Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Paprika
  • 24.06.2018. 19:00

Sirova paprika vrvi vitaminom C

Jeste li znali da sirova paprika ima dva puta više vitamina C nego narandža? S obzirom na to da je paprika najdelotvornija u svežem stanju, treba je jesti što više kao salatu.

Foto: Pixabay/dominikakarkesova
  • 1.452
  • 17
  • 0

Leto je idealno vreme da u prehranu uvrstimo više sirovog voća i povrća, što omogućava da organizam bolje iskoristi vredne sastojke pojedinih namirnica. Tako često unosimo manje masnoća, koje se inače koriste u pripremi hrane, što može doprineti topljenju kilograma, pišu nezavisne.com.

Povrće je niske energetske vrednosti i velikog volumena, pa time doprinosi osećaju sitosti i mršavljenju. Neke vrste povrća ne možemo jesti sirove, dok je druge bolje jesti kuvane, jer na visokoj temperaturi razvijaju spojeve koji su korisni za organizam.

Dva puta više vitamina C nego narandža

Sirova paprika ima dva puta više vitamina C nego narandža. Međutim, vitamin C je nestabilan na toploti i kuvanje rezultira time da nivo hranljive materije pada. Ipak, ako lagano na pari prokuvate zelenu babura papriku, povećaćete mogućnost da veže žučnu kiselinu tokom probave, što će pomoći da izbacite otrove iz organizma.

S obzirom na to da je paprika najdelotvornija u svežem stanju, treba je jesti što više kao salatu. Salata je najdelotvornija kada se paprika iseče na kolutove i začini morskom solju, maslinovim uljem i jabukovim sirćetom. Ovako spremljena sprečava paradontozu, nazeb, a poboljšava i vid.

Treba voditi računa da je povrće uvek bolje kuvati u vrlo malo vode, odnosno još bolje samo na pari, kako vredne sastojke koji se tokom kuvanja otpuste u vodu ne bismo bacali. Brojna istraživanja pokazala su da povrće kuvano u puno vode izgubi i do 60, pa i 70 odsto vrednih hranljivih materija.

U paprici i značajne količine vitamina B

Konzerviranjem se hranljiva vrednost bitno ne menja, a količina vitamina C kojeg ima u zavidnoj meri ostaje gotovo ista kao u svežoj paprici ili papričici. Zbog tako velikih količina preporučuje se kao obavezan dodatak ishrani za jačanje imuniteta.

U paprikama ma koje vrste i veličine nalaze se i značajne količine vitamina B, među kojima se posebno ističu vitamini B1 i B2. Sadrži i vitamin E kom se pripisuju antikancerogena svojstva, vitamin A, pantotensku kiselinu, a od minerala ima najviše kalijuma, fosfora i gvožđa. Količina vode koju poseduje približno je oko 89 odsto, dok količina eteričnih ulja u semenu zavisi od količine prisutnog alkaloida kapsaicina.

Učenici medicinske škole pokrenuli biznis zahvaljujući kapsaicinu iz ljutih papričica


Povezana biljna vrsta

Paprika

Paprika

Engleski naziv: Sweet pepper | Latinski naziv: Capsicum annuum L.

Paprika je cenjena zbog visokog sadržaja vitamina (posebno C), zatim šećera, belančevina, mineralnih soli i dr. Koristi se tokom cele godine, u svežem stanju, i u prerađenom... Više [+]

Salata

Salata

Engleski naziv: Lettuce | Latinski naziv: Lactuca sativa L.

Salata pripada porodici glavočika (Compositae). Glavičasta salata sadrži prosečno 94 % vode, 2 % šećera, 0.6 % sirove celuloze, 0.6 % mineralnih materije i 1.2 % sirovih proteina.... Više [+]

Tagovi

Paprika Vitamin C Povrće Salata Sirova paprika


Autorka

Karolina Rastija

Više [+]

Karolina je magistrirala agroekonomiju, sa iskustvom u poljoprivredi, a svoje znanje i savete deli sa čitaocima Agrokluba!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sve lepote dunjinog cveta