Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj u zraku
  • 30.01.2021. 18:00

Sjemenski krumpir: Uz aeroponski uzgoj nema bolesti, a prinosi veći?

Kod ovog načina uzgoja korijenje visi u zraku, a vodom i hranjivim tvarima ga opskrbljuje maglica.

Foto: Facebook/Anil Kumar Singh
  • 6.581
  • 616
  • 0

Bolesti krumpira se prenose sjemenom što znatno utječe na njegov prinos. Kako bi proizveo visokokvalitetno i zdravo sjeme, Tehnološki centar za krumpir (PTC) je u suradnji s indijskim Centralnim institutom za istraživanje (CPRI) i Međunarodnim centrom za krumpir (CIP) iz Perua počeo koristiti tehniku aeropona, piše The Tribune.

Riječ je o uzgoju bez tla ili supstrata kao što je kokosov treset. Za rast se koristi takozvana maglica, raspršena i puna hranjiva u kojoj se korijenje "kupa", viseći u zraku. Disperzija se vrši svakih nekoliko minuta, a biljka puno lakše upije hranjiva uz tako velike količine kisika. Dodatno, znanstvenici ističu da ovim načinom proizvodnje nema bolesti koje se inače prenose tlom i zaraženim gomoljima.

Do 10 puta veći prinosi

Ovom tehnikom biljke rastu do 50% brže u odnosu na standardni uzgoj u supstratu. Proizvođači tvrde da jedan ciklus, od sadnje do dobivanja sjemenskog materijala traje tri mjeseca, a napominju i da je proizvodnja puno veća u odnosu na konvencionalnu.

"Običnim se uzgojem prosječno iz svake biljke može dobiti 30 gomolja, a maksimalan broj je između 50 i 60. Međutim, ovom tehnikom je moguće dobiti 7 do 10 puta više njih", rekao je dr. Manish Sainger, viši savjetnik u PTC-u.

Što se tiče tehnologije, on pojašnjava da su biljke zasadili u komore, a sustav ima cijevi i mlaznice za prskanje maglice po njihovu korijenju što im pomaže u rastu. "Biljke vise u zraku u komori, a sve hranjive sastojke dobiva putem magle koja se sastoji od svih potrebnih elemenata ishrane", napomenuo je dodavši da je težina gomolja ujednačena. Na njima nema tragova tla niti supstrata, a Sainger tvrdi da je njihov transport moguć uz minimalne troškove.

Kako izgleda aeroponski uzgoj krumpira pogledajte u videu:


Povezana biljna vrsta

Krumpir

Krumpir

Sinonim: krompir | Engleski naziv: Potato | Latinski naziv: Solanum tuberosum L.

Krumpir je višegodišnja zeljasta biljka. Potječe iz peruanskih Anda u kojima se uzgajao i prije 8 000 godina. U Europu su ga donijeli španjolski istraživači u 16. stoljeću i... Više [+]

Tagovi

Aeroponski uzgoj Krumpir Sjemenski krumpir Gomolji


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]