Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Viviparija
  • 05.10.2022. 07:30

Sjeme proklijalo unutar paradajza - to je samo viviparija

Klijanje sjemena unutar ploda najčešće se susreće kod paradajza, paprike, jabuke, kruške, tikvice, dinje i citrusa

Foto: YouTube/screenshot/All the fruit
  • 634
  • 66
  • 0

Pojava sjemenki koje su klijale dok su u plodu, često zbunjuje potrošače. Svake godine se vode diskusije o njihovoj mogućoj štetnosti. Jesu li jestivi, otrovni ili čak GMO? 

Ova pojava je prirodna i označava se kao viviparija. Pojam potiče od latinskog jezika i u prijevodu znači živo rođeni. Karakteristična je za pojedine sorte povrća i voća, ali i životinje. Najviše se susreće kod paradajza, paprike, jabuke, kruške, tikvice, dinje i citrusa. Potrošači je najčešće uoče u kupljenom paradajzu.

Sadržaj hormona koji kontroliše mirovanje sjemena se smanjuje, a unutrašnjost ploda je mračna i vlažna, idealna za klijanje. Kod njihovog dugog stajanja mogu se pojaviti mlade biljčice na površini ploda koji se raspada.

Nekoliko razloga klijanja

Postoji nekoliko razloga zbog kojih dolazi do ove pojave: sortna predodređenost, nepravilni uslovi skladištenja i greške u načinu uzgajanja.

Pojedine sorte su sklonije pojavi klijanja sjemenki dok su u plodu. Naročito je to izraženo kod paradajza u godinama kada je proces dozrijevanja dugotrajan. Ovakvi plodovi sadrže manje kiselina i šećera koji zaustavljaju klijanje.

Zavisi i o sorti (Foto:  Depositphotos/dgdimension)

Sorte koje imaju dobar vijek trajanja mogu pokazivati sklonost pojavi viviparije, kao i one čiji plodovi imaju dug period dozrijevanja, odnosno kasne sorte čiji plodovi u skladištima mogu dočekati proljeće.

Problematična može biti nagla promjena temperature tokom skladištenja i čuvanja. Poslije rashlađivanja u hladnjačama i frižiderima paradajz dospijeva u tople prodavnice, a ubrzo u naše kuhinje. Sjeme u rashlađenom paradajzu prođe procese mirovanja i kada on dospije u toplu sredinu, sjeme bilježi signal da je vrijeme za klijanje i nicanje.

Greške prilikom uzgajanja

Dešava se da proizvođači u namjeri da povećaju prinose pretjeraju s upotrebom azotnih đubriva i stimulatora rasta. U takvim uslovima formiraju se i dozrijevaju plodovi koji postaju idealna sredina za klijanje sjemena.

Tu je opet najviše je ugrožen paradajz, posebno ako se dodatno naruši ravnoteža između snabdjevenosti vodom i biljnim hranivima tokom uzgajanja.

Da ponovimo, ova je pojava prirodna, plodovi čije je sjeme proklijalo su jestivi. 


Tagovi

Viviparija Klijanje sjemena Proklijalo sjeme Klica u paradajzu Proklijali paradajz


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.