Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Naklijavanje
  • 28.01.2021. 12:30

Sjemenski krompir: Sječenje 10 dana prije sadnje sprječava prodor patogena

Kada je presječen, trpi neku vrstu stresa zato što je počeo ranije sa klijanjem pa se i ranije stvaraju krtole i kraća je vegetacija. Ovo je posebno važno u proizvodnji mladog krompira.

Foto: Depositphotos/markit
  • 10.753
  • 1.484
  • 0

Sjemenski krompir se kod nas, konkretno u Lijevče polju, nalazi u procesu naklijavanja kod proizvođača koji se bave proizvodnjom onog ranog.

Naklijavanje predstavlja period gdje krtola nakon mirovanja prolazi niz faza u kontrolisanim uslovima, kako bi imala jake i zdrave klice.

Prema riječima Bojane Panić iz PSSSRS, u cilju dobijanja visokih prinosa, pored obavezne agrotehnike za vrijeme sadnje i nakon nje, od velike važnosti je i pravilan odabir sorte, kao i razvoj kvalitetne i jake klice.

Vlaga, svjetlost i temperatura

Za ovaj proces neophodno je imati adekvatnu prostoriju, sa odgovarajućom ventilacijom, temperaturom, svjetlošću i vlagom. Takođe, preporučljivo je da ambalaža budu drvene gajbice, sanduci ili perforirane PVC vreće.

Započeti ga otprilike nekih mjesec dana (do 40) prije sadnje. Prvobitno trebalo bi da se odvija na svjetlosti, da bi se ona postepeno smanjivala u kasnijim fazama. U prve dvije nedjelje, neophodno je da temperatura bude u rasponu od 15-18°C, da bi se zatim smanjila do 15°C. U završnoj sedmici, nakon što se pojave klice veličine oko 1,5cm, vrijednosti bi morale biti oko 8-10°C. Pri tom relativna vlažnost poželjno je da iznosi do 90%.

Naklijavanjem krompira do dobrog uroda

Prostor u kom se odvija proces provjetravati s vremena na vrijeme, zbog povećane koncentracije ugljendioksida. Kada se klica aktivira, potrebna je veća količina prirodne svjetlosti (ili vještačke) da ne bi došlo do njenog izduživanja ili etioliranja. Za vrijeme trajanja naklijavanja, trebalo bi barem dva puta promijeniti raspored gajbi, odnosno, one koje su bile gore, stavljaju se dole i obrnuto. Ovo je važno uraditi u cilju obezbjeđenja optimalnih uslova za razvoj ujednačenih klica - svjetlosti, temperature, protoka zraka. Poželjno je da boja bude intenzivna, karakteristična za datu sortu (može biti zelena, ljubičasta ili roza), a klica veličine 2 - 2,5 cm i čvrsta.

Sječenje obaviti uzdužno

Sječenje krompira na polovinu ili više dijelova uradi se prije sadnje, u zavisnosti od toga koliko je krupan. Pri tom, imati na umu da kada su presječeni trpe neku vrstu stresa zato što su počeli ranije sa klijanjem pa se i ranije stvaraju krtole i kraća je vegetacija. Ovo je posebno važno u proizvodnji mladog jer pored uštede na sadnom materijalu, tu su i troškovi sjemena. Prije početka, obavezno dezinfikovati nož.

Krtole bi trebalo sjeći uzdužno, kako bi se dobio ujednačen broj okaca na obe polovine. Na dvije klice se sječe ukoliko se ovo povrće uzgaja na lakšim, plodnim i dobro struktuiranim zemljištima jer se na taj način stvaruju uslovi za njegov brži rast i razvoj.

Čuvanje krompira tokom zime

Uraditi ovo desetak dana prije sadnje, u cilju stvaranja zaštitne opne, odnosno, kako bi zarasli presječeni dijelovi i da ne dođe do prodora patogena u sjemenski materijal. Optimalno je ako se zarastanje odvija pri temperaturi 15-20 °C i vlažnosti zraka do 90 odsto.

Prednosti procesa su u tome što se tako osigura 100% klijavost krompira, ubrzava njegovo razviće u prosjeku za oko 15 dana. Takođe, na vrijeme se otkriju krtole lošijeg kvaliteta pa je udio zakržljalih usjeva manji za 1%. Stvaraju se uslovi za brže ukorjenjavanje i maksimalno iskorištavanje zimske vlage, a pri tom se povećavaju prinosi kao i sadržaj suve materije.


Tagovi

Sjemenski krompir Naklijavanje krompira Sječenje krompira Bojana Panić Klijavost


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.