Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Viviparija
  • 05.10.2022. 07:30

Sjeme proklijalo unutar rajčice - to je samo viviparija

Klijanje sjemena unutar ploda najčešće se susreće kod rajčice, paprike, jabuke, kruške, tikvice, dinje i agruma

Foto: YouTube/screenshot/All the fruit
  • 1.176
  • 75
  • 0

Pojava sjemenki koje su klijale dok su u plodu, često zbunjuje potrošače. Svake godine se vode rasprave o njihovoj mogućoj štetnosti. Jesu li jestivi, otrovni ili čak GMO? 

Ova pojava je prirodna i označava se kao viviparija. Pojam potječe od latinskog jezika i u prijevodu znači živo rođeni. Karakteristična je za pojedine sorte povrća i voća, ali i životinje. Najviše se susreće kod rajčice, paprike, jabuke, kruške, tikvice, dinje i agruma. Potrošači je najčešće uoče u kupljenoj rajčici.

Sadržaj hormona koji kontrolira mirovanje sjemena se smanjuje, a unutrašnjost ploda je mračna i vlažna, idealna za klijanje. Kod njihovog dugog stajanja mogu se pojaviti mlade biljčice na površini ploda koji se raspada.

Nekoliko razloga klijanja

Postoji nekoliko razloga zbog kojih dolazi do ove pojave: sortna predodređenost, nepravilni uvjeti skladištenja i greške u načinu uzgoja. 

Pojedine sorte su sklonije pojavi klijanja sjemenki dok su u plodu. Naročito je to izraženo kod rajčica u godinama kada je proces dozrijevanja dugotrajan. Ovakvi plodovi sadrže manje kiselina i šećera koji zaustavljaju klijanje.

Ovisi i o sorti (Foto:  Depositphotos/dgdimension)

Sorte koje imaju dobar vijek trajanja mogu pokazivati sklonost pojavi viviparije, kao i one čiji plodovi imaju dug period dozrijevanja, odnosno kasne sorte čiji plodovi u skladištima mogu dočekati proljeće.

Problematična može biti nagla promjena temperature tijekom skladištenja i čuvanja. Poslije rashlađivanja u hladnjačama i hladnjacima rajčica dospijeva u tople trgovine, a ubrzo u naše kuhinje. Sjeme u rashlađenoj rajčici prođe procese mirovanja i kada on dospije u toplu sredinu, ono bilježi signal da je vrijeme za klijanje i nicanje.

Greške prilikom uzgajanja

Događa se da proizvođači u namjeri da povećaju prinose pretjeraju s upotrebom dušičnih gnojiva i stimulatora rasta. U takvim uvjetima formiraju se i dozrijevaju plodovi koji postaju idealna sredina za klijanje sjemena.

Tu je opet najviše ugrožena rajčica, posebno ako se dodatno naruši ravnoteža između opskrbljenosti vodom i biljnim hranivima tijekom uzgoja.

Da ponovimo, ova je pojava prirodna, plodovi čije je sjeme proklijalo su jestivi. 


Tagovi

Viviparija Klijanje sjemena Proklijalo sjeme Klica u rajčici Proklijala rajčica


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić