Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj krastavaca
  • 12.05.2018. 15:00

Šest pogrešaka zbog kojih je prinos krastavaca loš

Ovih šest pogrešaka, koje često pravimo, utječu na kvalitetu krastavaca, kao i na prinos.

Foto: Pixabay / krzys16
  • 31.471
  • 1.183
  • 0

Cvjetovi i vriježe krastavca su opušteni, žute boje, čini se da biljka umire? Razlog ne moraju biti bolesti ili štetnici, nego postupanje povrćara. Ovo je šest grešaka koje se najčešće prave i koje utječu na prinos krastavca. 

Zakašnjela sadnja na otvorenom

Sadite li krastavac iz presadnica, potrebno ga je iznijeti na otvoreno polje najkasnije 35 dana nakon što se razviju mlade biljke. Ako zakasnite sa sadnjom, biljka će patiti od nedostatka hranjivih tvari. Što je rasada mlađa, bolje će se prilagoditi klimatskim uvjetima na otvorenom, a biljka će rasti brže. Pojedini povrćari presadnice sade već u drugom tjednu, nakon pojave mladih biljaka.

Pregusta sadnja

Izbjegavajte sadnju presadnica previše blizu, jer biljka mora "disati". Ako su biljke previše blizu jedna drugoj, krastavci će biti manji i izloženiji gljivičnim oboljenjima. Optimalni razmak između biljaka bi trebao biti najmanje 20 cm, a između redova - metar i više. U staklenicima i plastenicima ovaj razmak može biti i veći, kako bi krastavci dobili više sunčeve svjetlosti, pa tako i bolje rasli.

Nepravilna rotacija usjeva

Uzgajate li krastavce nekoliko godina na istom prostoru, s vremenom će doći do smanjenog prinosa, a biljke će biti podložnije bolestima. Isto vrijedi i ako biljke posijete ili posadite poslije tikvi, dinja ili bundeva. Zbog toga je važno voditi računa o rotaciji usjeva. Krastavci će odlično uspjeti na zemljištu na kojem je prije njih bio rani kupus ili cvjetača. Kao predusjev mu odgovaraju i krumpir, grašak, repa, rajčica, a na isto mjesto ga sadite svake četvrte godine.

Uzgoj krastavaca bez rezanja i vezivanja

Ako krastavci nisu pričvršćeni i usjevi nisu orezani, kultura neće biti ono što ste očekivali. Vertikalni rast je poželjan, jer su tako manje šanse da biljka oboli, a ujedno će biti lakše njeno formiranje, kao i branje. Rezidba je važna, jer se regulira plodnost, kojom se kontrolira veliki broj plodova, kako bi se dobila što bolja kvaliteta. Potrebno je ostaviti prvi plod na visini  7. ili 8. lista, a sve ispod ukloniti. 

Nepravilno zalijevanje krastavaca

Krastavci vole vlagu, tako da nikada ne bi trebali trpjeti sušu, jer će im ukus biti gorak. Do cvjetanja biljke, oslonite se na kišu, a poslije toga zalijevajte oko korijena. Ne bi trebalo koristiti jako hladnu vodu, jer i to utječe na gorak ukus ploda, kao i nepravilan razvoj biljke. 

Uzgoj krastavaca na jakom suncu

Krastavci koji se uzgajaju pod direktnim sunčevim svjetlom mogu dobiti opekline na listovima, a plodovi postaju grubi i gorki. Najbolje je da se uzgaja u polusjeni. Ako je teško pronaći takvo mjesto, sadite ih uz biljke koje će im osigurati sjenku. Primjerice, dva ili tri reda kukuruza savršeno su u stanju štititi krastavce od jakog sunca.


Povezana biljna vrsta

Krastavac

Krastavac

Sinonim: - | Engleski naziv: Cucumber | Latinski naziv: Cucumis sativus L.

Krastavac je jednogodišnja zeljasta biljka i pripada porodici Cucurbitaceae. Uzgaja se kao salatni krastavac na otvorenom polju i u staklenicima i plastenicima, te kao... Više [+]

Izvori

Agro Novinite


Tagovi

Krastavac Greške Zalijevanje Presadnice Uzgoj Rezidba


Autorica

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednica portala, diplomirana novinarka i ljubiteljica prirode. Omiljena izreka: Tko smije taj može, tko ne zna za strah, taj ide naprijed.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tisuće španjolskih poljoprivrednika prosvjedovalo u Madridu: Guše nas pravila ZPP-a

Tisuće španjolskih poljoprivrednika i jučer su, 17. ožujka, prosvjedovali u središtu Madrida.  Kako piše dw.com, u centar glavnog grada stigli su sa stotinama traktora, z...

Više [+]