Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj krastavca
  • 20.03.2020. 13:30

Sjetva presadnica krastavca je u tijeku - evo što treba znati

Za dobar urod potrebno je obaviti sjetvu i sadnju u optimalnim rokovima, s odgovarajućim usjevima. Krastavcu odgovara uzgoj u združenom usjevu, a dobrim odabirom vrsta koje sadimo pored njega, možemo smanjiti napad štetnika, pojavu bolesti i povećati prinos.

Foto: Depositphotos/vilaxlt
  • 3.919
  • 198
  • 0

Krastavci su, pored paprike i rajčice, vrsta povrća koju svi uzgajamo. Mogu se proizvoditi u zatvorenom prostoru (plastenicima i staklenicima) i na otvorenom. Veoma su pogodni za uspijevanje na balkonima i terasama jer dobro rastu posađeni u posude ili namjenske vrtlarske vreće.

Sad je vrijeme za sjetvu presadnica

Uzgajamo li ih u zatvorenom grijanom prostoru, sjetva presadnica se obavlja od veljače do sredine ožujka, a tijekom travnja se obavlja sjetva u negrijanim prostorima, kao i sadnja na otvorenom. Kada prođe opasnost od kasnih proljetnih mrazeva (kraj travnja i početak svibnja), obavlja se direktna sjetva na otvorenom polju.

Kod ovog tipa sadnje, dubina na koju polažemo sjeme je oko 2,5cm, kako bi ono koje klija, bilo bolje zaštićeno od kolebanja temperature. Ukoliko obavljate sjetvu na otvorenom, dobro je mjesto sadnje poklopiti plastičnom bocom kojoj je odstranjeno dno. Na ovaj način će mlada biljka krastavca koja niče i raste biti zaštićena od vjetra i mraza. Veća sjetvena površina se može prekriti vrtlarskim platnom.

Kako proizvesti presadnice krastavca na piljevini?

Za sjetvu ili sadnju na otvorenom, birajte osunčane terene sa rahlim i dreniranim zemljištem. Izbjegavajte vjetrovita mjesta. Optimalna temperatura tla za sjetvu krastavca je od 17 do 18°C i pri ovim uvjetima, niče za 7 do 10 dana. Prilikom sadnje, poštovati plodored jer ovo povrće na istu površinu dolazi tek poslije tri do četiri godine. Ukoliko koristimo gotov rasad, tada biljka treba biti dugačka 20cm, sa 4 do 6 dobro razvijenih listova.

Utjecaj dobrih i loših susjeda

Poput drugih biljnih vrsta i krastavac pored nekih biljaka bolje raste, razvija se i donosi veći urod. Naravno, postoje vrste koje negativno utječu na njega. Dobrim odabirom što sadimo u blizini, možemo preduhitriti pojavu raznih bolesti ili umanjiti napad štetnih kukaca i drugih organizama.

Ova povrtna vrsta voli sadnju s drugim biljkama. Obično krastavac uzgajamo u monokulturi, zbog njegove potrebe da se uzgaja uz potporanj. U monokulturnom uzgoju, podložniji je napadu štetnika i pojavi oboljenja. Povećanjem biljne raznolikosti možemo pozitivno djelovati na njega i privući korisne insekte.

Mahunarke uvijek dobar izbor

Grašak, grah i druge mahunarke imaju osobinu da na korijenu razvijaju bakterije iz roda Rhizobium koje im omogućavaju fiksaciju dušika. Na ovaj način leguminoze obogaćuju tlo dušikom, što povoljno djeluje na krastavac.

Pored mahunarki, čitav je niz biljnih vrsta koje su mu dobri susjedi: kupusnjače (kupus, cvjetača, brokula), luk, salata, rotkvice, kukuruz.

Potočarka smanjuje napad lisnih uši, neven i origano svojim mirisom tjeraju štetne kukce i zemljišne nematode.

Dobri i loši susjedi među biljkama

Suncokret može poslužiti krastavcu kao potpora za penjanje.

Loši biljni susjedi su dinja i krumpir jer izuzetno loše utječu na rast i razvoj ovog povrća. Zbog toga ih treba saditi što dalje. On ne voli ni blizinu kadulje.


Tagovi

Uzgoj krastavca Vrtlarske vreće Sjetva rasada Kolebanja temperature Drenirano zemljište Dobri susjedi Loši susjedi Sjetva na otvorenom Potporanj


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poštovani, nekaj mi je napalo ružmarin koji stoji na lođi cijelo vrijeme (već drugu godinu), nisam sigurna dal su uši ili pepelnica od previše zalijevanja? Na svaki način trebam riješiti taj problem pa sam planirala obrezati sve do korijena... Više [+]