Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bolesti krumpira
  • 27.10.2019. 15:00

Smeđa trulež krumpira - kako je prepoznati i suzbiti

Početna faza infekcije prepoznaje se po uvenuću vršnih listova biljke na visokim temperaturama tijekom dana, koji se oporavljaju tijekom noći.

Foto: Depositphotos/AndrewLozovyi
  • 1.893
  • 61
  • 0

Proizvodnja krumpira zauzima značajne površine. Prinose, međutim, smanjuje prisustvo velikog broja ekonomski štetnih patogenih organizama, a za čije suzbijanje postoje rješenja.

Na svim povrćarskim biljkama pored ekonomski štetnih patogena prisutne su i bolesti. Jedna od njih je i Ralstonia solanacearum - karantenska smeđa trulež gomolja krumpira.

Mica Stajić, stručnjakinja za zaštitu bilja, ističe da je bakterijsko uvenuće značajna bolest mnogih biljnih vrsta iz porodice Solanaceae uključujući papriku, rajčicu, krumpir, plavi patlidžan i duhan. Ekonomski je bakterija najznačajnija na krumpiru premda uzrokuje određene štete i na drugim navedenim biljnim vrstama. Bakterija potječe iz tropskih, suptropskih i toplih zemalja u kojima je široko rasprostranjena. Pojavila se i u zemljama s umjereno hladnom klimom kao što su: Belgija, Nizozemska, Velika Britanija i Italija. Ovaj patogen je odgovoran za bakterijsko uvenuće preko 200 biljnih vrsta.

Simptomi na krumpiru

“Početna faza infekcije u polju prepoznaje se po uvenuću vršnih listova biljke na visokim temperaturama tijekom dana, koji se oporavljaju tijekom noći. U ranim fazama uvenuća lišće ostaje zeleno, a kasnije počinje žutjeti i razvija se smeđa nekroza. Također, dolazi do pojave epinastije. Ubrzo dolazi do nepovratnog uvenuća izdanaka ili cijele biljke što rezultira propadanjem i odumiranjem biljke. Poprečni presjek tkiva uvenule stabljike obično je smeđe boje, a iz prerezanog mjesta se lako može iscijediti mliječni bakterijski eksudat. Kada se prerezana stabljika stavi u vodu, iz provodnih snopova istječe bakterijski iscjedak," kaže M. Stajić.

Ona dodaje da se početna faza infekcije prepoznaje po promjeni boje provodnih snopova od staklasto - žute do svijetlosmeđe iz kojeg se spontano, nakon nekoliko minuta, pojavljuje blijedi kremasti iscjedak. Kasnije, provodno tkivo postaje izrazito smeđe i nekroza se može proširiti na parenhimsko tkivo u uznapredovalim fazama infekcije.

Mica Stajić, stručnjakinja za zaštitu bilja (Foto: Gordana Nastić)

Ciklus razvoja

Zaraženi gomolji sjemenskog krumpira predstavljaju najopasniji izvor inokuluma i glavni način širenja patogena. Gomolji mogu imati očiglednu infekciju u slučaju kada se vide simptomi ili latentnu infekciju u slučaju, kada nema vidljivih simptoma. Ovaj drugi tip infekcije - latentni, predstavlja sigurno najveću opasnost.

“Rezanje sjemenskih gomolja može pomoći širenju inokuluma. Upotreba zaraženih sjemenskih gomolja, osim što odmah izaziva ekonomsku štetu na usjevima do pojave bakterijskog uvenuća, uzrokuje i buduću štetu zbog kontaminacije zemljišta koje je glavni izvor inokuluma. Ralstonia solanacearum može preživjeti dugo na mnogim samoniklim biljkama iz roda Solanum, u zemlji i na ostacima zaražene vegetacije. Osim toga bakterije se mogu širiti i preko vode za navodnjavanje," ističe M. Stajić.

Kako pravilno uskladištiti krumpir

Prevencija i mjere zaštite

Karantenske mjere zaštite od ove bolesti iznimno su važne jer je cilj spriječiti unošenje bakterije u zemlju. Otuda u sjetvi treba koristiti zdravo sjeme, odnosno saditi cijele gomolje krumpira. Također je važno rano utvrđivanje prisutnosti patogena, jer je samo pravovremenim intervencijama moguće suzbiti štetu i ograničiti širenje bakterije.

"Osnovna mjera borbe je dezinfekcija sredstava transporta, kontejnera i prostora gdje se sakuplja krumpir, posebno kada se otkrije trulež" navodi ona.

Prema njenim riječima je također važna i dezinfekcija stolova, sanduka i svega drugog što dolazi u kontakt sa sjemenskim krumpirom. Jedan način borbe protiv ove bolesti je i sjetva tolerantnijih sorti.

Ako se patogen unese u zemlju potrebno je uništiti oboljele biljke i gomolje potencijalne prenositelje bolesti. Na dijelovima zemljišta gdje se pojavi bolest ne smije se uzgajati barem pet godina ni krumpir ni druge biljke iz roda Solanium. Posebna pažnja mora se obratiti na uništavanje samoniklih biljaka krumpira i biljaka spontane flore iz roda Solanium.


Povezana biljna vrsta

Krumpir

Krumpir

Sinonim: krompir | Engleski naziv: Potato | Latinski naziv: Solanum tuberosum L.

Krumpir je višegodišnja zeljasta biljka. Potječe iz peruanskih Anda u kojima se uzgajao i prije 8 000 godina. U Europu su ga donijeli španjolski istraživači u 16. stoljeću i... Više [+]

Tagovi

Krumpir Uzgoj krumpira Bolesti krumpira Ralstonia solanacearum Infekcije


Autorica

Gordana Nastić

Više [+]

Dugogodišnja novinarka koja je zanat pekla na tekstovima iz sektora poljoprivrede. U potrazi za novim temama rado obilazi poljoprivredna gospodarstva, ustanove, polja, voćnjake, sajmove.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]