Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Stojčević
  • 18.08.2018. 07:30

Složna obitelj 15 godina uzgaja povrće: Sve što prodajemo proizvodimo na svojim površinama

Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo iz Bulinca kod Bjelovara proizvodi povrće na površini blizu 6 hektara. Najviše prodaju na štandu u svom selu, te na tržnici u Samoboru. Kažu da se od te proizvodnje može živjeti, ali treba puno raditi. 

Foto: Vjeko Hudolin i arhiva OPG Stojčević
  • 2.748
  • 250
  • 0

Nedavno sam se s kolegom Brankom Modrićem vraćao iz Bjelovara, cestom prema Daruvaru. U selu Bulinac primijetili smo uz vestu veliki štand sa lubenicama, dinjama i raznovrsnim sezonskim povrćem. Cijena lubenice 1,99 kuna, za kunu i jednu lipu jeftinija nego u našem kraju – u Okučanima i Novoj Gradiški. Šalim se i pitam prodavačicu može li za kunu i 98 lipa. Uzima jednu od šest kilograma i sa smješkom kaže da ju daje za deset kuna. 

"Jesu li to grčke lubenice?“, malo provociram prodavačicu, misleći da se možda bavi preprodajom. "Ne, ovo su naše domaće, sve što vidite na ovom štandu proizvodimo na svojim površinama, puno radimo, obrađujemo 10 rali zemlje (blizu 6 hektara)“, spremno odgovara prodavačica Matea Stojčević.

Nasadi povrća na otvorenom i u plastenicima

"Možemo li otići snimiti nekoliko fotografija u povrću, možda bih mogao napisati zanimljivu reportažu o vašoj proizvodnji?“ pitam Mateu. "Ne mogu ostaviti štand, evo nazvat ću supruga Darka neka me dođe zamijeniti, pa ću vas odvesti, odmah tu iza starog štaglja imamo površine pod povrćem“, brzo je reagirala Matea i pohvalila se kako su nedavno o njima pisali kolege novinari iz bjelovarskog gradskog lista.

Za minutu smo bili na površinama na kojima se izmjenjuju nasadi paprike, feferona, patlidžana, rajčice, u blizini je nekoliko većih plastenika u kojima proizvode sezonsko povrće…

Obitelj Stojčević uzgaja razno, kvalitetno povrće

"Ovo je samo mali dio površina pod povrćem koje uzgaja naše gospodarstvo. Ako hoćete odvest ću vas tamo dalje gdje imamo lubenice, krumpir, mi proizvodimo povrće na deset rali, svi u obitelji radimo od jutra do mraka“, usput mi priča Matea koja se izgleda privikla na obiman posao u obitelji u koju se udala.   

Povrće navodnjavaju zbog sigurnije proizvodnje

Nositelj obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva je 48-godišnji Darko Stojčević koji se sa suprugom Sanjom (45) ozbiljnije počeo baviti proizvodnjom povrća, a to su prihvatili i sin, imenjak Darko i njegova supruga Matea. 

"Posla je stvarno puno, svi radimo sve, od sjetve do berbe i prodaje. Ulažemo puno napora, želimo proizvesti kvalitetno povrće, lubenice i dinje. Sve površine navodnjavamo, jer većina povrća treba vodu, a ranijih godina svjedoci smo dugih sušnih razdoblja."

Na pitanje jesu li se do sada kandidirali za neku od mjera Programa ruralnog razvoja Darko kaže da nisu, jer nisu dovoljno upoznati s njima, a smatraju da kao mali OPG nemaju neke šanse za novac Europske unije. Sugerirao sam im da se o uvjetima barem za mjeru 6.3.1. Programa ruralnog razvoja raspitaju u Hrvatskoj poljoprivredno-šumarskoj savjetodavnoj službi Bjelovarsko-bilogorske županije. 

Svi rade, pomažu i stariji unuci

I Darkova vrijedna supruga Sanja, rodom iz Podravine, potvrdila nam je da sve što njihov OPG prodaje proizvode na svojoj zemlji. "Naš mali OPG petnaestak godina proizvodi povrće. Najveće površine imamo pod krumpirom i lubenicama. Ove godine zahvaljujući povoljnim vremenskim prilikama jako smo zadovoljni urodom, sve nam je lijepo urodilo, samo puno je posla treba nam radne snage. Radimo ja, suprug Darko, ja, snaha Matea i sin Darko, a kada treba pomažu nam i kćeri, zetovi, čak i stariji unuci od njih dvanaestero koliko ih imamo“, kaže Sanja. 

Ove godine Stojčevići imaju dva velika štanda u selu, sljedeće godine će smanjiti na jedan. Najviše povrća prodaju u svom selu, kupci ih, kažu, poznaju, stekli su povjerenje, godinama kupuju kod njih. Subotom prodaju i na tržnici u Samoboru, tamo im najbolje ide, na ostale tržnice ne stignu, nemaju vremena jer, kažu, puno rade u poljima.  

Od proizvodnje povrća može se živjeti uz puno rada

"Kod nas se stalno radi, od ranog jutra do mraka. Kada su bili dulji dani u polju smo već bili ujutro oko pola pet, sada sada kada kasnije svanjiva idemo oko pola šest. Evo danas smo brali grah, kasnije smo ga čupali, u prikolici dovezli kući u hlad  gdje trgamo mahune“, pojašnjava Sanja kako organiziraju posao zbog jakih ljetnih vrućina.  

Bogat štand vrijedne obitelji

Inače što se tiče tehnologije prouizvodnje, Sanja kaže da nisu u ekološkom upisniku, ali da povrće dosta tretiraju pripravcima na bazi kopriva, mlijeka, sode-bikarbone. "Jedino ako se pojavi neka bolest koju ne možemo spriječiti na ovaj način, prskamo i s drugim djelotvornijim sredstvima.“ 

Stojčevići za sada ne planiraju više širiti površine, ne bi mogli toliko raditi, jer oko uzgoja i prodaje povrća ima puno posla.  Od trenutačne proizvodnje mogu živjeti, nije to, ističu neka velika zarada s obzirom koliko rade, od ove proizvodnje se može živjeti.  Za solidnu proizvodnju povrća koju im, kažu, svake godine nadziru mjerodavni inspektori, dobivaju male novčanu potporu. Smatraju da trebaju dobiti više. 


Fotoprilog


Tagovi

OPG Stojčević Lubenice Uzgoj Povrće


Autor

Vjekoslav Hudolin

Više [+]

Inženjer poljoprivrede sa 38-godišnjim iskustvom u profesionalnom novinarstvu. Nekada novinar HRT-a, dopisnik Glasa Slavonije, suradnik Gospodarskog lista, Agroglasa, Poljoprivrednog vjesnika, Večernjeg i Jutarnjeg lista, a danas voćar koji u obiteljskom kolekcijskom voćnjaku uzgaja oko 260 starih sorata jabuka i krušaka.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P