Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Jesenski špinat
  • 12.09.2020. 07:30

Sjetva špinata u jesen: Pripremite tlo i ne zaboravite na navodnjavanje

Jesenski ili prezimljavajući špinat sije se sredinom listopada, a bere se od kraja travnja sljedeće godine.

Foto: JumpStory
  • 8.116
  • 128
  • 0

Među povrtnim kulturama koje se uzgajaju i tijekom kasne jeseni i zime, važno mjesto zauzima špinat (Spinaceaoleracea), jednogodišnja biljka koja spada u najstarije uzgajano povrće. Pretpostavlja se da je podrijetlom sa srednjeg Istoka, najvjerojatnije iz Perzije, gdje su ga konzumirali u velikim količinama. Na naša područja sjeme su donijeli Turci u 16. i 17. stoljeću. 

U Hrvatskoj ne postoji značajna proizvodnja na većim poljoprivrednim površinama, već se najčešće uzgaja u obiteljskim vrtovima za osobne potrebe ili za prodaju na tržnici. 

Sorte tamnije boje s visokim udjelom suhe tvari pogodnije su za industrijsku preradu jer obično imaju dulje vrijeme uzgoja i produktivnije su. Za jesensko-zimsko klijanje, kako bi se sezona produžila, siju se i sorte kraće vegetacije. One su nešto svjetlije i sadržaj suhe tvari im je nešto niži. 

Neizbježno navodnjavanje

U usporedbi s drugim povrćem (paprikom, rajčicom ili krastavcima), nema velike zahtjeve, a može se uzgajati na gotovo svakom tlu. 

Tolerantan je na hladnoću, u vrijeme stvaranja lišća optimalna dnevna temperatura je 15-16 °C. Takozvani prezimljavajući ili zimski izdržljivi tipovi mogu podnijeti temperature do čak -10 °C i to bez značajnih oštećenja.

Prednosti jesenske sjetve špinata

S druge strane, kako navodi Agroinform, na više temperature reagiraju osjetljivije nego na hladnoću. Već iznad 20°C i pod utjecajem dugih dana (15-16 sati svjetlosti) brzo razvija stabljiku, čineći lišće vlaknastim i nejestivim. Kako bi se to izbjeglo, u doba godine s više sunčanih sati se preporučuje sijati sorte koje su prilagođene dugim danima. 

Ono na što treba posebno obratiti pozornost je da ova biljka ima velike zahtjeve prema vodi. Razlog leži u slabo razvijenom korijenovom sustavu koji se uglavnom prostire u površinskom sloju, te ako uzmemo u obzir činjenicu da ima kratku vegetaciju u kojoj mora formirati veliku vegetativnu masu, nameće se zaključak da je navodnjavanje u proizvodnji špinata neizbježno.

Ne zahtijeva gnojidbu osim na vrlo pjeskovitim ili glinenim tlima koja su posebno siromašna organskim tvarima. Potrebe za hranjivima su minimalne, 1-2 dkg/m2 NPK gnojiva. Za uspješan uzgoj potrebna su plodna, srednje teška zemljišta, lako propustljiva i dobre strukture. Ne podnosi kisela tla već bogata kalcijem. Za dobru i stabilnu strukturu tla poželjna je neutralna ili slabo kisela reakcija (pH 5,5 – 7,5).

Jesenske sorte siju se početkom listopada 

Ovisno o vremenu sjetve, u našim su uvjetima uobičajene rano-proljetna, jesenska i ozima proizvodnja. Ljetne sorte mogu se sijati u drugoj polovici kolovoza, početkom rujna, a beru se krajem listopada. Jesenski ili prezimljavajući špinat sije se sredinom listopada, a bere se od kraja travnja sljedeće godine. Proljetni se sije početkom ožujka, a može se brati od lipnja.

Radovi u rujnu: Berba, skladištenje, priprema zimnice, a čeka nas i sjetva

Proizvodi se izravnom sjetvom sjemena s tim da se sije u redove na međuredni razmak od 25 do 30 cm, i razmak u redu od 3-5 cm. Dubina sjetve iznosi 2-4 cm, a potrebna količina sjemena je 3 g/m2. Posijanu parcelu nakon sjetve treba obavezno povaljati.

Za plastenike, trebalo bi uzgajati sorte s bržim rastom, a za neposredno pokrivanje agrotekstilom, sorte otporne prema niskim temperaturama. Za zimski period uzgoja, treba koristiti one s nježnim lisnim drškama jer se tako smanjuje sadržaj štetnog nitratnog oblika dušika.

Berba

Berba započinje kada je razvijeno 10-tak pravih listova. Prvo se beru pojedinačni listovi jer se iz središta lisne rozete stalno razvijaju novi. Pred kraj uzgoja, kada već dolazi do formiranja cvjetne stapke, beru se cijele rozete. 

Kako uzgojiti novozelandski špinat?

Ova povrtnica nije pogodna za dulje skladištenje pa ju je odmah nakon berbe potrebno konzumirati ili zamrznuti. 

Mladi se listovi mogu pripremiti i kao salata, samostalno ili u kombinaciji s drugim vrstama, a u posljednje vrijeme, s jačanjem svijesti o zdravoj prehrani, sve se više koristi u svježem stanju u obliku napitaka, smoothieja.


Povezana biljna vrsta

Špinat

Špinat

Sinonim: Spanać | Engleski naziv: Spinach | Latinski naziv: Spinacea oleracea L.

Špinat je jednogodišnja zeljasta biljka koja pripada porodici lobodnjača (Chenopodiaceae). Potječe iz zapadne Azije (područja današnjeg Irana) gdje se uzgaja i konzumira već više... Više [+]

Tagovi

Špinat Sjetva Jesen Berba Navodnjavanje Zamrzavanje


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]