Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Slonovski češnjak
  • 29.01.2020. 10:30

Slonovski češnjak: Sadi se kao i obični, ali je blažeg okusa

Za sadnju treba odabrati osunčano i dobro drenirano zemljište rahle strukture. Može se saditi na mjestu gdje je djelomična sjena, ali su glavice veće na osunčanom mjestu. Najbolje mu odgovara zemljište ph reakcije 6 do 7.

Foto: Pixabay/MaisonBoutarin
  • 2.018
  • 205
  • 0

Uzgaja se u svakom vrtu, ali za sve one koji žele blaži okus ove povrtne vrste pravi izbor je slonovski češnjak. Koristi se u gastronomiji kao i obični bijeli. Pripada porodici lukova i pored toga što izgleda kao ogromna lukovica češnjaka, radi se o srodniku poriluka

Višegodišnja je biljna vrsta koja potječe iz Azije, listovi su slični listovima poriluka, a pod zemljom se razvija glavica kao kod češnjaka.

Sadnja slonovskog češnjaka

Za sadnju treba odabrati osunčano i dobro drenirano zemljište rahle strukture. Može se saditi na mjestu gdje je djelomična sjena, ali su glavice veće na osunčanom mjestu. Najbolje mu odgovara zemljište ph reakcije 6 do 7. Slonovski luk ne voli zabareno zemljište, jer višak vode dovodi do truljenja glavica. Vrlo dobro reagira na zemljište bogato humusom i ako to nije slučaj u vašem vrtu potrebno je dodati organska gnojiva ili kompost prilikom sadnje.

Sjetva se obavlja u jesen i tijekom proljeća, kao i kada sadite češnjak. Dvogodišnja je biljka. Sadite li krupne češnjeve iz njih se već prve godine mogu razviti cvjetonosna stabla. Kod sadnje sitnijih češnjeva prve godine razvit će se glavica, a sljedeće godine se formira cvjetonosno stablo koje je slično kao kod poriluka. Kod sadnje sitnijih češnja češnjaka treba obratiti pažnju da se ne presuše, jer im to smanjuje klijavost. Kako bi to izbjegli, najbolje ih je vrlo brzo poslije vađenja ponovo posaditi. Sadnja ove povrtne vrste u vrtu je poželjna, jer njeni cvjetovi svojim mirisom odbijaju lisne uši i druge štetnike.

Štetnici češnjaka - kako ih prepoznati i suzbiti

Najčešće se sadnja obavlja tijekom jeseni, a berba tijekom ljeta. Dubina sadnje je od 10 do 15cm. Razmak sadnje je 20 do 30cm. Slonovski luk formira veću biljku u odnosu na klasičan češnjak.

Briga o usjevu je identična brizi o klasičnom češnjaku. Traži bolju opskrbljenost vodom i zalijeva se jednom tjedno. Zalijeva se tijekom jutra kako bi se zemljište do noći prosušilo i na taj način izbjegla opasnost od truljenja glavica.

Berba i sušenje

Zalijevanje se postepeno smanjuje i u potpunosti prekida krajem vegetacije. Znak da je vađenje blizu je promjena boje listova koji od zelene postaju žuti i na kraju smeđi. Ukoliko je posađen tijekom jeseni slonovski češnjak se bere poslije osam mjeseci, sredina ljeta. Luk iz proljetne sjetve se bere poslije 90 dana i formirat će manje glavice s manjim češnjevima. Želite li krupnije glavice odrežite cvjetonosna stabla kada primijetite njihovu pojavu.

Izvađene glavice je potrebno prosušiti nekoliko dana na sjenovitom mjestu s dobrom ventilacijom. Prosušene glavice se očiste od zemlje. Želimo li glavice luka čuvati duže vrijeme, tada se ostave na hladnom i tamnom mjestu s dobrim provjetravanjem tijekom tri do osam tjedana.

Šta uzgajati pored češnjaka i crvenog luka?

Poslije sušenja i čišćenja od zemlje odrežu se listovi, ostavi se 1 do 2cm lisne drške uz glavicu. Potrebno je skratiti korijen. Ovako pripremljenje glavice se mogu čuvati tri do četiri mjeseca.

Za dugotrajno čuvanje glavica slonovskog češnjaka potrebno je osigurati temperaturu oko 10°C i vlažnost zraka oko 50%. U ovakvim uvjetima (hladni i suhi podrumi – skladište) glavice se mogu čuvati i do 10 mjeseci.

Upotreba 

Slonovski češnjak se može upotrebljavati kao klasični. Puno je sočniji i blažeg okusa. Može se jesti sirov, ali i kao sastojak raznih jela. Očišćen i zamrznut može se čuvati do jedne godine u zamrzivaču. Možemo ga kiseliti, fermentirati, dodavati salatama, zimnici. Ispečen koristi se kao namaz.


Tagovi

Slonovski češnjak Srodnik poriluka Blaži okus Sadnja Vađenje


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Je, odužila se i ta prijestupna veljača, ali Ministarstvo pretjeruje :/