, ali i što je ljudi radije kupuju u trgovačkim centrima, dok naši farmeri propadaju. Upravo zato odlazak u Njemačku vidi kao najbolju opciju. Iz dana u dan, sve je više ovakvih slučajeva, a to nažalost potvrđuju i crne statistike.


Povezane biljne vrste

Cvjetača

Cvjetača

Sinonim: Karfiol, Kupus cvitati | Engleski naziv: Cauliflower | Latinski naziv: Brassica oleracea L. convar. botrytis

Cvjetača je dvogodišnja zeljasta biljka iz porodice Cruciferae (Brassicaceae). Potječe s Mediterana i Bliskog istoka, a proširila se po cijelom svijetu. Korjenov sistem je slabo... Više [+]

Brokula

Brokula

Sinonim: - | Engleski naziv: Sprouting broccoli or calabrese | Latinski naziv: Brassica oleracea L. var. italica

Brokula pripada porodici kupusnjača (Brassicaceae). U 100 g glavica sadrži, 87-91 g vode, 3-4 g sirovih bjelančevina, 4-6 g ugljikohidrata. Ima visok sadržaj karotena te joj se... Više [+]

Cvjetača

Cvjetača

Sinonim: Karfiol, Kupus cvitati | Engleski naziv: Cauliflower | Latinski naziv: Brassica oleracea L. convar. botrytis

Cvjetača je dvogodišnja zeljasta biljka iz porodice Cruciferae (Brassicaceae). Potječe s Mediterana i Bliskog istoka, a proširila se po cijelom svijetu. Korjenov sistem je slabo... Više [+]

Tagovi

OPG Ivan Zečević Svilna Pleternica Marko Zečević Povrtlarstvo Nikolina j.d.o.o. Duboka Požeško-slavonska županija Mile Zečević Marica Zečević Ponižavanje Njemačka PIK Vinkovci Cvjetača Brokula Karfiol Kooperacija Kvaliteta povrća Otkupne


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.